Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Συνοπτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED - AGRISLES

«Επεξεργασία και ανάπτυξη μιας διεθνικής στρατηγικής για την καινοτομία στη γεωργία μεταξύ των νησιών της Μεσογείου»
Το πρόγραμμα Agrisles στα πλαίσια του άξονα 1 «Ενίσχυση της καινοτομίας» και της δράσης 1.2: «Ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ οικονομικών παραγόντων ανάπτυξης και κρατικών φορέων» του προγράμματος MED, έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη μίας μεθόδου μη τεχνολογικής καινοτομίας στη γεωργία των νησιωτικών περιοχών.
Οι Στόχοι του προγράμματος
- η καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και των ευκαιριών...
για να βρεθούν λύσεις που θα προάγουν την μη-τεχνολογική καινοτομία για μια αειφόρο νησιωτική γεωργία,
- η ανάπτυξη μιας κοινής μεθοδολογίας για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών μη τεχνολογικής καινοτομίας στην γεωργία και τη πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου σε κάθε περιφέρεια-εταίρο, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. Η μέθοδος Agrisles θα περιλαμβάνει τις μορφές αυτές που θα ενδυναμώνουν τη συνεργασία κρατικών φορέων και οικονομικών παραγόντων εισάγοντας καινοτόμες δράσεις, στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της γεωργίας των νησιωτικών περιοχών.
- τη δημιουργία ενός διαπεριφερειακού δικτύου συνεργασίας για την ανάπτυξη της μη-τεχνολογικής καινοτομίας για τη γεωργία στα νησιά της Μεσογείου.
- η δημιουργία μίας κοινής στρατηγικής και ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων των εταίρων του προγράμματος, κάτω από την επίβλεψη του επιστημονικού δικτύου που θα αναπτυχθεί
- η μεταφορά τεχνογνωσίας και των αποτελεσμάτων της έρευνας και των καλών καινοτόμων πρακτικών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο καθώς και μεταξύ των Μεσογειακών χωρών
Οι Εταίροι 
1. Το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας της Κορσικής (Γαλλία) - Ηγέτης Εταίρος
2. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Ελλάδα)
3. Το Υπουργείο Γεωργίας, Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων της Κύπρου
4. Το Γραφείο Γεωργικής Υποστήριξης της Περιφέρειας της Σαρδηνίας (Ιταλία)
5. το Υπουργείο για τη νήσο Γκόζο (Μάλτα)
6. Το Τμήμα Γεωργίας και Δασών της Περιφέρειας της Σικελίας (Ιταλία) 
7. Το Τμήμα Νησιωτικής Γεωργίας και Αλιείας, νήσοι Βαλεαρίδες (Ισπανία)
8. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Γεωργίας των νησιών Αζόρες (Πορτογαλία)
9.Περιφερειακό Ταμείο, Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τις Β. Σποράδες (Ελλάδα)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Προδιαγραφές και αναλυτικά παραδοτέα των δράσεων
Δράση 1-«Συγκριτική ανάλυση καινοτομίας». Η δράση αναλύεται στις εξής ενέργειες και παραδοτέα:
Ενέργεια 1. Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του γεωργικού-κτηνοτροφικού κλάδου της περιοχής παρέμβασης, με βάση πρότυπο που έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του προγράμματος. Το παραδοτέο που αντιστοιχεί στην Ενέργεια 1 είναι συμπληρωμένο το πρότυπο, το οποίο επισυνάπτεται στο Παράρτημα ΙΙ.
Ενέργεια 2. Καταγραφή βέλτιστων πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή παρέμβασης, με βάση πρότυπο που έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του προγράμματος. Βασικό χαρακτηριστικό των πρακτικών αυτών θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση (μη τεχνολογικών) καινοτόμων παρεμβάσεων. Το παραδοτέο που αντιστοιχεί στην Ενέργεια 2 είναι συμπληρωμένο το πρότυπο, το οποίο επισυνάπτεται στο Παράρτημα ΙΙ.
Ενέργεια 3. Αξιολόγηση τουλάχιστον μίας (1) καλής πρακτικής, από αυτές που θα παρουσιαστούν και συγκριτική ανάλυση με αντίστοιχες που έχουν αναπτύξει οι υπόλοιποι εταίροι, με βάση εργαλείο αξιολόγησης που έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του Προγράμματος. Το παραδοτέο που αντιστοιχεί στην Ενέργεια 3 είναι συμπληρωμένο το πρότυπο, το οποίο επισυνάπτεται στο Παράρτημα ΙΙ.
Ενέργεια 4. Κοινωνική διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και συγκεκριμένα: τις πολιτικές Αρχές, τους οικονομικούς φορείς, ομάδες ή ενώσεις παραγωγών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και άλλες ομάδες συμφερόντων σχετικές με την τοπικό αγροτικό/κτηνοτροφικό κλάδο, σε επίπεδο νησιού. Η διαδικασία θα εφαρμοστεί και στα τρία νησιά (Αλλόνησος, Σκόπελος, Σκιάθος). Θα ακολουθήσει SWOT ανάλυση ξεχωριστά για κάθε νησί, με στόχο την επιλογή του νησιού, της περιοχής και του κλάδου που θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή (μη τεχνολογικών) καινοτόμων παρεμβάσεων. Τα παραδοτέα της Ενέργειας 4 είναι τα παρακάτω:
Κατάλογος φορέων – ομάδων συμφερόντων που θα προσκληθούν με τεκμηρίωση για το ρόλο της κάθε ομάδας στο παραγωγικό σύστημα του εκάστοτε νησιού
Τελικός κατάλογος συμμετεχόντων στη διαβούλευση
Παρουσίαση συμπερασμάτων κοινωνικής διαβούλευσης για το εκάστοτε νησί ξεχωριστά
Ενέργεια 5. Παράδοση στην Αναθέτουσα Αρχή Έκθεσης με τα συμπεράσματα από την κοινωνική διαβούλευση. Η έκθεση θα περιέχει και κατάλογο πέντε κλάδων/προϊόντων, τα οποία εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις για την πιλοτική εφαρμογή (μη τεχνολογικών) καινοτόμων παρεμβάσεων. Η Αναθέτουσα Αρχή θα επιλέξει αυτό, για το οποίο θα υλοποιηθεί τελικά η πιλοτική εφαρμογή. Παραδοτέο της Ενέργειας 5 αποτελεί η Έκθεση συμπερασμάτων.
Δράση 2–«Εξέταση Μεθοδολογίας».Η δράση αναλύεται στις εξής ενέργειες και παραδοτέα:
Ενέργεια 1. Κατάρτιση οδηγού εφαρμογής. Παραδοτέο της Ενέργειας 1 αποτελεί ο οδηγός εφαρμογής που θα περιέχει:
Περιγραφή της μεθόδου Gopp που θα χρησιμοποιηθεί για την κοινωνική διαβούλευση,
τις ομάδες συμφερόντων που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση και οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα του προϊόντος,
τα στάδια εφαρμογής της μεθόδου και
τα παραδοτέα
Ενέργεια 2. Διοργάνωση και συντονισμός των δράσεων του πιλοτικού προγράμματος, όπως αυτές περιγράφονται στον Οδηγό Εφαρμογής. Θα αποστέλλεται στην αναθέτουσα αρχή, έκθεση πεπραγμένων (σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος) σε διμηνιαία βάση. Παραδοτέα της Ενέργειας 2 αποτελούν οι εκθέσεις πεπραγμένων, στις οποίες θα επισυνάπτονται πρακτικά συσκέψεων, φωτογραφικό υλικό και πίνακας συμμετεχόντων από την κάθε συνάντηση.
Δράση 3– «Διανησιωτική στρατηγική για την Καινοτομία στη Γεωργία». Η δράση αναλύεται στις εξής δράσεις και παραδοτέα:
Ενέργεια 1. Σύνταξη γραπτής εισήγησης για τις θέσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με την διανησιωτική στρατηγική για την καινοτομία στην γεωργία. Παραδοτέο της Ενέργειας 1 αποτελεί η Γραπτή Εισήγηση
Ενέργεια 2. Διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και το Περιφερειακό Ταμείο, για τη δημιουργία δικτύου φορέων που διαθέτουν ικανότητα υποστήριξης της καινοτομίας στη γεωργία. Παραδοτέο της Ενέργειας 2 αποτελεί το Πρόγραμμα δράσης του δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.