Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

'Εκθεση ζωγραφικής στη Σκιάθο

Διάρκεια της έκθεσης μέχρι της 31 Μαΐου
καθημερινά, πρωί και απόγευμα.
Με την ευκαιρία της λήξης του Εκπαιδευτικού Έτους  2010 οργανώθηκε έκθεση Ζωγραφικής των Γυναικών της Σκιάθου καθώς και των παιδιών του Δημοτικού του Γυμνάσιου και Λυκείου, μαθητών του καθηγητού-Εικαστικού κ. Κωνσταντίνου Μπιλιούρη στην Art  Gallery – Πολυχώρο Τέχνης «Ελλήνων Αρχιπέλαγος» του κ. Τάσου Μπισκίνη. 
Στις 15 Μαΐου 2010 έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης την οποία προλόγισε η φιλόλογος κ. Μαίρη Καρουκανίδου, καθηγήτρια πριν μερικά χρόνια στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας του κ. Μπιλιούρη.

Το τμήμα των γυναικών είναι η φυσική εξέλιξη του περσινού τμήματος Ζωγραφικής που είχε αναλάβει μέσω της ΝΕΛΕ ο ταλαντούχος φιλότιμος και άνθρωπος της προσφοράς καθηγητής των Εικαστικών Κωνσταντίνος Μπιλιουρης, που επί τετραετία σπούδασε σε ένα από τα σπουδαία Πανεπιστήμια Καλών Τεχνών του κόσμου, τη μακροβιότερη Ακαδημία – Μουσείο - της Φλωρεντίας Ζωγραφική, με ειδικότητα από τις πιο σπάνιες στον Ελληνικό χώρο, αυτής της Καλλιτεχνικής Ανατο-μίας, Τμήμα Οπτικής και Οπτικών Ψευδαισθήσεων, με διπλωματική επάνω στην εικονική πραγματικότητα.
Στο φετινό τμήμα που ήταν μια δική του πρωτοβουλία, αλλά και αίτημα ορισμένων γυναικών έφτιαξαν ένα δυνατό πυρήνα πνοής πολιτισμού για το νησί με σοβαρό λόγο στα εικαστικά δρώμενα. Μέσα από συζητήσεις και προβληματισμούς γύρω από τα ζητήματα της καθημερινότητας παρήγαγαν «ρωπογραφίες», ζωγραφικά έργα με σκηνές από την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων για να μη κάνουν πιστές απομιμήσεις, αλλά να καταγράφουν και μέρος των δικών τους παρατηρήσεων και οπτικών προσεγγίσεων. Έμαθαν τα μυστικά του φωτός και της χρωματολογιας καθώς και τα πιο πολλά υλικά, για να κάνουν υδατογραφία, ακουαρέλα. Επίσης έμαθαν να ζωγραφίζουν με ακρυλικά και λάδι .
Οι κυρίες γνώρισαν τα κινήματα του σουρεαλισμού, του ρομαντισμού, του ιμπρεσιονισμού, του εξπρεσιονισμού για να εκφράσουν τον ψυχικό τους κόσμο και τα συναισθήματα τους και ν’ ανοίξουν τους ορίζοντες τους στον πολιτισμό και στη ζωή. Παρά το ότι ξεκίνησαν με άδεια τη φαρέτρα των τεχνικών τους γνώσεων με σοβαρή δουλειά και νεανικό ενθουσιασμό κυνήγησαν και πραγματοποίησαν σοβαρούς στόχους για την πνευματική τους υγεία και ισορροπία, αλλά και για την καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Ενδεικτικά τα εκτιθέμενα έργα τους στο μεγαλύτερο χώρο του «Ελλ. Αρχιπέλαγος».
Τα παιδιά, κορίτσια στο σύνολο τους, εκτός από ένα αγόρι, ξεκίνησαν με αφορμή ένα συμπόσιο εργασίας (Workshop) που θα λάμβανε χώρα στο νησί τον Ιούνιο αλλά ματαιώθηκε λόγω της γνωστής επίκαιρης ύφεσης. Οι νέοι όμως ήταν έτοιμοι να δείξουν το έργο τους ως νέοι δημιουργοί που αναζητούν νέους δρόμους έκφρασης, ψάχνοντας νέες διεξόδους για την φόρμα και το χρώμα, μπολιασμένοι με μια νέα οπτική για την τέχνη, εκτός βέβαια της Ακαδημαϊκής που οφείλουν να γνωρίζουν.
Η τέχνη σήμερα εξελίσσεται και ομαδικά. Βασίζεται πάνω σε μελέτες ειδικών και επιστημόνων και είναι δημιουργία σφαιρική και πολυδιάστατη, σύμφωνα με την εφαρμογή στη σύγχρονη τέχνη του περίφημου «Think Globally – Art Locally» = να σκέφτεσαι σφαιρικά να ενεργείς μεμονωμένα.
Τα έργα των παιδιών σε δικό τους περιχαρακωμένο χώρο είναι ενδεικτικά των κόμικς, της θεωρούμενης ένατης τέχνης της εξέλιξης / διαδοχικότητας, σύμφωνα με την οποία επινοούν μια ιστορία σε εξέλιξη και εικονογραφούν στιγμιότυπα. Ένα άλλο κομμάτι της έκθεσης έρχεται από τα παιδιά του Β΄ Δημοτικού Σχολείου, αυτά που κάθε μέρα τιτιβίζουν σαν πουλάκια μέσα κι έξω από το σχολείο σοβαρά και σοβαροφανή αστεία και σκανταλιάρικα που πολλές φορές σε αφήνουν άναυδο με τις ερωτήσεις, τις απαντήσεις τους. Τα σχέδια τους με τέμπερα στο χαρτί είναι ασκήσεις, τα περισσότερα ζωηρά και εκφραστικά όπως ο ονειρικός πολύχρωμος κόσμος τους...
Θερμότατα συγχαρητήρια στους συντελεστές της διοργάνωσης της έκθεσης: 
- τον ακάματο Καθηγητή-Εικαστικό κ. Κωνσταντίνο Μπιλιούρη,
- τις ευγενικές κυρίες – ζωγράφους,
- τα καλοδιάθετα παιδιά - μαθητές και 
- τον κ. Τάσο Μπισκινη για την εμπνευσμένη του διάθεση ν΄ανοίξει τις μπουκαπόρτες της Art Gallery «Ελλήνων Αρχιπέλαγος» της Σκιάθου στο αρχιπέλαγος της τέχνης των γυναικών και των παιδιών των σχολείων του νησιού ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς. (μπράβο !!!!).
Η έκθεση θα δέχεται τους επισκέπτες της μέχρι της 31 Μαΐου καθημερινά, πρωί και απόγευμα.
Μαίρη Καρουκανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.