Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Σημαντική ανακάλυψη κατά του καρκίνου του μαστού από σκιαθίτισσα ερευνήτρια

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Μια απλή εξέταση αίματος θα προειδοποιεί στο μέλλον τις γυναίκες για το ενδεχόμενο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού ώστε να εισαχθούν σε ένα πρόγραμμα στενής παρακολούθησης και να μην κινδυνεύσει η ζωή τους. Η ελπιδοφόρα είδηση για τις γυναίκες έρχεται από το University College του Λονδίνου όπου επιστήμονες ανάμεσα τους η 33χρονη Ευαγγελία Ουρανία Φουρκαλά ανακάλυψαν ένα μοριακό "αποτύπωμα" στο DNA, η παρουσία του οποίου υποδηλώνει την ύπαρξη ενός γονιδίου, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Μιλήστε μας για την ανακάλυψή σας...

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη βασίζεται σε δουλειά πάνω από 10 χρόνια. H ερευνά αυτή χωρίζεται σε δυο φάσεις, αρχικά αναλύσαμε το DNA γυναικών που είναι φορείς του μεταλλαγμένου γονιδίου BRCA1, το οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας κατά 85% να αποκτήσει καρκίνο του μαστού και αυτό που ανακαλύψαμε είναι ένα ''γενετικό αποτύπωμα'', μια αλλαγή ουσιαστικά του γονιδιώματος που χαρακτηρίζει αυτές τις γυναίκες. Σ' αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι το 10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλονται στις μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, οι οποίες ουσιαστικά είναι κληρονομικές μεταφέρονται δηλαδή από τους γονείς. Το υπόλοιπο 90% των περιπτώσεων είναι ακόμη άγνωστο ποιά είναι τα αίτια και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί μια γενετική αιτία. Επομένως το ενδιαφέρον κομμάτι της έρευνας μας έρχεται στο δεύτερο σκέλος όταν αναλύσαμε DNA από γυναίκες που ξέραμε ότι αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού που δεν οφείλεται σε κληρονομικότητα και είδαμε με μεγάλη μας έκπληξη ότι αυτές οι γυναίκες έχουν το ίδιο ''γενετικό αποτύπωμα'' όπως οι φορείς του BRCA1. Αυτό σημαίνει πως αυτή η αλλαγή μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε ασυμπτωματικές γυναίκες χωρίς ιστορικό αρκετά χρόνια πριν τη διάγνωση τους, έτσι ώστε οι γυναίκες που έχουν αυτήν την αλλαγή με τη βοήθεια του γιατρού τους να λάβουν μέτρα πρόληψης. Σ' αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται αλλαγή τρόπου ζωής όπως άσκηση, υγιεινή διατροφή, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη για να πούμε πως έχουμε στα χέρια μας ένα τεστ έτοιμο για ευρεία χρήση. Ήδη όμως έχουμε σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.