Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

H K.O. του ΣΥΡΙΖΑ για το πραξικόπημα...

...της κυβέρνησης στη Βουλή

Την ουσιαστική ακύρωση του Κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας, επέφερε σήμερα η Κυβέρνηση με την αιφνίδια και «εν κρυπτώ» ψήφιση μιας απλής τροπολογίας επί του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες με ονομαστική ψηφοφορία και τις γνωστές πολιτικές παρενέργειες.
Με αυτή την τροπολογία αφαιρείται η καθοριστική αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου, να επικυρώνει οποιοδήποτε μνημόνιο, συμφωνία και σύμβαση που θα υπογράφει πλέον ΕΝ ΛΕΥΚΩ ο Υπουργός των Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δ.Ν.Τ. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ενώ, δηλαδή, η κυβέρνηση είχε την υποχρέωση σύμφωνα με το χθεσινό νομοσχέδιο να φέρει προς κύρωση στη Βουλή όλες τις συμφωνίες που θα υπέγραφε ο αρμόδιος Υπουργός, με την τροπολογία αυτή, η αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου περιορίζεται σε απλή συζήτηση και ενημέρωση.
Η πράξη αυτή της κυβέρνησης, που επικαλείται διαρκώς το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ακυρώνει το ρόλο του ελληνικού Κοινοβουλίου και το καθιστά απλό παρατηρητή των αποφάσεων που θα λαμβάνονται πλέον ερήμην των πολιτών και των αντιπροσώπων τους.

6 σχόλια:

  1. Η αρχική μορφή της επίμαχης παραγράφου (ν. 3845/2010 (Α' 65):
    4. Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη – μέλη της Ζώνης του Ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της προηγούμενης παραγράφου. Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγουμένου εδαφίου, εισάγονται στην Βουλή για κύρωση.

    Η τροπολογία:
    9. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του ν. 3845/2010 (ΦΕΚ 65 Α΄) αντί της λέξης «κύρωση» τίθενται οι λέξεις «συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τροπολογία που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες ή συμβάσεις δανεισμού με την «τρόικα» χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου, σημαίνει με απλά λόγια πως 1 θα αποφασίζει για λογαριασμό 10.000.000.

    Αν αποσυρθεί η τροπολογία, θα αποφασίζουν 300 για 10.000.000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ & ΣΥΡΙΖΑ) προκάλεσε η τροπολογία της επίμαχης παραγράφου, την οποία χαρακτήρισαν "πραξικοπηματική".

    - ΚΚΕ: …αποτελεί πραξικοπηματική ενέργεια και προσβολή, όχι προς το Κοινοβούλιο, αλλά προς το λαό...
    - ΣΥΡΙΖΑ: …η κυβέρνηση κλίνει σε όλους τους τόνους τη λέξη διαβούλευση - διάλογο και την έχει καταστρέψει. Την έχει τσαλαπατήσει…

    Από την άλλη, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων των δανείων θα γίνονται εγκαίρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η απορία μου:
    Δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο αυτή η έκπληξη για το "πραξικόπημα". Όπως έχουν πει και άλλοι, το να ονομάζουμε το πολιτικό σύστημα στο οποίο ζούμε σήμερα "δημοκρατία", είναι αστείο.

    Η ερώτησή μου:
    Κάποιοι μέσα στη βουλή εγκαλούν το ΚΚΕ για την στάση του προς το Σύνταγμα. Το κοινοβουλευτικό αυτό "πραξικόπημα", που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες, εντάσσεται στον σεβασμό προς το Σύνταγμα;

    Η άποψή μου:
    Η τροπολογία αυτή έχει αξία σε συμβολικό επίπεδο, δηλαδή επικυρώνει αυτό που γνωρίζουμε ήδη, ότι η βουλή είναι απλά ένας περιττός θεσμός στις υπάρχουσες τεχνο-ολιγαρχίες.

    Το quiz μου:
    Ένας πεταλωτής, ένας σαμαράς και 298 μουλάρια… σε ποιο στάβλο βρίσκονται συγκεντρωμένοι όλοι μαζί;

    Οι λόγοι:
    Επί του πρακτέου, οι λόγοι που προκάλεσαν αυτό το "συνταγματικό ατόπημα" είναι, όχι φυσικά η επίτευξη ευελιξίας στη δυνατότητα εκταμίευσης του δανείου όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά ο φόβος παρακωλύσεων εντός της βουλής και ο φόβος στο τι μπορεί να συμβεί εκτός βουλής, από το οργισμένο πλήθος.

    Το συμπέρασμά μου:
    Ο Ελληνικός λαός πολιτικοποιείται έξω από τα όρια των κοινοβουλευτικών - κομματικών διαδικασιών.

    Ποιος είμαι;
    Ο ανώνυμος που υποσχέθηκα χθες βράδυ, στις 12:45 πμ, σε άλλον ανώνυμο (που έκρινε πως τα 25 σχόλια για το δείπνο ήταν ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΨΗΦΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ) ότι θα σχολιάσω αυτήν την ανάρτηση σήμερα. Θυμώνω όμως περισσότερο, όχι για το απαράδεκτο και προκλητικό τραπέζωμα που έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια της μικρής μας κοινωνίας και όλοι σήμερα συζητούν γι’ αυτό το θλιβερό θέαμα, αλλά επειδή κλείσατε τα σχόλια. Συμφωνώ απόλυτα με τον αναγνώστη που σας έγραψε ότι: "το κλείσιμο των σχολίων αποτελεί φίμωση της ηλεκτρονικής ελευθερίας της άποψης". Όσο για το σχόλιο με τις αστακομακαρονάδες που σβήσατε, γιατί δεν ρωτάτε εσείς ο ίδιος τον κ. δήμαρχο ή εκείνους τους συμβούλους που τις χλαπάκιασαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΥΤΗΧΩΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ... ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ?

    Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΤΟ ΜΗΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.