Sporades newspaper / ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ • email: 3nisia@otenet.gr και 18154poulios@gmail.com • Tηλ. 6942 22 62 01

I.KTEO

ΣΚΟΠΕΛΟΣ / ΑΦΟΙ ΠΡΟΒΙΑ • ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Περί ανωνύμων ο λόγος...

Γράφει ο
ΗΛΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ
Με το σημείωμά μου αυτό δεν στοχεύω να αναλύσω, ούτε το τι είναι το διαδίκτυο, ούτε το τι δυνατότητες παρέχει στους χρήστες του, δεν είμαι άλλωστε –λόγω έλλειψης των αναγκαίων γνώσεων- ο πιο κατάλληλος να το κάνω. Αυτό για το οποίο θα διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου, είναι το φαινόμενο των ανώνυμων σχολιογράφων των blogs. Υποστηρίζεται η άποψη πως στα blogs o απλός άνθρωπος βρίσκει βήμα να εκφράσει την γνώμη του και πως αυτό από μόνο του είναι καλό. Δεν θα διαφωνήσω μ’αυτό, έτσι είναι, θα σημειώσω όμως χωρίς να επεκταθώ –αν χρειαστεί θα το κάνω μιά επόμενη φορά- πως για όσους...
έχουν κάτι να πουν και θέλουν να το πουν, υπάρχουν και άλλα πολλά βήματα από τα οποία επίσης μπορεί να το κάνει, μόνο που εκεί είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να το κάνει επώνυμα και όχι ανώνυμα. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια ταυτότητα που την αποκαλύπτουμε σε όλες τις περιπτώσεις εκτός εκείνων που η αποκάλυψή της μάς εκθέτει σε κινδύνους, όταν οι πράξεις μας δηλαδή έχουν συνέπειες, τίμημα, κόστος. Οι λόγοι βέβαια για κάθε περίπτωση είναι ίδιοι, η μη αποκάλυψη του ποιοί είμαστε, τα κίνητρα όμως που μας οδηγούν στις πράξεις και ο χαρακτήρας των πράξεων διαφέρουν. Άλλα κίνητρα και άλλο σκοπό έχει ένας που ζει σε καθεστώς δικτατορίας και αγωνίζεται να την ανατρέψει, άλλα ο κουκουλοφόρος καταδότης συνεργάτης των κατακτητών, που προδίδει τους πατριώτες αντιστασιακούς, άλλα ο ληστής της τράπεζας, άλλα ο πράκτορας που εκτός της ταυτότητας θέλει να μην αποκαλυφτεί και η ιδιότητα του, άλλα ο προβοκάτορας κ.ο.κ.
Και έρχομαι στους ανώνυμους σχολιογράφους. Συντρέχει άραγε κανένας από τους παραπάνω λόγους ή από παρεμφερείς, που για λόγους συντομίας δεν αναφέρω αλλά εννοούνται και γιαυτό κρύβονται πίσω απ΄την ανωνυμία; Είναι προφανές πως κάποιοι δεν ισχύουν και απ’ αυτούς που ισχύουν αφορούν -αν αφορούν- κάποιους/ες. Τότε γιατί διαλέγουν την ανωνυμία; Ντρέπονται για τις απόψεις τους; Νοιώθουν πως αυτά που γράφουν τους εκθέτουν στον κίνδυνο να πάρουν απαντήσεις που μπορεί να τους κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο «ρόμπα» και διαλέγουν το σκοτάδι της ανωνυμίας από το φως της επωνυμίας; Φοβούνται κάτι άλλο και αν ναι τί; Όπως και νά 'χει από τη στιγμή που αποφεύγουν να πράξουν το στοιχειώδες, να αναλάβουν δηλαδή την ευθύνη των όσων γράφουν με την υπογραφή τους, υποθέτω πως δεν αγνοούν πως αυτό είναι ο ορισμός της δειλίας. Κατανοώ ασφαλώς εκείνους/ες που γράφοντας νοιώθουν πως ανοίγουν τη στρόφιγγα για να εκτονωθεί το συσσωρευμένο μέσα τους μείγμα του φθόνου, της εμπάθειας, των απωθημένων, του κόμπλεξ, ακόμα και του μίσους για συνανθρώπους τους, για να αισθανθούν μια προσωρινή ανακούφιση. Θα μπορούσα να παραθέσω αρκετά παραδείγματα που να αποδεικνύουν αυτό που λέω, προς το παρόν παραθέτω μόνο ένα. Στις 12 Φλεβάρη το συντονιστικό αγώνα Σκοπέλου με την συμμετοχή του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και του Συλλόγου γυναικών πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη του κέντρου υγείας με τα εξής αιτήματα:
-Κατάργηση της πληρωμής των 5 ευρώ.
-Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
-Περισσότεροι γιατροί και παιδίατρος στη Σκόπελο.
Ιδού τώρα ένα αυτούσιο, όπως το έγραψε ο ίδιος και ορθογραφικά –ανώνυμο βέβαια- σχόλιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης και των αιτημάτων.
«Ποια ακριβως ειναι τα λαικα στρωματα; Αν κρινω απ' αυτους που πηγαν στο Κ.Υ.τοτε τα εχουμε μπερδεψει τα πραγματα….
Εκτος αν στα λαικα στρωματα στην ελλαδα συμπεριλαμβανονται και αυτοι που δεν ξερουν τι εχουν από εισοδηματα. Ενοικιαζωμενα δωματια, ενοικιασεις επαγγελματικης στεγης, δημοσιοι υπαλληλοι…..
Αληθεια, το λιμεναρχειο τι ενοικιο πληρωνει στα….λαικα στρωματα; Mηπως εχετε δει τις τιμες στα προιοντα, εκει στην γειτονια του λιμεναρχειου,ενός αλλου λαικου μαγαζιου; Οι τουριστες όταν μπαινουν μεσα τους πιανει ζαλη.
Η υποκρισια τελικα… δεν εχει ορια.Φαινεται πως δεν εχουν όλα τα σπιτια καθρεφτες.
12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 8:13 Π.Μ.>>
Αφήνω σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να κρίνει αυτό το σχόλιο και να βγάλει τα συμπεράσματά του, αλλά και τον διαχειριστή του blog, που προφανώς δεν θεωρεί αυτό το σχόλιο προσωπική επίθεση και λάσπη, κατά αυτών που φωτογραφίζει με τόση ευκρίνεια, αλλά πολιτική κριτική και το ανεβάζει.
Θέλω να προλάβω και όσους ενδεχομένως μιλήσουν για λογοκρισία, καμία λογοκρισία, ό,τι θέλει ο καθένας να πει ας το πει, χωρίς κουκούλα όμως, αλλά με την υπογραφή του να αναλαμβάνει την ευθύνη των όσων λέει, γιατί ένας ουσιαστικός διάλογος με αντιπαράθεση ιδεών και επιχειρημάτων, δεν μπορεί να γίνει από σκιές. Και μια και μιλάμε για λογοκρισία αυτοί που πρώτοι και οπωσδήποτε λογοκρίνουν είναι οι ανώνυμοι, λογοκρίνοντας την ταυτότητά τους την οποία κρύβουν.
Θα δεχθώ, αυτονόητα, την οποιαδήποτε κριτική ασκηθεί στα όσα σ’ αυτό το κείμενο γράφω αρκεί αυτή να είναι επώνυμη, ανώνυμα σχόλια παρακαλώ τον διαχειριστή του blog να μη ανεβούν, όποιος επιθυμεί να πει ας βγεί στο φως, όπως στο φως τα λέω κι εγώ.
Ηλίας Ι. Προκοπίου
Συνταξιούχος οικοδόμος