Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αφιέρωμα στον χαράκτη Τάσσο

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Δύο Αλέξανδροι» για την ιστορική επέτειο του «Όχι», την Τετάρτη, 10.11.10, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν ένα εικαστικό αφιέρωμα στον μεγάλο χαράκτη Α. Τάσσο, που με το σκαρπέλο και τη γραφίδα του απαθανάτισε την ταραγμένη ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα. Ο Σκιαθίτης ζωγράφος Νίκος Ακρίβος αναφέρθηκε...
στη βιωματική εμπειρία του από τη συνεργασία του με τον χαράκτη στην Πα.Πο.Κ (Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση), που είχε ιδρύσει ο Α. Τάσσος. Προβλήθηκαν σε διαφάνειες πάνω από 85 έργα του Τάσσου, που αναφέρονταν κυρίως στα ιστορικά γεγονότα του πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης και το περιεχόμενό τους υπομνημάτισε η φιλόλογος Κατερίνα Κουρκούμπα. Το πολυπληθές κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον μεγαλύτερο Έλληνα χαράκτη και συγχρόνως μέσα από το έργο του τη δραματική ιστορία του β΄ παγκοσμίου πολέμου.
Η εκτέλεση των 200 της Καισαριανής
Στον χώρο επίσης λειτούργησε έκθεση έργων του Α. Τάσσου, με ξυλογραφίες, λιθογραφίες, αφίσες, βιβλία εικονογραφημένα από τον ίδιο, λευκώματα με εκατοντάδες γραμματόσημα, φιλοτεχνημένα από τον μεγάλο χαράκτη. Το εκθεσιακό υλικό προσφέρθηκε από καλλιτέχνες και φιλότεχνους της Σκιάθου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η κ. Κάτια Διολέττα- Σταυρίτη, μέλος του Δ.Σ. της «Εταιρίας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος».
Στο δεύτερο μέρος προβλήθηκε σε πρώτη πανελλήνια προβολή ντοκιμαντέρ του Νίκου Πιλάβιου, με τίτλο «Η Εξέγερση των Ελλήνων στο Άουσβιτς», με θέμα ένα άγνωστο και συγκλονιστικό γεγονός των Ελλήνων κρατουμένων στα ναζιστικά κρεματόρια. Η ταινία προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και συγκίνηση και πρόσφερε στην ιστορική γνώση ιδίως των νεότερων.

6 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Νίκο Ακρίβο, την ΠαΠοΚ δεν την ίδρυσε ο Τάσσος...
    Ας μην πούμε περισσότερα, σεβόμενοι το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη και ας μείνουμε σε αυτό.
    Συγχαρητήρια στο σύλλογο «Δύο Αλέξανδροι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια! Πολύ σημαντική εκδήλωση και ιδιαίτερα η προβολή του ντοκιμαντέρ στο οποίο αναφέρεστε. Θα μπορούσαμε ίσως με κάποιο τρόπο να το δούμε κι εμείς;..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγγνώμη δεν διευκρίνησα. Εννοώ την προβολή του ντοκιμαντέρ ώστε να το δούμε και στη Σκόπελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επικοινωνήστε μαζί μας και με χαρά θα ανταποκριθούμε.
    http://dyoalexandroi.wordpress.com/
    dyoalexandroi@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (ΠΑΠΟΚ) από κοινού με τους Μάνο Χατζηδάκη, Μελίνα Μερκούρη, το χαράκτη και ζωγράφο Τάσσο και άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H ΠαΠοΚ ήταν μια πολιτιστική κίνηση του ΚΚΕ. Νίκο Ακρίβο αν κάνω λάθος στείλε την αποψή σου. Έχω περάσει από αυτά τα γραφεία και γνωρίζω.
    'Οποιος ξέρει πρόσωπα και πράγματα ας τα καταθέσει. Ας θυμηθούμε τα παλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.