Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Σκόπελος // Τμήματα αμφορέα βρέθηκαν στο Στάφυλο

Ένα ακόμα εύρημα που ενισχύει
την αρχαιολογική σπουδαιότητα της περιοχής
Για ακόμα μία φορά ξένοι τουρίστες, που βρέθηκαν στη Σκόπελο για να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά της,  συναντούν την ιστορία, αφού σήμερα το απόγευμα κολυμπώντας στο Στάφυλο βρήκαν κομμάτια από αμφορέα και ειδοποίησαν τη λιμενική αρχή Σκοπέλου για να τα παραλάβει.

Τα τμήματα του αμφορέα φυλάσσονται στο υπολιμεναρχείο Σκοπέλου, ενώ θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Όπως είχε αναπτύξει η προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, μιλώντας σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας, παρουσία κορυφαίων ειδικών επιστημόνων
«O θαλάσσιος εμπορικός δρόμος που χάραξε η Αργώ από την Ιωλκό προς την Κολχίδα στα μυθικά χρόνια του Ιάσονα και της Μήδειας, περνούσε από τα νησιά της Μαγνησίας και εξακολούθησε σε όλη την αρχαιότητα, ακόμη και μέχρι τις μέρες μας, να κρατά ζωντανή την επαφή ανάμεσα στις δύο περιοχές. 
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα τρία μεγάλα νησιά των Βορείων Σποράδων, τα νησιά εμπρός από τη Μαγνησία, όπως τα γράφει ο Γεωγράφος Στράβων, κυρίως όμως η Πεπάρηθος και η Ίκος, στην αρχαιότητα παρήγαγαν και εξήγαγαν το τοπικό τους κρασί κυρίως προς τον Εύξεινο Πόντο αλλά και προς την Αθήνα, τη Μακεδονία και την Αίγυπτο. 
Μάλιστα μέσα από τα στοιχεία που έχει αναδείξει η έρευνα, υπάρχει μία πρώτη δυνατότητα σύνταξης ενός πρώτου χάρτη με τους θαλάσσιους δρόμους και τα κέντρα κατανάλωσης κρασιού. Η έρευνα συνεχίζεται με στόχο αφενός την ταύτιση και άλλων αμφορέων στα Μουσεία του Εύξεινου Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου και τον εμπλουτισμό του χάρτη με νέα κέντρα κατανάλωσης αφενός και αφετέρου τον εντοπισμό νέων οινοπαραγωγικών εγκαταστάσεων στα νησιά των Βορείων Σποράδων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.