Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τρία γράμματα μόνο φωτίζουν...

Πριν από 71 χρόνια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, ιδρύεται στην Αθήνα το ΕΑΜ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και με τη συμμετοχή κι ορισμένων άλλων προοδευτικών οργανώσεων. Το ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ μαζί με τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ συσπείρωσε το λαό μας ενάντια στη μάστιγα του ξένου και ντόπιου φασισμού, στο δίκαιο αγώνα για Λευτεριά και Λαοκρατία! Το ΕΑΜ εμψύχωσε, στήριξε, οργάνωσε και ενέπνευσε το σκλαβωμένο λαό και έτσι πολύ γρήγορα κυριάρχησε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όμως είναι γεγονός, και αποτελεί τιμή για τον τόπο μας, ότι στην ανταρτομάνα Ευρυτανία η λαϊκή αντίσταση βρήκε την πιο πλήρη και ολοκληρωμένη έκφρασή της. Από τούτα τα απόρθητα βουνίσια κάστρα ξεκίνησαν όλα, με τον πρωτοκαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη και τους πρώτους αντάρτες της επαναστατικής πρωτοπορίας του λαϊκού κινήματος. Σε τούτες τις περήφανες βουνοκορφές πρωτοβρόντηξε το αντάρτικο τουφέκι και αντιλάλησε το πύρινο τραγούδι της εξέγερσης. Στην Ευρυτανία γεννήθηκαν οι πρώτες ελεύθερες εστίες σε όλη τη χώρα. Εδώ λειτούργησαν οι πρώτοι θεσμοί αυτοοργάνωσης του λαού μας και η κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας!
Το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" τιμώντας τη μεγάλη επέτειο της...
ίδρυσης του ΕΑΜ, φέρνει στο φως ένα ακόμη σπάνιο ντοκουμέντο, τμήμα μιας σειράς πολύτιμου αρχειακού υλικού, που δώρισε στον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" το φιλικό blog "Αγρίνιο...γλυκές μνήμες" το οποίο και ευχαριστούμε ολόψυχα. Μέσα, λοιπόν, από την παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα «Ρούμελη» θα δώσουμε το λόγο στους ίδιους τους πρωταγωνιστές της μεγάλης εποποιίας του λαού μας για να θυμηθούμε και να διδαχτούμε. Το συγκεκριμένο απόσπασμα που παραθέτουμε παρακάτω, αναφέρεται στα τρία χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου με τη γραφίδα των ίδιων των ΕΑΜιτών της Ρούμελης! Χρονολογείται 27-9-1944. Διατηρήθηκε η ορθογραφία της εποχής…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΙΛΙΚΟ BLOG

4 σχόλια:

  1. ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ - Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό είναι το κακό… ο δρόμος των λαών αλλά σε καμιά περίπτωση ο δρόμος των Ελλήνων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι ενάντια στον πόλεμο, είμαι υπέρμαχος της φιλίας των λαών. Και όταν οι λαοί χτυπιούνται είμαι υπέρ της αλληλεγγύης.

    Ο δρόμος των Ελλήνων είναι ο δρόμος των λαών! Όποιος λέει το αντίθετο όχι μόνο δεν είναι με τον ελληνικό λαό, αλλά είναι εναντίον του! Ξεκάθαρα.

    Ποιοί είναι δηλ αυτοί που είναι με το "δρόμο των Ελλήλων"; Αυτοί που το '40 το έσκασαν; Ή αυτοί που μετά έφεραν τους Άγγλους σαν "φίλους"-δολοφόνους των Ελλήνων; Ή όλοι αυτοί που δολοφονούσαν-βασάνιζαν κομμουνιστές και προοδευτικούς, δημοκρατικούς ανθρώπους επί χούντας;

    Αν θέλουμε να ανατρέψουμε τη σαπίλα, να σταματήσουν οι Αμερικάνοι,οι Ευρωπαίοι και τα ντόπια τσιράκια τους να μας κάνουν ό,τι θέλουν, για να ζούμε κι όχι να προσπαθούμε να επιβιώνουμε, δεν υπάρχει διάκριση πέρα από αυτή του καταπιεστή και του καταπιεζόμενου. Του κεφαλαίου και του εργάτη. Των αμερικανο-ευρωπαίων και των λαών.

    Ο λαός δεν ξεχνά! Οργανώνεται νικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 400 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

    200 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ ΕΚΤΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ

    ΟΠΩΣ ΕΠΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ κ.α

    ορθοδοξο τοξο τωρα

    ΕΛΛΑΣ ΡΩΣΣΙΑ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    Θ.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.