Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η Σκιάθος τίμησε τους ευεργέτες της

Ο Δήμος Σκιάθου, στο πλαίσιο εκδήλωσης τιμής και μνήμης, προς τους δωρητές και ευεργέτες της Σκιάθου πραγματοποίησε το ετησίως καθιερωμένο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, εκκλησιαστικό μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών αυτών, καθώς επίσης και των τοπικών αρχόντων της πόλεως, οι οποίοι χρημάτισαν, από ιδρύσεώς της (1829) έως σήμερα.
Το μνημόσυνο τελέσθηκε, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου την 27η Μαρτίου 2011, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως παρουσία του Δημάρχου Σκιάθου, του Περιφερειακού Συμβούλου Μαγνησίας κ. Αργύρη Κοπάνα, του Περιφερειακού Συμβούλου Β. Σποράδων...
κ. Φίλιππα Χήρα, των Δημοτικών Συμβούλων, των Προϊσταμένων Αρχών & Υπηρεσιών και πολλών κατοίκων του νησιού.
Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σύντομη ομιλία του στο Σκιαθίτη Ιερομόναχο Γρηγόριο Χατζησταμάτη κτήτορα της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στο ιστορικό ίδρυσης του Μοναστηριού. Ο παπά- Γρηγόριος, ο ασκητής είχε έρθει στη Σκιάθο από το Άγιο Όρος μαζί με τον γέροντά του παπά-Νήφωνα και με τριάντα άλλους μοναχούς στα μέσα του 1794. Με χαρά έγιναν δεκτοί από τους νησιώτες και στη συνέχεια έχτισαν το κοινοβιακό μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη θέση Αγαλλιανούς. Ο Σκιαθίτης παπά – Γρηγόριος Χατζησταμάτης καταγόταν από πλούσια οικογένεια και κληρονόμησε και αφιέρωσε στο μοναστήρι όλη την περιουσία του και έγινε ηγούμενος δεύτερος μετά τον Νήφωνα.
Ιδιαίτερη αναφορά επίσης και μνημόνευση έγινε από το Δήμαρχο Σκιάθου στις πνευματικές μορφές της Σκιάθου Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, όπου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κοίμησή του και στον Ζήση Οικονόμου, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννησή του.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι επιθυμία όλων είναι να αποδίδεται η οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη κάθε χρόνο στους ανθρώπους αυτούς, που είχαν ως όραμα την πρόοδο του τόπου τους και να μείνουν αθάνατοι στη μνήμη των Σκιαθιτών μέσα από την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
Η ενέργειά τους δε αυτή να προβληθεί ως ευγενές παράδειγμα και για άλλους μιμητές.
Σήμερα υπάρχουν ιδρύματα (των Δωρητών-Ευεργετών) που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών της Σκιάθου, όπως επιχορηγήσεις σε φοιτητές του νησιού.

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Σ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΟΥΝ.
    ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΠΟ ΣΚΟΠΕΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.