Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση του Π. Κ. Σκοπέλου με αφορμή τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου

Στις 31 Οκτωβρίου έληξε η αντιπυρική περίοδος 2011. Μια περίοδος η οποία κατά γενική ομολογία μπορεί να χαρακτηρισθεί ήπια σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, χάρη στις προσπάθειες τόσο των αρχών όσο και την προσοχή των κατοίκων του νησιού.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον Δήμο Σκοπέλου, το Λιμενικό σώμα, την Αστυνομία, το Δασαρχείο, τις εθελοντικές ομάδες και όλους τους πολίτες για την βοήθειά τους στην πρόληψη, την επιτήρηση κατά τις επικίνδυνες ημέρες και την προσοχή που επέδειξαν στις υποδείξεις της Υπηρεσίας μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Διευθυντή και το προσωπικό του Κ.Υ Σκοπέλου για την άμεση και ουσιαστική περίθαλψη του συναδέλφου μας Πυραγού Λιντέρη Αθανάσιου κατά την περιπέτεια της υγείας του.
Τέλος συγχαίρω δημόσια το μόνιμο προσωπικό και τους...
εποχικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου για τον επαγγελματισμό τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς της 6ης Αυγούστου στη θέση «Καλόγερος». Χάρη στη δική τους θέληση η οποία ξεπέρασε το «καλώς εννοούμενο Υπηρεσιακό Καθήκον» έγινε εφικτό να διασωθεί ο συνάδελφος Πυραγός Λιντέρης Αθανάσιος, ο οποίος υπέστη καρδιακό επεισόδιο μέσα στο δάσος κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο την ίδια ημέρα χωρίς να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.
Μια βασική αγροτική δραστηριότητα αυτή την εποχή είναι και ο καθαρισμός των ελαιοπερίβολων και το κάψιμο των προϊόντων του καθαρισμού (κλαδιά).
Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων όσων πρόκειται να κάψουν τα κλαδιά στα κτήματά τους, διότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς δεν έχει εξαλειφθεί. Είναι λίγα απλά πράγματα τα οποία εάν εφαρμοστούν από τον καθένα μας τότε θα επιτύχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τομέα της πρόληψης αποτρέποντας την πιθανότητα μιας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα:
  1. Συγκεντρώνουμε τα κλαδιά σε κεντρικό σημείο του κτήματός μας ώστε να μην κινδυνέψει γειτονική περιουσία
  2. Αφαιρούμε - καθαρίζουμε την εδαφιαία βλάστηση σε ακτίνα 2 τουλάχιστον μέτρων από την εστία.
  3. Τηρούμε την ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα
  4. Καίμε τα κλαδιά λίγα – λίγα και όχι σε μεγάλους σωρούς που μπορεί να δώσουν μεγάλα μήκη φλόγας
  5. Φροντίζουμε να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.
  6. Φροντίζουμε να έχουμε φορητά μέσα (πτυοσκάπανα-τσάπες κ.τ.λ) για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια.
  7. Δεν ανάβουμε φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος.
  8. Ενημερώνουμε το Π.Κ. Σκοπέλου στο τηλ. 2424024199 για την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να βάλουμε φωτιά και εάν αυτή βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, καλό είναι να ενημερώνουμε την Πυροσβεστική υπηρεσία για τον τρόπο πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων σε αυτό.
  9. Επιτηρούμε συνεχώς την φωτιά και σε περίπτωση απομάκρυνσής μας, υποχρεούμαστε στην πλήρη κατάσβεση της με νερό ή στο σκέπασμά της με ικανή ποσότητα χώματος.
Για το άναμμα φωτιάς με τις παραπάνω προϋποθέσεις να προτιμούνται κυρίως οι πρωινές ώρες και όχι μεσημεριανές ή βραδινές.
Τα παραπάνω αποτελούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος για το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για την περίοδο από Νοέμβριο μέχρι και Απρίλιο και σε περίπτωση που δε ληφθούν τα παραπάνω μέτρα και προκληθεί πυρκαγιά, οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.
Εύχομαι σε όλους έναν καλό Χειμώνα και είμαι σίγουρος ότι με τη βοήθεια και την κατανόηση όλων των συμπολιτών θα καταφέρουμε να προστατέψουμε το πανέμορφο Δάσος της Σκοπέλου και το περιβάλλον γενικότερα.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Καραμήντζας Κ. Ευάγγελος
Υποπυραγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.