Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η αδράνεια που «σκοτώνει»...

…αργά και σταθερά το περιβάλλον και το μέλλον μας!
Μας βομβαρδίζουν καθημερινά με ορολογίες όπως «πράσινη» πολιτική, αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη που αναφέρονται στην οικονομική ανάπτυξη η οποία σχεδιάζεται και πραγματοποιείται σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς εξελίσσεται ως ανάπτυξη των παραγωγικών μηχανισμών της οικονομίας παράλληλα με τη δημιουργία υποδομών για μια βιώσιμη στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.
Τι κάνουμε όμως ουσιαστικά προς αυτή τη κατεύθυνση; Υπάρχουν άνθρωποι που συμπεριφέρονται εγωιστικά και επιπόλαια στη φύση, νομίζοντας έτσι ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τη συμπεριφορά τους αυτή. Να όμως, τι συμβαίνει με τις πλημμύρες. Η ευθύνη του καθενός, αλλά κυρίως των ηγετών της κάθε κοινωνίας είναι μεγάλη…
«Βιώσιμη είναι η κοινωνία που μπορεί να υπάρχει για γενεές και γενεές, που μπορεί να βλέπει αρκετά μακριά, που είναι αρκετά ευέλικτη και σοφή, ώστε να μην υποθάλπει ούτε τα φυσικά, ούτε τα κοινωνικά της υποστηρικτικά συστήματα» Meadows et al., 1995. Πώς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό όταν κάνουμε: 
- Κατασπατάληση του ΝΕΡΟΥ - Το εσωτερικό δίικτυο ύδρευσης της πόλης της Σκιάθου, όπως έχει αναφερθεί σε σύσκεψη στο Μπούρτζι προ 3ετίας, έχει απώλειες έως και 70% και επιβάλλεται η αντικατάσταση του, χωρίς να αναφέρουμε την πιθανότητα πλέον να εισέρχονται εντός των σωληνώσεων μολυσματικοί παράγοντες.  ΠΟΤΕ; Η δημιουργία της νέας μεγάλης δεξαμενής πάνω από τον Άγιο Φανούριο δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης του νερού όσο υπάρχουν αυτές τις απώλειες. 
Επιπροσθέτως, ζούμε σε ένα καθεστώς παρανομίας, όσο αφορά την ύπαρξη και χρήση γεωτρήσεων και κυρίως ξοδεύουμε ασύστολα το αναμφισβήτητα πολυτιμότερο αγαθό. Η επέκταση του υδρευτικού δικτύου σε όλους τους οικισμούς σύμφωνα και με το Γ.Π.Σ. και ασφαλώς στον άξονα Σκιάθος – Κουκουναριών αποτελεί την ρεαλιστική λύση και παράλληλα η ανάπτυξη θα βοηθήσει την οικονομική εξυγίανση και εξέλιξη της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., όταν θα την καταστήσει εύρωστη και ισχυρή με όσα θετικά – για την πρωτίστως κοινωνική της αποστολή- αυτό συνεπάγεται.
- Αλόγιστη διαχείριση των ΣΤΕΡΕΩΝ και ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – Η λειτουργία του ΧΥΤΑ χωρίς παράλληλη διαδικασία ανακύκλωσης που προβλέπεται στη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, για την οποία ακούμε ότι θα ξεκινήσει από την έναρξη της λειτουργίας του. Είναι αντιληπτή πλέον και απολύτως κατανοητή η επιβάρυνση του έργου και τα δυσμενή αποτελέσματα καθίζησης που θέτουν σε κίνδυνο ..... μόλυνσης το ρέμα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Εστίες μόλυνσης αποτελούν και οι κάδοι περισυλλογής σκουπιδιών, οι οποίοι δεν πλένονται και απολυμαίνονται ΠΟΤΕ όπως και τα απορριμματοφόρα. 
Θα αποβεί επίσης μοιραίο για τη προστασία του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού μας, το γεγονός ότι το αποχετευτικό μας δίκτυο δε έχει επεκταθεί  σε όλο τουλάχιστον το νότιο τμήμα του νησιού μας, το οποίο  έχει αφεθεί εκτός έλεγχου  με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται, σε πολλές περιοχές μολύνεται ανεπανόρθωτα, ο υδροφόρος ορίζοντας 
Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο εντός σχεδίου, όπως και το ότι η οδός ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης μας έχει αυτή την έντονη κακοσμία, πρωτίστως από κακή λειτουργία στην αποχέτευση των ομβρίων. Εάν οφείλεται σε καθαρά κατασκευαστικό λάθος, υπάρχει η εύκολη λύση  με την εισροή κατά διαστήματα ποσότητας θαλασσινού νερού. Επιτέλους,  αυτό το καλοκαίρι ας γίνουν οι απαραίτητες δράσεις ώστε να μην αποτελεί αυτός ο δρόμος δυσφήμηση για το νησί μας.
- Λειτουργούμε σπασμωδικά και στην κυριολεξία πυροσβεστικά ΣΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΜΑΣ, όταν στη χώρα μας  δεν γίνεται οργανωμένος καθαρισμός τους και δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τη νέα τεχνολογία σε συστήματα πρόληψης και ειδοποίησης, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες και πολλές φορές τραγικές εξελίξεις.  
Στη διάρκεια της σύσκεψης που έλαβε χώρα στο πολιτιστικό κέντρο Μπούρτζι στις 11 Μαΐου 2009, σε ερώτηση της κυρίας Δέσποινας Συμιακάκη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και αποβλήτων, έγινε απολύτως σαφές από τους τότε, Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Νάκο και Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Γκούπα,  ότι, με το «ΕΣΠΑ» και τον «Θησέα 2» έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε οποιαδήποτε ανάγκη σε υποδομές, με την προϋπόθεση να παρουσιάσουμε άμεσα ώριμες μελέτες, για τις οποίες υπάρχει και η δυνατότητα χρηματοδότησης.
Είναι δεδομένη και δικαιολογημένη η αγωνία μας για το μέλλον και θεωρούμε επιβεβλημένη την εκπόνηση, ωρίμανση και άμεση υλοποίηση μελετών, που θα διασφαλίζουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας. 
Είναι προφανής η ανησυχία και ανάγκη μας να παρακολουθήσουμε άμεσα μία σημαντική πρόοδο και θα το διεκδικήσουμε επισταμένως.
Δημοτική κίνηση
«Νέα Προοπτική για τη Σκιάθο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.