Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Σκόπελος |Δείτε το ναυάγιο «Χριστόφορος» χωρίς να βραχείτε – Η πρώτη εικονική κατάδυση


Ηταν Οκτώβριος του 1983, όταν το φορτηγό πλοίο «Χριστόφορος» απέπλευσε από τον Βόλο με 26.000 τόνους τσιμέντου, με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Η αλλαγή του καιρού στη διαδρομή συνοδεύτηκε από μια κλίση του πλοίου κατά επτά μοίρες προς τα δεξιά.

Κατόπιν συνεννόησης με τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλοίο (με μήκος 85 μέτρα και πλάτος 13 μέτρα) οδηγήθηκε στη Σκόπελο με σκοπό τη διάσωσή του. Υστερα από ανεπιτυχείς προσπάθειες, αποφασίστηκε η εγκατάλειψη και, τελικά, η βύθισή του. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, το «Χριστόφορος» παραμένει σε όρθια θέση στον βυθό του Πανόρμου, σε βάθος 43 μέτρων. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ναυάγιο σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά μέχρι σήμερα απαγορεύεται η κατάδυση σε αυτό επειδή είναι βυθισμένο εντός ενάλιου αρχαιολογικού χώρου.

Όμως, με ένα καινοτόμο πρότζεκτ, που υλοποιεί το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, οι επισκέπτες της περιοχής θα μπορούν να καταδυθούν στο ναυάγιο χωρίς καν να βρέξουν το δαχτυλάκι τους! Μέσα από την τεχνολογία και αξιοποιώντας τα κινητά τηλέφωνά τους ή τα τάμπλετ τους, θα έχουν τη δυνατότητα να καταδυθούν στον «Χριστόφορο» και μάλιστα όχι μέσω μίας απλής εφαρμογής αλλά με τη χρήση ενός υπερσύγχρονου λογισμικού που εξασφαλίζει διαδραστικότητα και κατάδυση σε… πραγματικό χρόνο! «Αν την ώρα της κατάδυσης περνάει ένα δελφίνι από το ναυάγιο, ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί απλώς να γείρει προς εκείνο το σημείο το τάμπλετ του και να δει σε πραγματικό χρόνο το δελφίνι», είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο ερευνητής του Ινστιτούτου, δρ Στέλιος Κρηνίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ →ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.