Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Απεργία στη Σκόπελο (ΙΙ)

Δημοσιεύουμε, όπως είχαμε υποσχεθεί σε προηγούμενη ανάρτηση, την ομιλία–παρέμβαση του Ηλία Προκοπίου κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης της 5ης Μαρτίου στη Σκόπελο.
«Συνάδελφοι,
κάθε φορά που οι κυβερνήσεις, το πολιτικό προσωπικό δηλαδή που υπηρετεί τυφλά τα αφεντικά του, την πλουτοκρατία, παίρνει μια καταιγίδα μέτρων εις βάρος των εργαζομένων αλλά και όλων των λαϊκών στρωμάτων, σκαρφίζονται και ντύνουν με διάφορους ελκτικούς όρους είτε τα μέτρα αυτά καθ΄ εαυτά, είτε τους λόγους που τάχα τα επιβάλλουν. Απ΄αυτό τον κανόνα δεν ήταν δυνατόν να ξεφύγει και δεν ξέφυγε η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ντύσανε λοιπόν τα μέτρα τους, αυτή την ληστρική επιδρομή στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων με τον μεγάλου ειδικού βάρους όρο «πατριωτική πράξη». Και μας καλούν να δείξουμε τον πατριωτισμό μας, αποδεχόμενοι τα μέτρα.
Όχι κύριοι της κυβέρνησης, δεν είσαστε εσείς αυτοί που θα υποδείξετε στο λαό τί είναι πατριωτικό· αυτό το ξέρει καλύτερα από τον καθένα ο ίδιος ο λαός. Το απέδειξε όσες φορές χρειάστηκε να το κάνει, το απέδειξε ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, παίρνοντας το τουφέκι και βγαίνοντας στο βουνό, όταν οι πολιτικές ηγεσίες – υπηρέτες της πλουτοκρατίας διάλεγαν άλλοι την ασφάλεια των χωρών στις οποίες κατέφυγαν και άλλοι να γίνουν δοσίλογοι συνεργάτες τους.

Σήμερα, απέναντι στην πολιτική που οδηγεί τη ζωή μας στο νέο μεσαίωνα, που αφαιρούνται


δικαιώματα και κατακτήσεις για τα οποία χρειάστηκαν αγώνες δεκαετιών, πολύς ιδρώτας και αίμα, πατριωτισμός είναι να βγούμε στους δρόμους και αυτό κάνουμε. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη ζωή, να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στον πλούτο που εμείς παράγουμε, να εκπληρώσουμε το καθήκον προς τα παιδιά μας και προς τα εγγόνια μας αφήνοντάς τους ένα κόσμο όχι υποδουλωμένων και χωρίς δικαιώματα, όπως επιδιώκουν η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις -υπηρετικό προσωπικό τους- αλλά με δυνατότητες να ζήσουν τη ζωή με όλες τις μικρές και μεγάλες χαρές της.
Αιχμή του δόρατος των κυβερνητικών επιλογών ένα τσούρμο ακριβοπληρωμένων τσάτσων των αφεντικών, που παριστάνουν τους δημοσιογράφους στα μεγάλα κανάλια και που με μια λυσσασμένη προσπάθεια, αντάξια του ρόλου τους, προσπαθούν μήνες τώρα με την πλύση εγκεφάλου να πείσουν τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα των μέτρων προκειμένου να «σωθεί η πατρίδα» όπως λένε. Οι περιστάσεις βλέπετε επιβάλλουν να μη λένε πια «η χώρα μας» όπως μέχρι πρόσφατα, αλλά «η πατρίδα μας». Οπαδοί της δοκιμασμένης μεθόδου «διαίρει και βασίλευε» προσπαθούν δίνοντας τα ρέστα τους, να πείσουν πως τα μέτρα θίγουν τους δημόσιους υπάλληλους μόνο, ελπίζοντας πως έτσι θα διχάσουν τους εργαζόμενους σε ιδιωτικούς, που δεν τους αφορούν και σε δημόσιους. Πρόκειται για απάτη και τούτο γιατί η δύο φορές αύξηση των καυσίμων σε διάστημα μερικών εβδομάδων αφορά και θίγει το σύνολο των εργαζομένων είτε είναι δημόσιοι είτε είναι ιδιωτικοί. Και ασφαλώς δεν σημαίνει μόνο πως θα πληρώσουμε ακριβότερα τα καύσιμα που θα βάλουμε στο αυτοκίνητο ή όπου αλλού. Σημαίνει πως θα ακριβύνουν όλα τα προϊόντα, αφού θα αυθηθεί το κόστος παραγωγής τους αλλά και το κόστος μεταφοράς τους.
Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει επίσης, αυξάνοντάς τα, όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό αφορά επίσης όλα τα νοικοκυριά, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, σημαίνει επίσης απώλεια εισοδήματος για όλους αφού όλα ακριβαίνουν, για να περιοριστώ μόνο σ΄αυτά.
Συνάδελφοι,
η εργατική τάξη είναι ενιαία και συμπεριλαμβάνει όλους τους εργατοϋπάλληλους, είτε αυτοί εργάζονται στο δημόσιο, είτε στις τράπεζες, είτε στο εργοστάσιο, το γιαπί ή όπου αλλού. Οι όποιες εισοδηματικές, εργασιακές ή όποιου άλλου είδους διαφορές ανάμεσα στους διάφορους κλάδους είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων των κλάδων αυτών και ασφαλώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αιτία εναντίωσής μας απέναντί τους, αποδεχόμενοι την προς τα κάτω εξομοίωσή τους όπως επιδιώκει η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διεκδικώντας την προς τα πάνω εξομοίωση με την βελτίωση της δικής μας θέσης. Αντίπαλοί μας είναι η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν, πότε του ΠΑΣΟΚ όπως σήμερα, πότε της Ν.Δ. όπως χθες.
Πριν τις εκλογές ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου μας διαβεβαίωνε πως τα «λεφτά υπάρχουν και έχουμε τον τρόπο να τα πάρουμε». Το ίδιο έλεγαν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τί συνέβει και από το προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν» περάσαμε στο μετεκλογικό «δεν υπάρχει σάλιο» που μας λένε τώρα; Η δικαιολογια «άλλα περιμέναμε να βρούμε και άλλα βρήκαμε» είναι φτηνή, χιλιοειπωμένη από όλους τους προηγούμενους και κάνει ακόμη μεγαλύτερη την οργή μας διότι και μας τα παίρνουν και μας κοροϊδεύουν. Πριν μερικές εβδομάδες, έλεγε επίσης ο πρωθυπουργός «το να παγώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, το να αυξήσουμε το ΦΠΑ σημαίνει ότι θα στεγνώσουμε την αγορά, θα οδηγήσουμε σε ύφεση την οικονομία και τελικά στον φαύλο κύκλο και την κατάρευση».
Σήμερα, μερικές εβδομάδες αργότερ παίρνει αυτά ακριβώς τα μέτρα κάνοντάς τα μάλιστα στο πολλαπλάσιο χειρότερα, για τα οποία έλεγε ότι θα οδηγήσουν τη χώρα στην κατάρευση. Τί συνέβει λοιπόν στο μεταξύ και τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην κατάρευση της οικονομίας, είναι τελικά η επιλογή τους; Αυτό που μπορεί να καταλάβει κανείς είναι ότι οδηγούν συνειδητά στην κατάρευση για να δικαιολογήσουν επόμενα μπαράζ μέτρων. Πάντως την εξήγηση που οφείλουν δεν την δίνουν.
Συνάδελφοι,
θέλω τελειώνοντας να σημειώσω δύο πράγματα που θεωρώ πως είναι και το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πόρτα και θα μας βγάλει έξω από αυτή τη βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος που ζούμε και που η μπόχα της σαπίλας του μας πνίγει την ανάσα.
Το ένα είναι να βγούμε στους δρόμους σε ένα διαρκή ξεσηκωμό προκειμένου να μπλοκάρουμε αυτά αλλά και όλα τα επόμενα πακέτα μέτρων που έχουν αποφασίσει να μας φορτώσουν.
Και το δεύτερο είναι πως ούτε η σημερινή κυβέρνηση, ούτε οι προηγούμενες 'πέσαν απ' τον ουρανό. Εμείς με την ψήφο μας τις βάλαμε στο σβέρκο μας. Όμως έχουμε αρκετά μεγάλη εμπειρία πια και οι δυνατότητές τους να συνεχίζουν να μας εξαπατούν και στο εξής, σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί. Ας σκεφτούμε την επόμενη φορά όχι αυτά τα ωραία που θα λένε πρίν τις εκογές, αλλά αυτά που έκαναν όλες τις προηγούμενες φορές μετά τις εκλογές, όταν στρογγυλοκάθονται στο σβέρκο μας σαν κυβερνήσεις πλέον.
Η σφοδρή αντίδραση του κόσμου ααυτόν τον καιρό απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και όσων συνοδοιπορούν μαζί της είναι το αισιόδοξο μήνυμα πως είμαστε σε καλό δρόμο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.