• Με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις Αραβικές χώρες, οι οποίες είχαν την πρωτοκαθεδρία στον καταδυτικό τουρισμό
• Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο
Να επιτραπεί η υποβρύχια δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου ζητεί ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο εξαιρουμένων φυσικά μεμονωμένων περιοχών που ορίστηκαν ως ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι με παλιότερες αποφάσεις, καθώς και της νήσου Κυρά Παναγιάς.
Ο κ. Κ. Αγοραστός επισημαίνει ότι η Αλόννησος έχει τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει αξιόλογο μερίδιο από την διεθνή αγορά καταδυτικού τουρισμού λόγω...
και της έκρυθμης κατάσταση που επικρατεί στις Αραβικές χώρες, οι οποίες είχαν την πρωτοκαθεδρία στον καταδυτικό τουρισμό.Στην επιστολή του, με την οποία εκφράζει τις απόψεις του Δήμου Αλοννήσου και των ΙKION DIVING, Ναυτικού Ομίλου Αλοννήσου, Ποσειδώνας Diving, Wainwright Merryn – Dorothea, Aquacore, Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αλοννήσου, επισημαίνει τα εξής:
«Κάθε χρόνο χάνονται εκατοντάδες επισκέπτες εξαιτίας της επιμονής των εμπλεκομένων φορέων (Αρχαιολογική Υπηρεσία, Υ.Ε.Ν., ΥΠ.ΠΟ.) να θεωρούν όλο το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Β. Σποράδων έκτασης 3.300 τ.μ. αρχαιολογικό χώρο, ενώ η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων είχε ορίσει επακριβώς στο παρελθόν μεμονωμένα ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή της Αλοννήσου, αφήνοντας το υπόλοιπο ελεύθερο για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου και της ζωής που κρύβει μέσα του.
Επειδή με την υπ’ αριθ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/2144/98/21-7-1997 υπουργική απόφαση κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος όλο το θαλάσσιο πάρκο Β. Σποράδων, ενώ οι με αριθ. 35/31-10-96 και 5/18-2-1997 γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αναφέρονταν στη νήσο Κυρά Παναγιά και τη Ζώνη Α’ απολύτου προστασίας.
Επειδή σε κάθε περίπτωση η παραπάνω υπουργική απόφαση δεν έχει ισχύ σήμερα, αφού δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Ν. 3028/2002. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 1, 35 και 73 παρ. 13 του Ν. 3028/2002 «Οι αρχαιολογικοί χώροι κηρύσσονται και οριοθετούνται ή αναοριοθετούνται με βάση τα δεδομένα αρχαιολογικής έρευνας πεδίου…», «Ως αρχαιολογική έρευνα πεδίου νοείται η έρευνα του εδάφους, του υπεδάφους, του βυθού της θάλασσας… που έχει ως σκοπό τον εντοπισμό ή την αποκάλυψη αρχαίων μνημείων…» και τέλος «Κηρυγμένοι έως την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού αρχαιολογικοί χώροι που δεν έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με τους όρους της παρ. 1 του άρθρου 12, οριοθετούνται οριστικά εντός τριετίας… Προκειμένου για ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους η παραπάνω προθεσμία είναι διπλάσια». Σύμφωνα δε με το άρθρο 11 παρ. 1 του Ν. 3409/2005 «Η άσκηση υποβρύχιας δραστηριότητας στη θάλασσα με αναπνευστικές συσκευές ή άλλα υποθαλάσσια μέσα, χάριν αναψυχής, επιτρέπεται σε όλη την επικράτεια, ενώ απαγορεύεται: α) σε προσδιορισμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θαλάσσιες περιοχές εναλίων αρχαιολογικών χώρων σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 12 και 15 του Ν. 3028/2002…»
Επειδή στην περιοχή μας δεν έλαβε χώρα ουδεμία αρχαιολογική έρευνα πεδίου μέχρι σήμερα, ενώ η παραπάνω προθεσμία κήρυξης έληξε στις 29-6-2008, παρακαλούμε όπως αποστείλετε ενημερωτική εγκύκλιο προς τις αρμόδιες Αρχές (Λιμεναρχείο Αλοννήσου και Υπολιμεναρχείο Σκοπέλου) να επιτρέπουν στους κατοίκους και τους υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες, που προσελκύει ο καταδυτικός τουρισμός, να ασκήσουν το ατομικό δικαίωμα στην υποβρύχια δραστηριότητα στην περιοχή της Αλοννήσου πλην των μεμονωμένων περιοχών που ορίστηκαν ως ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι με παλιότερες αποφάσεις, καθώς και της νήσου Κυρά Παναγιάς.
10 τουλάχιστο χρόνια τα ίδια πράγματα ακούμε. Δε τρέφω αυταπάτες πάλι λόγια θα είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗμουνα νιός και γέρασα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς διεκδικήσουμε το δίκιο μας δυναμικά. Όχι ηττοπάθεια..!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να γίνουν όλα αυτά γιατί ο τούρισμός στο νησί μας θα τονωθεί αρκετά.Πρέπει και εμείς βέβαια να φροντίσουμε ώστε ο βυθός της Αλοννήσου να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και να συνεχίσουν να υπάρχουν όλα τα ψάρια και θαλάσσια είδη, για αυτό θα πρέπει και εμείς να σταματήσουμε να ψαρεύουμε με κάποιους παράνομους τρόπους που καταστρέφουν τα πάντα στον βυθό.
ΑπάντησηΔιαγραφή