Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Εμφάνιση λαγοκεφάλων στη Νάξο

Με αφορμή πρόσφατη εμφάνιση του επικίνδυνου ψαριού “λαγοκέφαλος” στα ανοιχτά της Νάξου, ο Δήμος Θήρας εφιστά την προσοχή στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς για την παρουσία του ψαριού στην ευρύτερη περιοχή.
Ο λαγοκέφαλος ή αλλιώς Lagocephalus sceleratus περιέχει μια δηλητηριώδη νευροτοξίνη, την τετραδοντοξίνη, ισχυρότερη 1.250 φορές από το κυάνιο. Αντίδοτο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 30 λεπτά μετά την κατάποση και ανάλογα της ποσότητας έως και 4 ώρες.
Τα συμπτώματα συνοψίζονται στα εξής:
  • μούδιασμα σε χείλη και γλώσσα
  • παραισθήσεις (κλείσιμο ματιού)
  • αίσθηση ελαφρότητας (σαν να επιπλέεις)

  • πονοκέφαλος, έντονος πόνος σε στομάχι - κοιλιά
  • σταδιακή παραλυσία και καθολική ακινησία
  • αυξανόμενη αναπνευστική ανεπάρκεια και καρδιακή αρρυθμία και στην συνέχεια κατάληξη
Άλλα στοιχεία:

1. Το ψάρι αυτό είναι ανθεκτικό στην τοξίνη, ΔΕΝ την παράγει ούτε την εκκρίνει, την παραλαμβάνει μέσω της τροφικής αλυσίδας, αλλά το ίδιο λόγω μίας μεταλλαξης σε ένα αμινοξύ (πρωτεϊνης της αντλίας Na –K) παρεμποδίζει την αλληλεπίδραση της με τα κανάλια ιόντων νατρίου και κατορθώνει να επιβιώνει.

2. Στην Ιαπωνία θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα, μόνο όμως σε ειδικά εστιατόρια τα οποία διαθέτουν ειδικά εκπαιδευμένους “σεφ” που αφαιρούν τα...
εσωτερικά όργανα (σπλάχνα, ιδιαίτερα συκώτι-αναπαραγωγικά όργανα κλπ) και το δέρμα, όπου παρατηρείται η συγκέντρωση αυτής της τοξίνης (καθηγητής Πολυχρονιάδης – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

3. Το ψάρι αυτό έχει έλθει από την Ερυθρά θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ και άρχισε να εξαπλώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στην Ελλάδα και στην περιοχή μας.

4. Από τον Οκτώβρη του 2007 οπότε και πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή λαγοκέφαλος, μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η καταγραφή των αλιευμένων ατόμων αυτού του είδους, με μεγαλύτερο αυτό που αλιεύθηκε στον Απόλλωνα Νάξου με δίχτυα Άλτα (είδος μανωμένων διχτυών) στις 26/9/2013, από τον παράκτιο αλιέα κ. Νικολάκη Αντώνιο (ολικό βάρος 3,070 Kg, ολικό μήκος 0,70m). Τελευταία καταγραφή έγινε στις 27/9/2013 από τον ίδιο αλιέα στην ίδια θέση με ολικό μήκος 0,375 m και βάρος 0,642 Kg.

5. Όπως φαίνεται οι κλιματολογικές αλλαγές της Μεσογείου (αύξηση της θερμοκρασίας κλπ.) ευνοούν την ανάπτυξη του είδους αυτού και στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.