Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

«Να δούμε πώς οι υδατοκαλλιέργειες δεν θα επηρεάσουν την αλιεία»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ
ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αρνητικά τοποθετήθηκε ως προς την εισήγηση για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της χωροθέτησης των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή της Θεσσαλίας ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κ. Πουλάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Αιτιολογώντας την αρνητική στάση της παράταξής του, ο κ. Πουλάκης σημείωσε αρχικά ότι η περιφερειακή αρχή, εισήγαγε προς συζήτηση ένα θέμα επί του οποίου στην πραγματικότητα η ίδια διαπιστώνει ουσιαστικές ελλείψεις που υπονομεύουν κάθε δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εισήγηση, παρατηρείται «[…] έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί μια σειρά από επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον».
Η κριτική του κ. Πουλάκη έναντι του συγκεντρωτικού μοντέλου χωροθέτησης των μονάδων επικεντρώθηκε στο ότι...
περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης των μικρών και διάσπαρτων υδατοκαλλιεργειών, αποτελεί μια εν δυνάμει μεγαλύτερη πηγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, υπονομεύει την ισόρροπη ανάπτυξη επιμέρους περιοχών και διευκολύνει τους μεγάλους επιχειρηματικά παίκτες εις βάρος των μικρών παραγωγών. Σχετικά δε με τις προτεινόμενες συγκεκριμένες χωροθετήσεις, επισήμανε επιπλέον ότι αγνοούνται τα προβλήματα που η ίδια η εισήγηση εντοπίζει (έκθεση σε έντονα καιρικά φαινόμενα, έλλειψη αξιολόγησης της παρούσας λειτουργίας τους ως ιχθυοτόπων και χώρων ανάπτυξης τουριστικών δραστηριοτήτων, μη εκτίμηση της επίδραση των συναφών ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στη χερσαία ζώνη, απουσία μελετών των μεσομακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή κ.ά.).
Περαιτέρω, ο κ. Πουλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με το συγκεκριμένο χωροταξικό νομιμοποιούνται κατά βάση οι υφιστάμενες θέσεις μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και ελάχιστα πραγματοποιείται ένας σχεδιασμός ως προς την εγκατάσταση νέων, ενώ ενδεχομένως συνδέεται με μία ορισμένη άσκηση πίεσης από την Ε.Ε., ιδιαίτερα με την παρουσία Ελληνίδας Επιτρόπου στο συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και με την πρόσφατη ματαίωση ίδρυσης μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Κεφαλλονιά, πίσω από την οποία βρισκόταν, κατά πληροφορίες, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης».
Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας την αντίληψη της παράταξής του για την ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας, ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» υπενθύμισε τη συνταγματική προστασία που απολαμβάνουν οι ακτές, δυνάμει του άρθρου 24 και της σχετικής νομολογίας του ΣτΕ, αλλά και τον αδιαπραγμάτευτο κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, ενώ σημείωσε ότι θα έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη τόσο των κατοίκων των περιοχών όπου χωροθετούνται υδατοκαλλιέργειες και των εκπροσώπων των αλιέων, όσο και εξειδικευμένων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.
Ο κ. Πουλάκης υποστήριξε ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με εκτεταμένο δίκτυο ακτογραμμών, κλειστές θάλασσες και πολλούς κόλπους, σχετικά όχι μεγάλα βάθη, πλούσιο βυθό με βραχώδη υφή, πολλά ρεύματα και καλή οξυγόνωσή της θάλασσας, ενδιαφέρουσα μέση θερμοκρασία των νερών της και μικρό εύρος ετήσιας διακύμανσής της και πλούσια βιοποικιλότητα, σε μια χώρα με ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής και ανάπτυξης της ελεύθερης εκτροφής ιχθύων και γενικά των θαλάσσιων ειδών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αλιεία ως παραδοσιακός κλάδος του πρωτογενή τομέα για την ανάπτυξη της χώρας.
Για το λόγο αυτό τόνισε κλείνοντας ότι «μέριμνα του κράτους και της αιρετής περιφέρειας θα έπρεπε να είναι το πώς η ιχθυοκαλλιέργεια δεν θα επηρεάσει την αλιεία, και όχι το αντίστροφο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.