Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Να ενταχθεί η Αλληλεγγύη στο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Αναλυτικές προτάσεις για την ένταξη των δράσεων αλληλεγγύης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την περίοδο 2012-2014 κατέθεσε εγγράφως προς τον κ. Περιφερειάρχη σήμερα η παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», όπως είχε δεσμευτεί κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης την περασμένη Δευτέρα (17/9/2012).
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Πουλάκης είχε επισημάνει την ανάγκη να προβλεφθεί μεταξύ των στρατηγικών στόχων της...
Περιφέρειας Θεσσαλίας και ένα ακόμα επιπλέον στοιχείο, αυτό της αλληλεγγύης, λόγω των βαρύτατων κοινωνικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Όπως λοιπόν σημειώνεται στο κείμενο που κατέθεσε σήμερα η παράταξη, «η αύξηση της ανεργίας, η κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων υποδομών κοινωνική φροντίδας (ΚΑΠΗ, Κέντρα Στήριξης ΑμεΑ, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κ.λπ.), οι αυξανόμενοι περιορισμοί στην πρόσβαση μεγάλων μερίδων του πληθυσμού στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, που δεν τους επιτρέπει να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, η αύξηση των δεικτών φτώχειας και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού (άστεγοι κ.λπ.), σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για ακόμα μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων αυτών στο προσεχές και απώτερο μέλλον, καθιστούν επιτακτική την εκπόνηση και υλοποίηση μίας εκτεταμένης κοινωνικής δραστηριότητας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Ειδικότερα, η «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» προτείνει να προστεθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για την περίοδο 2012-2014 ένας ακόμη Στρατηγικός Στόχος 7 : «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή», ο οποίος συνοπτικά να συνίσταται στην άμεση ανακούφιση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού της Θεσσαλίας από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των κυβερνητικών πολιτικών, στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην εξασφάλιση μίας ελάχιστης εγγυημένης πρόσβασης όλων των πολιτών της Θεσσαλίας στις στοιχειώδεις τουλάχιστον υποδομές υγείας, πρόνοιας, παιδείας και πολιτισμού, στην ανάσχεση του ρυθμού αύξηση της ανεργίας, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων εντός του θεσσαλικού χώρου και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, η παράταξη προτείνει έξι Άξονες (Άμεση ανακούφιση του πληθυσμού και καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, Ελάχιστη εγγυημένη πρόσβαση όλων σε βασικές υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και παιδείας, Στήριξη των ήδη υφιστάμενων δικτύων αλληλεγγύης, Ενίσχυση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση και Υποστηρικτικές Δράσεις). Μεταξύ των επιμέρους μέτρων αναφέρεται η δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων, υπνωτηρίων και κέντρων ημερήσιας υποδοχής αστέγων, κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων, απογευματινών τμημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η διευκόλυνση της ίδρυσης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ιδίως από εργαζομένους επιχειρήσεων που κλείνουν, η οργάνωση δωρεάν σεμιναρίων για ειδικές κατηγορίες ανέργων (μακροχρόνια άνεργοι, νέοι, γυναίκες, ΑμεΑ, μετανάστες) με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων σχετικών με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας κ.ο.κ.
Τέλος, η «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» προτείνει τη δημιουργία ειδικού Περιφερειακού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των αντίστοιχων δράσεων σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και τη σύσταση Περιφερειακής Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των περιφερειακών παρατάξεων, εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων, καθώς και επιστήμονες που ασχολούνται με αντίστοιχα ζητήματα, με σκοπό την παρακολούθηση των κοινωνικών τάσεων σε επίπεδο Θεσσαλίας, την καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών και τη διατύπωση εισηγήσεων προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη λήψη νέων μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.