Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Οι νέες γενιές πρέπει να γαλουχηθούν με τα παραδοσιακά έθιμα της Σκοπέλου

Από τον Σκοπελίτη Γιάννη Τζώρτζη, ο οποίος όταν διάβασε την ανάρτηση για τις «Καλές» μάς τηλεφώνησε από την Ελβετία, μη μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του, λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο:
«Όταν τελείωνε η Καθαρά Δευτέρα, περιμέναμε με χαρά να ξανάρθουν οι Απόκριες τον άλλο χρόνο, για να ξαναδούμε και να ακούσουμε τις «Μπράμδες» να σεργιανούν τα σοκάκια της Σκοπέλου με το «Άιντε να πάμε Βλάχα» και με το να στήνουν τον χορό...
και τα τραγούδια σε κάθε μεγάλη πλατεία της Σκοπέλου, στην Παναγία Παπαμελετίου, στον Άι Γιάννη στο Γυφτόρεμα, στ΄Ρεμπάκη τη βρύση, στην παραλία, με μπροστάρηδες την ορχήστρα από καταξιωμένους Σκοπελίτες μουσικούς, από τους αδελφούς Βλαχάκη, από τον σαντουρά με το σαντούρι του, από τον μπάρμπα Κώστα τον Λιθαδιώτη με το βιολί του, από τον Υδριώτη με το λαβούτο του, από τους αδελφούς Μανιάτη, επίσης με τα λαβούτα τους, από τον Τάκη τον Χρυσάνθη και από άλλους που δεν μπορώ να θυμηθώ.
Δεν ξεχνιέται η φωνή του Δημήτρη Βλαχάκη με το «κυνηγός, εκυνηγούσα» και τόσα άλλα τραγούδια που έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου και κάθε χρόνο αυτές τις μέρες προσπαθώ να σιγοτραγουδάω.
Αν έγραψα όλα αυτά πιο πάνω είναι για να πω ότι γαλουχήθηκα με τα ήθη, τα έθιμά μας και τις παραδόσεις μας και γι΄αυτό δεν τα ξεχνάω ποτέ εδώ που βρίσκομαι. Εάν οι ιθύνοντες του νησιού μας, είτε ανήκουν σε πολιτικό ή πολιτιστικό επίπεδο, στερήσουν από τους Σκοπελίτες, όπου και να βρίσκονται, τη χαρά των καλύτερων αποκριών που υπάρχουν στην Ελλάδα, θα είναι ντροπή και όνειδος. Οι νέες γενιές πρέπει να βαφτιστούν στα παραδοσιακά έθιμα της Σκοπέλου
Γιάννης Τζώρτζης»

9 σχόλια:

  1. Στη Γλώσσα και στο Έλιος αρχίζουν αποκριάτικες εκδηλώσεις... Προλαβαίνουμε να πάμε και να αισθανθούμε απόκριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκοπελίτικη ψυχάρα ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΩΡΤΖΗ. Πέστα τους για μια ακόμη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα παραπονα σας στον Δημαρχο κ. Τζώρτζη....εσεις μπορειτε να πατε Γλωσσα, πολλοι Σκοπελιτες ομως όχι, δεν είναι εύκολο για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Γλωσσα δεν εχει να κανει τιποτε με τις ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΕΣ αποκριες γιατι ειναι το ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ κατι που οπως εγραψε και ο κ. Τζωρτζης υπαρχει μονο στην Σκοπελο, να απαντησω και στον 6 μαρτιου 2011 2:16 δεν καταλαβες καλα ο φιλος μας ο Γιαννης δεν μενει στην Σκοπελο και οσο για παραπονα οπως τον γνωριζω απο μικρο παιδι ποτε δεν εχει παραπονεθει για τιποτε μονο Πικρα εχει γιατι ωρισμενες παραδοσεις πανε να εξαφανιστουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιαννης Δημ Τζωρτζης6 Μαρτίου 2011 στις 3:20 μ.μ.

    Ανωνυμε !!!
    Δεν ειμαι απο τους ανθρωπους που παραπονιουνται εκανες λαθος, δευτερο λαθος δεν ξερεις καλη γεωγραφια!!! μενω Γενευη Τριτο λαθος απαντας ανωνυμα σε καποιον που γραφει επωνυμα αλλα δεν πειραζει αποκριες ειναι θα σου περασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιάννη φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν κατάλαβα απόκριες στη Σκόπελο. Τελικά καλά έκανες που δεν ήρθες, από μέρες ψιθυριζόταν ότι δεν θα έκαναν τίποτα σήμερα. Διαβάζοντας το κείμενό σου αλλά και μέσα από τις συζητήσεις που κάναμε στη Γενεύη και στο facebook συνειδητοποιώ ότι εσείς που ζείτε στο εξωτερικό είσαστε πιο Σκοπελίτες από μας που ζούμε στη Σκόπελο και νοσταλγείτε τα έθιμα πολύ περισσότερο απ’ ότι εμείς. Να είσαι πάντα καλά και εύχομαι η φωνή σου να αφυπνίσει κόσμο!

    Άκης Ψάρρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα αν ερχόταν εδώ ο Γιάννης θα μας ανακάτωνε όλους και κάτι θα γινόταν. Και τράτα θαβγαζε και από τις καλές θα αντιλαλούσαν τα σοκάκια. Αχ βρε Γιάννη. Γιατί δεν ήρθες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί τα βαζετε με τον δήμαρχο?(διάβασα και την προηγούμενη εβδομάδα τα σχόλια για την τράτα) Τι θέλατε να κάνει,να σας πάρει απτο χεράκι και να σας πάει να ντυθείτε?Το σωστό θα ήταν να είναι κάποιος απο αυτούς που πληρώνονται απτον πολητιστικό όλο το χρόνο χωρίς λόγο και να έχει τον πολητιστικό ανοιχτό για να μπορεί να πάει όποιος είθελε να δανειστεί στολή και να ντυθεί!!!!έτσι κι αλιώς τελευταία στιγμή πάντα το πέρναμε απόφαση και τρέχαμε να βάλουμε ότι έμεινε! Γιαυτούς γιατί δεν λέτε κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δε βαρεθηκατε τη καραμελα.. τα παραπονα στο δημαρχο;θα σας δωσω αλλη οποιος δε θελει να ζυμωσει 40 μερες κοσκινιζει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.