Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Κουτσουρεμένος, διεκπεραιωτικός και ερήμην της κοινωνίας ο προϋπολογισμός

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»,
Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας και στην ανάγκη αυτές να συνεχιστούν με ακόμα πιο μαζικό και ενωτικό χαρακτήρα, μέχρι να φύγει αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην αρχή της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, προτείνοντας μάλιστα να υιοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Κατά τη συζήτηση για τον...
προϋπολογισμό του 2012, τον οποίο καταψήφισε, ο Κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι στη σημερινή επώδυνη οικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας επιτείνονται από την αντικοινωνική πολιτική της υποταγμένης στην τρόικα κυβέρνησης, η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ένα ακόμα θύμα της πολιτικής αυτής, αφού ο «Καλλικράτης», όπως ο ίδιος και η παράταξή του είχαν ήδη προεκλογικά επισημάνει, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Μνημονίου. Όπως σημείωσε ο κ. Πουλάκης, εντυπωσιακό είναι –σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι αρμόδιες υπηρεσίες– ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας προβλέπεται να μειώνεται διαρκώς για τα έτη 2012-2014, αν και –παρόλο που τα έξοδα περιορίζονται ασφυκτικά– θα παρουσιάσει συνολικά 24 εκατ. ευρώ έλλειμμα για την τριετία.
Ειδικά για τον προϋπολογισμό του 2012, η κριτική του κ. Πουλάκη επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι αυτός είναι ελλειμματικός και παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σχέση με το 2011 κατά 33% (8.404.500 ευρώ), ενώ ιδίως οι πόροι των δημοσίων επενδύσεων μειώνονται κατά 39%, στερώντας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τη δυνατότητα μελέτης και σχεδιασμού της ανάπτυξης της περιοχής. Παράλληλα, παρατηρείται μείωση σχεδόν σε όλους τους τομείς που αφορούν στις υποδομές (κατά 4,3 εκατ. ευρώ στις συγκοινωνίες, 4,4 εκατ. ευρώ στον τουρισμό, 400.000 ευρώ στα εγγειοβελτιωτικά έργα, 1,2 εκατ. ευρώ στην οδοποιία και 2,4 εκατ. ευρώ στα διάφορα μικρά έργα).
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πουλάκης στην τοποθέτησή του, «Η πρώτη θητεία της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης φοβόμαστε ότι θα μηδενίσει όλες τις ελπίδες που προεκλογικά κάποιες παρατάξεις καλλιεργούσαν για τον “Καλλικράτη” και το μέλλον της αιρετής περιφέρειας. Και φέτος καλούμαστε ως Περιφερειακό Συμβούλιο να υπερψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό αφενός μεν “κουτσουρεμένο” ελέω μνημονίου, αφετέρου δε διεκπεραιωτικό, χωρίς προτεραιότητες, χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς πολιτική και περιφερειακή στόχευση. Και κυρίως, έναν προϋπολογισμό που – λόγω και της πλήρους αδιαφορίας της περιφερειακής αρχής να συστήσει την προβλεπόμενη από το νόμο περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης – καταρτίστηκε ερήμην της κοινωνίας και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και ιεραρχήσεις των θεσσαλών πολιτών. Εμείς, ως “Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας”, επιμένουμε στην αναγκαιότητα ενός συμμετοχικού προϋπολογισμού, με τη σύμπραξη όλων των τοπικών φορέων της κοινωνίας των πολιτών και καλούμε την περιφερειακή αρχή και την τοπική κοινωνία να διεκδικήσουμε την καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους προς την αυτοδιοίκηση και την αύξηση των ΚΑΠ, προκειμένου η αιρετή Περιφέρεια να είναι σε θέση, ιδίως μέσα στη σημερινή κρίση, να εκπληρώσει το κοινωνικό και αναπτυξιακό της έργο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.