Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Μέτρα προστασίας του Καθολικού της Μονής Ευαγγελισμού έξω από το Κάστρο Σκιάθου

Το τέμπλο στη Μονή Εικονίστριας
Στο πλαίσιο μίας σημαντικής για το νησί συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο επικοινωνία και ενέργειες με πρώτο θέμα τη λήψη μέτρων προστασίας του Καθολικού της Μονής Ευαγγελισμού έξω από το Κάστρο. Ετσι στις 24 Μαίου 2012, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη-αυτοψία της Προϊσταμένης της 7ης ΕΒΑ, κας Σδρόλια στη Μονή Ευαγγελισμού στο Κάστρο αλλά και στην Μονή Παναγία Κεχριά, την Μονή της Εικονίστριας και την Μονή Ευαγγελισμού. Σε συνέχεια της επίσκεψής της και της σχετικής αλληλογραφίας που ακολούθησε με το Σύλλογο, στις 5 Ιουνίου επισκέφθηκαν το νησί ο κ. Μητσάτσικας συντηρητής της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και...
ο κ. Χατζηγιάννης αρχιτέκτονας ειδικός στην αναστήλωση βυζαντινών μνημείων. Με τη φιλοξενία και βοήθεια του Συλλόγου, επισκέφθηκαν τα παραπάνω μνημεία και διενήργησαν αυτοψία και εργασίες στήριξης των τοιχογραφιών στη Μονή Εικονίστριας.
Τέμπλο Μονής Εικονίστριας
Μετά από επικοινωνία με τον Ιερέα της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Πατέρα Ιωσήφ και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» την Πέμπτη 30 Αυγούστου επισκέφθηκε τη Σκιάθο ο συντηρητής της 7ης ΕΒΑ κ. Μητσάτσικας. Σκοπός της προγραμματισμένης επίσκεψης ήταν η στερέωση του υποστρώματος και της ζωγραφικής επιφάνειας των φορητών εικόνων του τέμπλου της Ιεράς Μονής της Εικονίστριας, η κατάσταση των οποίων έχριζε επείγουσας επέμβασης.
Έτσι εννιά εικόνες του Δωδεκάορτου και δύο Δεσποτικές εκατέρωθεν της ωραίας πύλης, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού όπου και πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες συντήρησης, με τις οποίες προστατεύτηκαν από την φθορά του χρόνου με σκοπό το μελλοντικό καθαρισμό τους. Οι εικόνες που απομακρύνθηκαν από την Μονή αντικαταστάθηκαν οι δύο Δεσποτικές, με αντίγραφα που φρόντισε να κατασκευάσει ο Πατήρ Ιωσήφ και μελλοντικά θα τοποθετηθούν αντίγραφα των εικόνων του Δωδεκάορτου. Παράλληλα ο κ. Μητσάτσικας πραγματοποίησε ενδεικτικό καθαρισμό των αγιογραφιών του ιερού της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ανέλαβε τη φιλοξενία του συντηρητή.
Συντήρηση εικόνων
Τέλος στο πλαίσιο της συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν μελλοντικά επισκέψεις του συντηρητή με σκοπό τη στερέωση φορητών εικόνων και των τοιχογραφιών των ιερών ναών.
Οι παραπάνω ενέργειες συνιστούν ένα πρωτεύον και πολύ σημαντικό βήμα για τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σκιάθου και είναι απόρροια της συνεργασίας των Ιερέων του νησιού, του Συλλόγου και της 7ης ΕΒΑ.
Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» ευχαριστεί θερμά την Προϊσταμένη της 7ης ΕΒΑ κα Σδρόλια και τον συντηρητή κ. Μητσάτσικα για την άμεση ανταπόκριση και την ευαισθησία που επέδειξαν για τη διάσωση των παραπάνω Βυζαντινών Μνημείων της Σκιάθου.
Ιερό Μονής Ευαγγελισμού

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ ΕΠΑΙΝΟΥ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ,,Η ΣΚΙΑΘΟΣ,, ΟΜΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΙΜΑ ΩΣ ΣΚΙΑΘΙΤΕΣ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΧΩΡΟΘΕΤΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.