Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Οι «χαμένοι» γράφουν το μέλλον...

Παρουσίαση στη Σκόπελο του βιβλίου «Το Μαύρο και το Κόκκινο»
Το βιβλίο «Το μαύρο και το κόκκινο» του καθηγητή πολιτικής Οικονομίας Κώστα Βεργόπουλου παρουσιάστηκε χθες στο «Αρχοντικό Βακράτσα» στη Σκόπελο με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Κίνησης Πολιτών Σκοπέλου, που είχε την ιδέα λόγω της « διάθεσης και της ανάγκης της Κίνησης να συνεχίσει να επικοινωνεί με την τοπική κοινωνία» όπως σημείωσε και ο Ισίδωρος Φαμελιάρης παρουσιάζοντας τον γνωστό καθηγητή.
Παίρνοντας τον λόγο ο συγγραφέας μίλησε για την χαμένη γενιά σε Ελλάδα και Ευρώπη, που είναι οι αδύναμοι, αλλά και οι νέοι, οι οποίοι είνα τα κατ’ εξοχήν θύματα της κρίσης, βάζοντας το ερώτημα τί μέλλον προετοιμάζεται χωρίς αυτούς, που είναι βασικοί φορείς της παραγωγικής εργασίας και της κοινωνικής συνοχής και εκφραστές ιδεών και πρωτοβουλιών για ένα καλύτερο αύριο;

Το χρήμα, οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια θριαμβεύουν, οι κοινωνίες συντρίβονται, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί πολλαπλασιάζονται. Οι νέοι, κατ’ εξοχήν θύματα της κρίσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τι μέλλον προετοιμάζεται χωρίς αυτούς, που είναι φορείς της παραγωγικής εργασίας και της κοινωνικής συνοχής, των ιδεών, πρωτοβουλιών, καινοτομιών για ένα καλύτερο αύριο; Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν διασώζουν την απασχόληση, εξασφαλίζουν μόνον τις τράπεζες και τις χρηματικές αποδόσεις, επιρρίπτοντας το...
κόστος στην νέα γενιά. Κοινωνίες που δεν ενσωματώνουν, αλλά αποκλείουν, δεν έχουν μέλλον. Όσο περισσότερα τα νεανικά θύματα της επιτάχυνσης προς τον «άγριο καπιταλισμό», τόσο πιο βέβαιη και σαρωτική η απείθειά τους.


Εάν η νέα γενιά είναι σήμερα χαμένη, περισσότερο χαμένη είναι η κοινωνία που την θυσιάζει.

Κάθε γενιά αντιστρέφει τις αξίες της προηγούµενης. Όµως, µέσα από την κάθε αντιστροφή διατηρείται πάντα κάποια συνοχή, στο µέτρο που κάθε εποχή φιλοδοξεί να ερµηνεύει τις προηγούµενες µε τον δικό της τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται κάποιος συνεκτικός ιστός, να εννοηµατώνεται η συνολική αφήγηση της ιστορίας και η θέση του αφηγητή µέσα σε αυτήν. Σήµερα, τίποτα από αυτά δεν συµβαίνει.

Με αυτοπεποίθηση και έπαρση η εποχή µας ενοχοποιεί τις προηγούµενες και απαρνείται κάθε συνέχεια µε αυτές, διεκδικώντας την ρήξη µε ό,τι έχει προηγηθεί, χωρίς ωστόσο από την άλλη πλευρά να βρίσκει η ίδια κάποιο δρόµο ούτε ορατότητα για να πορεύεται. Όμως, η ρήξη με το παρελθόν συνεπάγεται την αναζήτηση νέων σημείων αναφοράς και η ιστορία δείχνει ότι σε κάθε παρόμοια στιγμή οι «χαμένοι» γράφουν το μέλλον, ενώ οι «κερδισμένοι» χάνονται.
Ο Κώστας Βεργόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο "Παρίσι 8".
Επίσης επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Βορείου και Νοτίου Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Βραζιλία, Αργεντινή, Περού, Βενεζουέλα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.