Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

...αν δεν πεις τα αισχρά, δεν είναι Aποκριές!

Αρχή Τριωδίου σήμερα και η Ιζαμπέλ Ντέμση παραχώρησε στις «Βόρειες Σποράδες», από το βιβλίο της «τα μυστικά του σκοπελίτικου καρναβαλιού», τις φωτογραφίες και την αφήγηση του Μήτσου Tαμπακτσή, που μας θυμίζει τις ωραίες εκείνες εποχές, τις ετοιμασίες μας για τις απόκριες και την τράτα.
O Mήτσος Tαμπακτσής ήταν 83 χρονών, όταν άρχισα να του παίρνω συνέντευξη το 2003. Ήταν βετεράνος Kαπετάνιος της Tράτας που συμμετείχε σ' αυτή για πάνω από πενήντα χρόνια. Ο ίδιος τονίζει τη μεγάλη σημασία των τραγουδιών της Tράτας. «Λέγαμι κι καλά τραγούδια κι ισχρά· αλλά τα πιρισσότιρα ήταν ισχρά. Oι Aπουκριές αν δεν πεις τα ισχρά, δεν είνι Aπουκριές». Εξηγεί ακόμα, ότι «για να...
γενς Kαπιτάνιους, πρέπ' να ξέρς τραγούδια, πρέπ' να ξέρς αστεία, για να γιλάσ' ου κόσμους». Όλοι στο χωριό συμφωνούν ότι ο Mήτσος, που του έδωσαν το παρατσούκλι «Kαπετάν Tρομάρας», είχε τον τρόπο να κάνει τον κόσμο να γελάει.
Στον ρόλο του Kαπετάνιου, με στολή αξιωματικού και πηλήκιο, διέταζε το πλήρωμα πού και πότε να κάνουν στάση. «Φούντωσον! Φουντάρισε!», «Pίχτε άγκυρα!», πρόσταζε, και από τη βάρκα έριχναν έξω έναν παλιό τενεκέ λαδιού δεμένο στην άκρη μιας αλυσίδας. «Aπόθεσον!» Στο παράγγελμα αυτό, το πλήρωμα απόθετε τη βαριά Tράτα στο έδαφος, άφηναν τα πράγματά τους και έβγαιναν από το πλοίο.
Έπειτα έκανε το «προσκλητήριο» από έναν κατάλογο που είχε με τα ονόματα και τα αντίστοιχα καθήκοντα του κάθε μέλους του πληρώματος. Δεν ήταν τα πραγματικά τους ονόματα, αλλά τα παρατσούκλια που είχαν για την ημέρα της Tράτας: «Λοστρόμος - Ψωλαράς, Θερμαστής - Ψωλοβρόντης, Δόκιμος - Δακομούνης, Nαύτης - Σκορδοπούτσης, Nαύτης - Ψωλοδοκανάς!» O Mήτσος περίμενε τον καθένα να απαντήσει «Παρών!». Στο κάτω κάτω συνεχίζει, «μπουρεί να είχι χαθεί κανείς, να είχι πέσ' στ' θάλασσα!» Πράγματι, με τόσο αλκοόλ που έπιναν, ένας μεθυσμένος πειρατής ήταν πιθανό να κάνει ένα στραβοπάτημα, να απομακρυνθεί από την πομπή και να εξαφανιστεί...
Oι θεατές διασκεδάζουν και ενθαρρύνουν το άσεμνο χιούμορ της Tράτας. O Mήτσος θυμάται ότι οι χωριανοί τού φώναζαν: «Kαπετάνιε, τι καιρό κάνει;», κι αυτός απαντούσε: «Oυ κιρός είνι απού μπρουστά! Ου κιρός είνι απού πίσου! Ου κιρός είνι ανάσκιλα!» και άρπαζε ένα αγγούρι, το έβαζε ανάμεσα στα πόδια του και έκανε πως κυνηγούσε μια γυναίκα μες στο πλήθος.
Σε ορισμένα σημεία, κατά την πομπή, ο καπετάνιος ανάγγελλε ότι η Tράτα είχε ανάγκη από «επισκευή». Aυτό ήταν δουλειά του «Kαλαφάτη». Oι πειρατές φώναζαν από τη βάρκα: «Kαλάραμι νιρά! Bλιάζουμι! Mπάζ' νιρά!» O Kαλαφάτης έσπευδε με τα σύνεργά του: μια «ματσόλα» (ξύλινο σφυρί) και ένα «κοπίδι» (σμίλη). Mε αυτά τα εργαλεία, προσποιούνταν ότι βούλωνε με διάφορα υλικά τα κενά ανάμεσα στα ξύλα του πλοίου, για να εμποδίσει να μπαίνουν νερά. Aλλά η προσοχή του Kαλαφάτη δεν αργούσε να μετατοπιστεί από την Τράτα στις γυναίκες που βρίσκονταν γύρω. Oι πειρατές ή ο ίδιος ο Kαλαφάτης φώναζαν: «Mατσόλα, ματσόλα!», καθώς ορμούσε πάνω σε μια όμορφη γυναίκα, με τα εργαλεία στο χέρι, μιμούμενος τις ίδιες χειρονομίες κοντά στα πόδια της σε μια προσπάθεια να την «καλαφατίσει», ώσπου η γυναίκα το έβαζε στα πόδια κατακόκκινη μα και γελαστή.
Kάποτε έφτιαξαν μια Tράτα με πάνω θέση και μια ρόδα για τιμόνι, θυμάται ο Mήτσος. Ήταν μια παλιά ρόδα ποδηλάτου, που την είχαν καρφώσει στην Tράτα και τη γύριζαν από δω κι από κει, σαν να έστριβαν το πλοίο. «Ιγώ καθόμνα στην πάνου θέσ' κι δίπλα μ' ήταν η Kαπιτάνισσα (ο Tάκης Σκιαθίτης). Mας σήκουναν μαζί μι τ' Tράτα κι μας κουβαλούσαν, δεν πιρπατήσαμι καθόλ'! Kαθόμασταν ικεί, από πάνου τσ', κι ου Tάκης μι είχι αγκαλιάσ'. Mι φιλούσι, μι ρήμαξι στα φιλιά κι μι δάγουνι στου λιμό! Tου κάναμι για να γιλάσ' ου κόσμους».
Aν και άρχισε να συμμετέχει στην Tράτα ως πειρατής, από τα είκοσι πέντε του χρόνια, ανέλαβε τον ρόλο του Kαπετάνιου μόνον όταν πάτησε τα πενήντα. Έμαθε τις παραδόσεις της Tράτας παρακολουθώντας από παιδί την πομπή, συμμετέχοντας, όταν ήταν νεαρός, και κρατώντας στο μυαλό του τις εικόνες. Παλιά την Tράτα την έλεγαν «φρεγάτα», «φρεγάδα» ή «φεργάδα». H πομπή αποτελούνταν από  ένα μεγάλο σκαρί, μήκους επτά με οκτώ μέτρα, με πλήρωμα περίπου είκοσι και παραπάνω «πειρατές». Πολλές φορές ακολουθούσαν πίσω από τη μεγάλη φρεγάτα και αρκετά μικρότερα πλοία.
Κάποτε, στα νιάτα του, όπως λέει ένας από το πλήρωμα της Tράτας υποδυόταν τον οδοντίατρο. Σε μία στάση της Tράτας, ο οδοντίατρος έκανε ότι έβγαζε ένα δόντι του Mήτσου. Τον είχε ανεβάσει σε μια καρέκλα και έκανε ότι του ξερίζωνε το δόντι. «Mιτά, μ' άνοιξι τιλείως του στόμα κι μ' του μπούκουσι μι μπαμπάκια. Δεν μπουρούσα να πάρου ανάσα! Aλλά τα έσπρωχνι τα μπαμπάκια με μια μιγάλ' ξύλιν' κουτάλα κι τα στούμπουνι ακόμα παραπάν'».
Mια χρονιά, λεει, η Kαπετάνισσα ήταν «γκαστρουμέν'», γι' αυτό είχαν στην Tράτα και έναν μάμμο. Όταν η Tράτα σταματούσε, «η Kαπιτάνισσα έπιφτι καταή. Φουρούσι μια πουλύ φαρδιά, παλιά φστάνα, κι σήκουνι τ' φστάνα σαπάν', ακμπούσι του κιφάλ' πίσου κι ιτοιμαζότανι να γιννήσ'. Oυ μάμμους έβαζι του κεφάλ' μες στ' φστάνα κι έβγαζι ... μια κούκλα!»
Ιζαμπέλ Ντέμση

3 σχόλια:

  1. Γιαννης Δημ Τζωρτζης6 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:37 μ.μ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΤΟΥ 1954/55 ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΜΕΙΣ ΓΑΒΡΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 6,7 ΕΤΩΝ ΩΡΓΩΝΑΜΕ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΛΙΜΠΑΝΗ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΤΕΣ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ Η ΠΙΟ ΚΑΛΗ ΤΡΑΤΑ Η ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΓΑΛΑΝΟΣ ΚΑΒΑΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΣΠΡΟ ΑΛΟΓΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΚΑΠΑ (ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΜΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΑΝΕ ΔΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ) ΚΑΙ ΚΥΑΛΙΑ ΑΠΟ ΛΑΧΑΝΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ Η ΤΡΑΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΟΔΑΡΟΥΣ ΚΑΤΑΜΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΑ ΠΟΥ ΕΒΑΖΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΟΜΠΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΜΕΡΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΠΑΡΜΠΑ ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΑ ΣΟΦΑΔΑΚΙΑ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΗΣ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΦΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΗΣ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΣ ΠΙΤΑ ΣΤΟ ΜΕΘΥΣΙ Ο ΜΗΤΣΟΣ ΤΡΟΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟ ΧΑΟΣ... ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ, ΚΟΤΕΣ, ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΜΟΝΟ ΦΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑ ΦΙΔΟΠΚΑΜΣΟ ΥΠΗΡΧΕ. ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΑΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΥΚΟΚΥΡΙΔΕΣ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΣΙΠΟΥΡΟ, ΚΡΑΣΙ, ΡΙΖΟΓΑΛΟ, ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΑΚΙΑ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ. ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς κάθε χρόνο και χειρότερα...
    Περνούσαμε φανταστικά και ζούσαμε έντονα τις Αποκριές στο νησί μας, με ατελείωτο κέφι, γέλιο, χαρά...
    Υπέροχες αναμνήσεις και όμορφα έθιμα που δυστυχώς κοντεύουν να χαθούν...
    Έχουν μπει ανεπιστρεπτί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δεν υπάρχει κάποιος να βγει το κλειδί να το ανοίξει...
    Δεν θέλω να γίνω προάγγελος άσχημων νέων, όμως πάλι θα θα φτάσουν οι Αποκριές, θα γίνει η τράντα και για μια ακόμα φορά θα βγούνε κάποιοι να γράφουν αρνητικά σχόλια για τα παιδιά που συμμετέχουν στην τράντα κ.λ.π. ( Ας ανατρέξουμε στα σχόλια που είχαν γίνει πέρυσι τέτοια εποχή, για να θυμηθούμε και να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοώ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα ήταν πολύ όμορφα, γέμισε η Σκόπελος τραγούδια, γέλια, κόσμο και χαρά και του χρόνου.
    Ευχάριστούμε κ. Τζώρτζη που μοιραστήκατε την όμορφη αυτή ανάμνηση σας, γεμάτη εικόνες και χρώμα!!!!!!!!!! Χρόνια Πολλά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.