Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ποιμαντική επίσκεψη στη Σκόπελο του Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομου

Ποιμαντική επίσκεψη στη Σκόπελο πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομος το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη – Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό.
Ο Σεβασμιότατος και η συνοδεία του αναχώρησαν από το λιμάνι του Μαντουδίου της Βορείου Ευβοίας το βράδυ της Παρασκευής 8 Αυγούστου 2014 και αργά τη νύχτα έφθασαν στο λιμάνι της Γλώσσας Σκοπέλου και από εκεί μετέβησαν στην οικία του ιερέως Ευαγγέλου Κεχριώτη, εφημερίου της Φανερωμένης Σκοπέλου, όπου και φιλοξενήθηκαν με πολύ σεβασμό και αγάπη από όλα τα μέλη της οικογενείας του.

Το Σάββατο 9 Αυγούστου το πρωί ο Σεβασμιότατος Χρυσόστομος λειτούργησε στην ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου, συλλειτουργούντων Κληρικών της Νήσου και πολλών χριστιανών από όλη τη...
Σκόπελο, αλλά και την Σκιάθο, όπως και την Βόρειο Εύβοια.
Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, μετά το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην αρετή της ευσπλαγχνίας, ενώ δεν παρέλειψε, με αφορμή την εορτή του Αποστόλου Ματθία, να επισημάνει ότι οι εκλογές των ποιμένων της Εκκλησίας, σε όλες τις εποχές γίνονται «εν Αγίω Πνεύματι». Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τους συλλειτουργούς του πατέρες, τον ιεροψάλτη και αναγνώστη Ιωάννη Μελαχροινάκη από τη Γλώσσα Σκοπέλου και όλους τους χριστιανούς για την παρουσία τους και την βοήθειά τους προς τις Ιερές Μονές, οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν καύχημα των Σκοπελιτών και ολόκληρης της Τοπικής Εκκλησίας, ενώ έκανε αναφορά και στην προσφορά και συνδρομή -ηθική και υλική- της Ιεράς Μητροπόλεως προς τα δύο Μοναστήρια, τον Τίμιο Πρόδρομο και την Ευαγγελίστρια.
Αμέσως μετά, όλοι μετέβησαν στο μεταβυζαντινό μνημείο της «Επάνω Παναγίτσας», μετοχίου της Μονής του Ευαγγελισμού, όπου έλαβε χώρα ο Αγιασμός έναρξης των εργασιών αποκαταστάσεώς του, σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα εφαρμοστεί επακριβώς με την δωρεάν επίβλεψη της Σκοπελίτισσας Πολιτικού Μηχανικού Ελένης Καραγκιόζου, την οποία ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε, μαζί με όλους τους μέχρι σήμερα δωρητές, αλλά και τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής, τα οποία φροντίζουν για την συλλογή, τη σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των προσφορών των πιστών.
Μετά το γεύμα που ακολούθησε στη Μονή του Προδρόμου ο Σεβασμιότατος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το Αγιορείτικο Μετόχι (Ξενοφωντινό) της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου διακονεί ο ιερομόναχος π. Διονύσιος και την Μονή του Ευαγγελισμού, στην οποία διαμένει και φυλάσσει η Γερόντισσα Καθηγουμένη μοναχή Μαριάμ. Νωρίς το απόγευμα ο Σεβασμιότατος επισκέφθηκε στην οικεία της και την πρεσβυτέρα του μακαριστού Αρχιερατικού Επιτρόπου παπα-Χρήστου Ματσάτσου, οπου έγινε, όπως πάντα, με ιδιαίτερη χαρά δεκτός από εκείνην και της θυγατέρες της.
Την Κυριακή 10 Αυγούστου το πρωί ο Σεβασμιότατος Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε στον Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμενης Σκοπέλου, συλλειτουργούντων των Κληρικών του, την ωραία μελωδία των ιεροψαλτών με προεξάρχοντα τον Ιωάννη Κασσανδριανό και με την πληθωρική συμμετοχή των χριστιανών της Ενορίας και ευρύτερα της Σκοπέλου.
Στην ομιλία του προς τους πιστούς ο Σεβασμιότατος, με αφορμή το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας, μεταξύ άλλων επεσήμανε ιδιαιτέρως την αναφερόμενη στον Χριστό φράση «μόνος ην εκεί» και τόνισε την αξία της ησυχίας, ώστε ο άνθρωπος να προσευχηθεί, να μελετήσει και να κάνει τον απαραίτητο αυτοέλεγχό του. Αυτή, όμως, η ησυχία, συνέχισε, δεν σημαίνει αδιαφορία για τον κόσμο, αφού και ο Χριστός είχε τη φροντίδα των πλεόντων στη Λίμνη Τιβεριάδα μαθητών Του, στους οποίους και έσπευσε να πάει, όταν βασανίζονταν από τα κύματα. Επίσης ξεχώρισε την κατ' ιδίαν προσευχή από την κοινή προσευχή, τονίζοντας την αξία της δεύτερης, και ιδιαιτέρως της Λειτουργικής Προσευχής.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ευάγγελος Κεχριώτης προσφώνησε τον Σεβασμιότατο, τον ευχαρίστησε για την αγάπη, την πάντοτε πρόθυμη ευλογία που χορηγεί και την έμπρακτη στήριξή του στο έργο της Ενορίας, ενώ ευχαρίστησε και όλους τους χριστιανούς του και ιδιαιτέρως το ζεύγος Εμμανουήλ και Καίτης Κονδύλη, οι οποίοι παραχώρησαν δωρεάν το κτίριο για τη στέγασή του, την Ανθή Βαλσαμάκη - υπεύθυνη του Αγιογραφικού Εργαστηρίου του Μουσείου Μπενάκη για την οργάνωση και διακόσμηση των χώρων του, όπως και όλους όσοι κοπίασαν με πολλούς τρόπους για την σύσταση και λειτουργία του νέου Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας, ενώ προσέφερε στον Σεβασμιότατο ένα τόμο καταγραφής των κειμηλίων της Ενορίας, ο οποίος καταρτίστηκε από την κ. Βαλσαμάκη.

Ο Σεβασμιότατος αντιφωνώντας συνεχάρη τον π. Ευάγγελο και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ευχήθηκε το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Μετά την διανομή του αντιδώρου άπαντες μετέβησαν στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο, στο προαύλιο χώρο του οποίου ετελέσθη ο Αγιασμός για την έναρξη της λειτουργίας του, παρουσία των Κληρικών της Νήσου, με προεξάρχοντα τον Αρχιερατικό Επίτροπο, Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Κασσανδριανό και ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα προς όλους.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιότατος και η συνοδεία του αναχώρησαν από το λιμάνι της Γλώσσας για το Μαντούδι, όπου και έφθασαν νωρίς το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.