Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Λήξη της αντιπυρικής περιόδου

Σήμερα 31 Οκτωβρίου 2013 λήγει η αντιπυρική περίοδος 2013 ευτυχώς χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποιο μεγάλο συμβάν πυρκαγιάς με αρνητικά αποτελέσματα στο Νησί μας.
Η Σκόπελος εξακολουθεί να είναι 
το πιο «Πράσινο νησί του Αιγαίου»
Ένα μέρος από την μεγάλη αυτή επιτυχία ανήκει και στον καθένα απλό πολίτη του νησιού αυτού, που με την προσοχή του και τη συμμόρφωσή του στις υποδείξεις και Διατάξεις της Υπηρεσίας μας, βοήθησε ώστε να κρατήσουμε ανέπαφο το δάσος, τη στιγμή που άλλα μέρη της πατρίδας μας επλήγησαν σοβαρότατα.
Μια βασική αγροτική δραστηριότητα αυτή την εποχή είναι και ο καθαρισμός των ελαιοπερίβολων και το κάψιμο των προϊόντων του καθαρισμού (κλαδιά).
Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων όσων πρόκειται να κάψουν τα κλαδιά στα κτήματά τους, να συμμορφωθούν με...
την Πυροσβεστική Διάταξη (υπ’ αριθμόν 9) σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται από 1-11-2013 μέχρι 30-4-2014 η καύση γεωργικών υπολειμμάτων σε αγροτικές εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και 50 μέτρα από δεντροστοιχίες ΜΟΝΟ όταν ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:
Συγκεκριμένα:
1. Συγκεντρώνουμε τα κλαδιά σε κεντρικό σημείο του κτήματός μας ώστε να μην κινδυνέψει γειτονική περιουσία
2. Αφαιρούμε-καθαρίζουμε την εδαφιαία βλάστηση σε ακτίνα 10 τουλάχιστον μέτρων από την εστία.
3. Τηρούμε την ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα
4. Καίμε τα κλαδιά λίγα – λίγα και όχι σε μεγάλους σωρούς που μπορεί να δώσουν μεγάλα μήκη φλόγας
5. Φροντίζουμε να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.
6. Διαβρέχουμε τη ζώνη προς την πλευρά του δάσους όταν απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δενδροστοιχία.
7. Φροντίζουμε να έχουμε φορητά μέσα (πτυοσκάπανα-τσάπες κ.τ.λ) για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια.
8. Δεν ανάβουμε φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος.
9. Ενημερωνόμαστε την προηγούμενη ημέρα από αυτή που πρόκειται να κάψουμε,από το Π.Κ. Σκοπέλου καλώντας στο τηλ.2424024199 για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
10. Δηλώνουμε την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να βάλουμε φωτιά και εάν αυτή βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, καλό είναι να ενημερώνουμε την Πυροσβεστική υπηρεσία για τον τρόπο πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων σε αυτό.
11. Επιτηρούμε συνεχώς την φωτιά και σε περίπτωση απομάκρυνσής μας, υποχρεούμαστε στην πλήρη κατάσβεση της με νερό ή στο σκέπασμά της με ικανή ποσότητα χώματος.
Για το άναμμα φωτιάς με τις παραπάνω προϋποθέσεις να προτιμούνται κυρίως οι πρωινές ώρες και όχι μεσημεριανές ή βραδινές.
Ας μην ξεχνάμε ποτέ πως τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα συμβάντα Δασικών πυρκαγιών στο Νησί της Σκοπέλου έλαβαν χώρα κατά την περίοδο αυτή (από Νοέμβριο μέχρι και Απρίλιο) και ας μην εφησυχάζουμε με το γεγονός ότι λόγω υγρασίας έχει εκλείψει ο κίνδυνος.
Ο συνδυασμός: υπερεκτίμηση των δυνάμεών μας και υποεκτίμηση της φωτιάς είναι αποδεδειγμένα ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ.
Εύχομαι σε όλους καλό Χειμώνα και είμαι σίγουρος για την προσοχή σας κατά την χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
Ο ΔΙΟΙKΗΤΗΣ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Οικονόμου Σ. Παναγιώτης
Ανθυποπυραγός

4 σχόλια:

  1. προισταμενε το νου σου! ο καραμηντζας καταφερε να μεινει το νησι μας ανεπαφο τοσα χρονια και περιμενουμε αναλογη συνεχεια και απο εσενα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η προστασία του φυσικού κάλους του νησιού μας, είναι συλλογική υπόθεση τόσο των αρμόδιων φορέων όσο και των κατοίκων της Σκοπέλου, δηλαδή ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Μέχρι τώρα όλα πήγαν πάρα πολύ καλά.Βεβαίως ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στον καραμήντζα, ο οποίος ήταν πραγματικά άξιος Διοικητής, αλλά και και στους υπαλλήλους του κλιμακίου Σκοπέλου που κατάφεραν μαζί του να έχουν αποτέλεσμα. αυτό είναι που μετράει ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. παρακολουθώ στενά τη δράση της πυροσβεστικής εδώ της σκοπέλου και μπορώ να πω ότι όλα τα παιδιά έχουν και τις γνώσεις και την πείρα και τη δύναμη. με λίγη βοήθεια από το Δήμο και εμάς τους πολίτες πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι πολιτες πανω απο ολα

    να μην πετανε σκουπιδια στην ακρη του δρομου
    να προσεχουν οταν καινε τα ξερα χορτα η κανουν αλλες εξωτερικες δουλειες
    να μην πετανε μπαζα
    να φροντιζουν να εχουν μια δεξαμενη με νερο στα εξοχικα
    να μην πετανε τσιγαρα

    -----

    οι επισκεπτες

    να ενημερωθουν για το δασος
    να μην πετανε τσιγαρα και σκουπιδια στο οδικο δικτυο

    η πολιτεια

    να φροντισει την συντηρηση των μονοπατιων
    την καθαριοτητα των δρομων
    να φροντισει τα καλωδια της δεη να μην ακουμπανε τα δεντρα ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΝΑΔΑΣΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟΡΜΟ
    να φροντισει να εχει δεξαμενες με νερο τοσο στο δασος οσου και κρουνους μεσα στο χωριο ΑΝ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ ΟΧΗΜΑ ΠΧ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ!

    και οτι αλλο θελει να προσθεσει καποιος αλλος

    Και βεβαια και ειναι συλλογικη προσπαθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΛΛΑ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ

    ΞΕΡΟΧΟΡΤΑ ΔΕΞΙΑ -ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΚΟΜΜΕΝΑ

    ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΦΩΤΙΑ.

    ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ .ΧΩΝΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ????/

    ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ

    Δ.ΘΕΟΔΩΡΕΛΛΗΣ
    τεχν.γεωπονος



    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.