Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Πετιμέζι από μήλα Φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου

Μάγνητες και ο πολιτισμός των Γεύσεων

Όταν κάποιος, στα πολύ παλιά χρόνια της προϊστορίας, θέλησε να μοιραστεί για πρώτη φορά  την τροφή του με κάποιον άλλον, τότε άθελά του έθετε το σπόρο για το πρώτο κύτταρο της κοινωνίας. Έκτοτε και παρά τα χιλιάδες χρόνια που πέρασαν όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις, όλα τα σημαντικά γεγονότα στα διάφορα στάδια της ζωής κάθε ανθρώπου και κάθε λαού συνοδεύονται από τα γεύματα.

Με το σκεπτικό  αυτό ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» διοργανώνει φέτος όλες του τις δράσεις και εκδηλώσεις  στα πλαίσια του θεματικού έτους Πολιτισμού 2016 «Μάγνητες και ο πολιτισμός των Γεύσεων». Μία από τις προσπάθειες της Μαγνήτων Κιβωτού είναι και το τετραήμερο «Γαστρονομικές απολαύσεις στη Μαγνησία με τον σεφ Βασίλη Καλλίδη» το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία πολλών φορέων και επιχειρήσεων της Μαγνησίας. Όλες οι δράσεις εντάσσονται στην συνεχή  προσπάθεια  όλων των φορέων που συμμετέχουν για  την  προώθηση και τη διαρκή βελτίωση  του γαστρονομικού «προϊόντος» της Μαγνησίας που συνδέεται αδιαμφισβήτητα με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τους ανθρώπους της περιοχής. 

Το θεματικό έτος Πολιτισμού 2016 της «Μαγνήτων Κιβωτού», συμπίπτει με την ιστορική επέτειο 100 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, που αποτελεί μία από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που συμπράττουν για το τετραήμερο προώθησης του γαστρονομικού προϊόντος της Μαγνησίας. Το 1916, κατά τη διάρκεια του A' Παγκοσμίου Πολέμου, 200 περίπου Ζαγοριανοί ιδρύουν τον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων» που 100 χρόνια μετά, έχει παραμείνει ενεργός σε μια περίοδο που είναι γεμάτη από πολλές κορυφαίες ιστορικές φάσεις. Τα 100 χρόνια δεν είναι μόνο ένα συμβατικό ορόσημο για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό με το πασίγνωστο εμπορικό σήμα «ZAGORIN», αλλά συμπυκνώνουν την ιστορία και τις προσπάθειες τριών γενεών παραγωγών και ήδη ανεβάζουν στο προσκήνιο την τέταρτη γενιά που συνεχίζει την συνεταιριστική παράδοση και τον αγώνα.

Η κορύφωση του τετραημέρου δράσεων της «Μαγνήτων Κιβωτού» γίνεται στη περιοχή της  Ζαγοράς, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και με αφορμή της επετείου της συνεταιριστικής οργάνωσης και του θεματικού έτους του φορέα πολιτισμού, παρουσιάζεται το νέο προϊόν του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, το πετιμέζι από μήλα Φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου, το μέλι μήλου. 

To  πετιμέζι είναι 100% φυσικό προϊόν από φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης. Τα φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου είναι ποικιλία μήλων υψηλής διατροφικής αξίας. Το πετιμέζι συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του μήλου, καθώς ένα μέρος πετιμέζι προέρχεται από δέκα μέρη χυμού μήλου. 

Το σκούρο αυτό παχύρευστο ελιξίριο είναι γνωστό ως «το μέλι των Κενταύρων» και αποτελεί γλυκαντική ουσία γνωστή στους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Αποτελούσε το παραδοσιακό γλυκαντικό σε κάθε σπίτι, μέχρι που εξοστρακίστηκε από τη ζάχαρη. Το εξαιρετικό του άρωμα και οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν αυτά που έκαναν το πετιμέζι μία συνηθισμένη τροφή για τα παιδιά, αλλά και ένα ευχάριστο «φάρμακο» για τον ερεθισμένο λαιμό. Οι τηγανίτες, οι λουκουμάδες και το γιαούρτι στολίζονταν κατάλληλα με το φυσικό αυτό σιρόπι. Το πετιμέζι προσφέρει σε μεγάλο βαθμό ενέργεια και υψηλά ποσοστά σιδήρου και ασβεστίου. Έχει παρόμοιες αντιβιοτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το μέλι. Το πετιμέζι έχει αρχίσει όμως να εισβάλει ξανά στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων από τις σύγχρονες γκουρμέ κουζίνες, ως τελευταία λέξη της μόδας στις γλυκές και αλμυρές αλχημείες των σεφ. Οι χρήσεις του είναι πολλαπλές σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική, αλλά ξεχωρίζει ως ένας «γλυκός» σύμμαχος για φυσικό σίδηρο στις περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού, με έντονη αντικαταθλιπτική δράση, και ένας «μηλομελένιος» συνοδός του καφέ και του τσαγιού. Το προϊόν διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου. 

Χαρακτηριστικό πάντως για τη συνεταιριστική δυναμική της Ζαγοράς είναι το γεγονός ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ανακοίνωσε μόλις πριν δυόμιση μήνες ότι θα παράξει το νέο του καμάρι και το πετιμέζι από φιρίκια Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Πηλίου υπό την αιγίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς είναι ήδη έτοιμο. Σημαντικότερο όμως είναι ότι το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται με τα φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου, που φέρουν και το πασίγνωστο εμπορικό σήμα «ZAGORIN» σε αποκλειστική συνεργασία με τα παραδοσιακά εργαστήρια του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από χορευτικό σχήματα, την παραδοσιακή ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» και ακολούθησε παραδοσιακό Πηλιορείτικο γλέντι. Ο μπουφές ήταν γεμάτος από τοπικές γεύσεις που μαγείρεψαν γυναίκες της περιοχής με τη βοήθεια και της Ένωσης Γυναικών Ζαγοράς, προσφορά για τους παρευρισκόμενους, και κατά τη παρουσίαση του νέου προϊόντος λειτούργησε εργαστήριο – workshop με θέμα το πετιμέζι και διεξήχθη έκθεση τοπικών προϊόντων. Συνδιοργανωτές επίσης ήταν ο Ο.Λ.Β. και το Θεσσαλικό ΙΕΚ και παρών ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, πρόεδρος του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.