Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Οι ανασκαφές στην Αμφίπολη προκαλούν παγκόσμιο ενδιαφέρον

Συνεχίζονται από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη. Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το  ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μ. Το  συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο*, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η...
λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ αιώνα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών- που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη  του αγάλματος του Λέοντος  της Αμφίπολης.  Τόσο οι Σφίγγες, όσο  και ο Λέων  φαίνεται να  προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο. Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης,  μικρό  τμήμα της ανωδομής του μνημείου,  που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.
Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με την  στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την  αφαίρεση των χωμάτων.

(Φωτό: EUROKINISSI/
Γραφείο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού)

* εργαλείο γλυπτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.