Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΕΛΗ
Δημοτικού Συμβούλου Σκοπέλου
Είναι πολλοί που διατείνονται, ακόμα και εντός του κυβερνώντος κόμματος, ότι η Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να επιμείνει, την περίοδο αυτή που διανύουμε, σε ένα τόσο εκτεταμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της τοπικής (και όχι μόνο) αυτοδιοίκησης. Η κριτική που ακούγεται είναι ότι δεν έπρεπε να προσθέσουμε ένα ακόμη σοβαρό πονοκέφαλο στους τόσους που έχουν δημιουργήσει τα σκληρά μέτρα, που επηρεάζουν με άνισο τρόπο την οικονομική και κοινωνική ζωή εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών. Η κριτική αυτή, αν δεν είναι εκ του πονηρού, είναι λανθασμένη.
Η αλήθεια είναι ότι ακριβώς λόγω της κρίσης είναι αναγκαίο να προωθηθούν τέτοιες πολιτικές, γιατί αυτές είναι ο μοναδικός ίσως τρόπος για να μην αλλάξει τίποτε σ’ αυτόν τον τόπο. Με «τομές» τύπου Καλλικράτη αυτό που επιτυγχάνεται είναι η περαιτέρω συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγα (ελάχιστα) κέντρα εξουσίας, με τελικό αποτέλεσμα τη διαιώνιση της εξάρτησης της επαρχίας από το κέντρο και την εξουδετέρωση της αντίδρασης που μπορεί να προέλθει από έναν μεγαλύτερο αριθμό αιρετών συμπολιτών μας.
Τα επιχειρήματα που προβάλλονται υπέρ του «Καλλικράτη» είναι δύο: η εξοικονόμηση πόρων και ο περιορισμός της σπατάλης και των σκανδάλων. Οι εθνικές αρχές έχουν υπολογίσει πως το ετήσιο όφελος θα είναι της τάξεως του 1 δις ευρώ, χωρίς να εξηγούν πως ακριβώς θα εξοικονομηθούν αυτοί οι πόροι. Ταυτόχρονα, διοχετεύεται εντέχνως (κυρίως μέσω των ΜΜΕ) ότι οι δήμοι είναι άντρα ακολασίας, σπατάλης, ανικανότητας και σκανδάλων. Είναι ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που προβάλλονται για τις περικοπές μισθών και συντάξεων και άλλων κατακτήσεων («τεμπέληδες» δημόσιοι υπάλληλοι, «διεφθαρμένοι» τελωνειακοί, «πρώιμοι» συνταξιούχοι, κ.ο.κ.)
Έχω επιχειρηματολογήσει και στο παρελθόν, μέσω αυτής της εφημερίδας, γιατί ο «Καποδίστριας ΙΙ» (έτσι λεγόταν τότε ο σημερινός «Καλλικράτης»), θα είναι χειρότερος από τον «Καποδίστρια Ι». Η κριτική μου είχε επικεντρωθεί κυρίως στο θέμα της περαιτέρω εξάρτησης των δήμων από την κεντρική διοίκηση. Τώρα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, είναι φανερό τι ακριβώς συμβαίνει. Ο Δήμαρχος του «Καλλικράτη» θα κληθεί να γίνει ένα εκτελεστικό όργανο, για την εφαρμογή και υλοποίηση αποφάσεων επί των οποίων τα τοπικά δημοτικά συμβούλια δεν έχουν κανένα λόγο και για τις οποίες δεν υπάρχει καν εκτίμηση της κοστολογικής επιβάρυνσης. Αντίθετα, η μετάθεση αυτών των μηχανιστικών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση θα την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από την κύρια ευθύνη της, που είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας και η βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Είναι σίγουρο ότι αν ο «Καλλικράτης» πετύχει τότε η δύναμη της κεντρικής εξουσίας θα αυξηθεί σημαντικά, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα αυξηθεί η εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ επί της χώρας μας, αν πετύχει η διάσωσή της. Το σενάριο το έχουμε ξαναδεί σε περιόδους κρίσεις. Εμφανίζεται κυρίως με την εκδήλωση ενός άκρατου λαϊκισμού με έναν και μοναδικό σκοπό: την συσπείρωση και επανασύμπτυξη της κρατικοδίαιτης «νέας» τάξης. Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο άρθρο του Ross Douthat στην εφημερίδα The New York Times, σχετικά με τα αποτελέσματα της κρίσης στις Η.Π.Α., το οποίο καταλήγει ως εξής: «δεκαοκτώ μήνες μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, τραπεζικοί, διευθύνοντες σύμβουλοι, γραφειοκράτες και πολιτικοί είναι σήμερα τόσο ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε» (εφημερίδα Καθημερινή, 20-5-2010).
Γιώργος Μιχελής
Δημοτικός Σύμβουλος
Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Γιώργου Μιχελή,όλοι οι Δήμοι χρωστάνε ποσά πάνω από τα ετήσια τακτικά έσοδά τους, με αποτέλεσμα να κριθεί από την Κεντρική Εξουσία ότι για να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πρέπει να τεθούν υπό καθεστώς εξυγίανσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό σημαίνει χρονοδιάγραμμα τακτοποίησης των οικονομικών τους.Αυτόματα σταματούν τα θέλω και οι προσωπικές βλέψεις των αιρετών.
Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια μετατρέπονται σε εκτελεστικά Κυβερνητικά Οργανα.
Ποιος ο λόγος να εκλέγονται και να μην διορίζονται;;
κ. Μιχελή γράφετε στην τελευταία παράγραφο: “Είναι σίγουρο ότι αν ο Καλλικράτης πετύχει τότε η δύναμη της κεντρικής εξουσίας θα αυξηθεί σημαντικά.”
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα συμπεράνω δηλαδή ότι, για να μην αυξηθεί σημαντικά η δύναμη της κεντρικής εξουσίας, οι νέοι αιρετοί που θα εκλεγούν θα πρέπει να κάνουν τα πάντα ώστε ο Καλλικράτης να μην πετύχει;
Τι έγινε με το ψηφισμα των δημοτικων συμβουλιων των τριων νησιων μας, για τη μετατροπη τους σε νησιωτικους δημους?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας γραψαν κανονικα, ή δεν μπορουσε να γινει οτιδηποτε και το ψηφισμα εγινε για τα ματια του κοσμου?
Δεν ξέρω αν φταίει αυτό που λέει ο λαός “…γλώσσα λανθάνουσα, αλήθειες λέει…”, όμως η παραπάνω έκφραση: ”Αυτόματα σταματούν τα θέλω και οι προσωπικές βλέψεις των αιρετών.”, παρότι, είμαι σίγουρος πως αλλιώς το εννοούσε η blogger όταν το έγραφε, είναι η αλήθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι είναι αυτά ακριβώς στα οποία έρχεται να βάλει τέλος ο Καλλικράτης: ΣΤΑ ΘΕΛΩ & ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ. Που ξεδιάντροπα κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα για μικροπολιτικές εξυπηρετήσεις, που άφοβα και παράνομα κατακερματίζουν τα ποσά σε μικρά ψευτο-εργάκια βιτρίνας, που ασύστολα αφήνουν απλήρωτους υπαλλήλους επιχειρήσεων ενώ ξοδεύουν τα λεφτά για φιέστες.
Καιρός είναι, μέσω του Καλλικράτη, να υπάρξει εποπτεία και έλεγχος νομιμότητας από την ανεξάρτητη αρχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε όλες τις δαπάνες των δήμων, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων τους.
Κ.Μ. να είσαι σίγουρος μόνο για αυτά που λες και γράφεις εσύ.Εννοώ αυτό ακριβώς που διάβασες.Και αν έχεις την τόλμη, γράψε επώνυμα για να ξέρουμε αν εκπροσωπείς τον ευατό σου, τα πιστεύω σου ή τους άλλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί εγώ φαίνεται ολοφάνερα ποιον εκπροσωπώ.
Τα σχόλιά μου έχουν επώνυμο.
Και για να σου λύσω όλες σου τις απορίες η δική μου γλώσσα δεν είναι λανθάνουσα ξέρει πολύ καλά τι λέει και τι γράφει.
Αγαπητή blogger, εγώ το έγραψα με αυτόν τον διακριτικό τρόπο για να μη σας προσβάλλω, να μη σας θίξω. Τότε όλα είναι εντάξει και συγνώμη για την παρεξήγηση… Χαίρομαι… Βασικά δεν πίστευα ότι το εννοούσατε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε απάντηση της ερώτησής σας, ποιους εκπροσωπώ: τον εαυτό μου εκπροσωπώ φυσικά και τα πιστεύω μου, ποιους άλλους να εκπροσωπήσω, τους απαράδεκτους «αιρετούς» που αμείβονται για να μην κάνουν τίποτα;
Λόγω επαγγέλματος όμως, δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω το όνομά μου, διότι ως ελεύθερος επαγγελματίας με μικρά παιδιά, θα το πληρώσω ακριβά.
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή ο "Καλλικράτης" - Την Τρίτη στην Ολομέλεια
Αιρετοί είναι το σύνολο των εκλεγμένων και από όλες τις παρατάξεις, όχι μόνο αυτοί που αμείβονται.Ολοι φέρουν μερίδιο ευθύνης γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μαζέψουν ψήφους για να επαναεκλεγούν και όχι να λύσουν όλοι μαζί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα. σχολιο 11:28 μμ - αιρετοί είναι όλοι. συμφωνώ κι εγώ.υπάρχουν αιρετοί της σημερινής συμπολίτευσης αλλα & της αντιπολίτευσης και στους 3 δήμους των Σποράδων, που δεν έχουν προσφέρει τιποτε απολύτως στους δήμους τους.το απολυτο τίποτα για 3 1/2 χρόνια!!! δεν καταλαβαινω γιατί μπηκαν υποψήφιοι & μάζεψαν τους ψηφους αφού ήξεραν εκ των προτέρων πως δεν θα συμμετείχαν & δεν θα προσφεραν στους τόπους τους. όλοι μας ξέρουμε ποιοί είναι.ο νοών νοείτο.μη λέμε ονόματα. αλλά πάει στο καλό, δεν πληρώνονται κιόλας.για σκέψου όμως και κάτι άλλους, τελείως άχρηστους, και άλλους επικίνδυνους για το κοινο καλό που αμείβονται επί χρόνια! πόσο προκλητικό είναι στ' αλήθεια στα μάτια των μικρών μας κοινωνιών!!! απορώ μάλιστα πως δεν ντρέπονται ακόμα και να κυκλοφορούν στο δρόμο...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκ. Μιχελή, ο Καποδίστριας απέτυχε... δεν πρέπει να αλλάξει; Γιατί αυτοί που καρακρίνουν τον Καλλικράτη, αντί να μένουν μόνο στην κριτική δεν κάνουν ουσιαστικές προτάσεις βελτίωσης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιός αμφιβάλλει πως σήμερα υπάρχουν:
- ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ δημόσιοι υπάλληλοι
- ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ τελωνειακοί
- ΠΡΩΙΜΟΙ συνταξιούχοι
- ΣΠΑΤΑΛΟΙ αιρετοί
- ΑΝΙΚΑΝΟΙ δήμαρχοι
- ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ εφοριακοί
- ΛΑΜΟΓΙΑ πολεοδόμοι
- ΑΠΛΗΣΤΑ golden boys
- ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ τραπεζικοί
Όλοι αυτοί είναι άμοιροι ευθυνών; Να εξακολουθήσουν να ενεργούν ζουν όπως ενεργούσαν, εις βάρος της κοινωνίας; Να μην μπει επιτέλους κάποιο τέλος στην ασυδοσία;