Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ψήφισμα - αίτημα του Δήμου Σκιάθου

Προς
1. Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
2. Τον  κ. Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών
Κοινοποίηση: 1)Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας
             2) Βουλευτές Μαγνησίας
             3) Κάθε αρμόδιο στον οποίον αφορά

Θέμα: Συμπλήρωση σχεδίου νόμου «Καλλικράτης»

Το Δ.Σ. Σκιάθου,  στη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου  2010, με την αριθ. 78/2010 απόφασή του εξέδωσε, το ακόλουθο ψήφισμα:
Μετά  τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου  «Καλλικράτης» και σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη νησιωτικών Δήμων (άρθρ. 204), έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Α. Νησιωτικοί δήμοι
1. Παρόλο που και εμείς αποτελούμε στην πραγματικότητα νησιωτικούς δήμους και έχουμε τις ίδιες ιδιαιτερότητες με τα νησιά των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίου, παρά ταύτα στο σχέδιο νόμου δεν μας επιφυλάσσεται η ίδια μεταχείριση με τους χαρακτηρισμένους «νησιωτικούς δήμους».
Όμως, ασχέτως της μη εντάξεώς μας σε νησιωτική περιφέρεια, αλλά στην περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω της διοικητικής υπαγωγής μας εντός των ορίων του (χερσαίου) Νομού Μαγνησίας, στην πράξη αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και ζούμε κάτω από τις ίδιες συνθήκες, όπως και οι κάτοικοι των «νησιωτικών δήμων», όπως χαρακτηρίζονται από το σχέδιο «Καλλικράτης».
2. Λόγω της τουριστικής μας ανάπτυξης αλλά και, κυρίως, της γεωγραφικής μας θέσης και της δυσχερούς επικοινωνίας με τη χερσαία Ελλάδα, συντρέχουν οι λόγοι να χαρακτηριστούμε «νησιωτικοί δήμοι» και να αποτελέσουμε αυτοτελή περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλίας (5η, πλέον των ήδη τεσσάρων υφισταμένων), ώστε να έχουμε ανάλογη εκπροσώπηση στην αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση.
3. Για τους λόγους αυτούς επιθυμούμε και ζητούμε δικαίως να χαρακτηριστούμε «νησιωτικοί δήμοι» και να έχουμε την ίδια μεταχείριση με αυτούς, σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες, επιχορηγήσεις και λοιπές διατάξεις του νόμου. Διαφορετικά, αν δεν καταστεί εφικτό να χαρακτηριστούμε «νησιωτικοί δήμοι», να εξομοιωθούμε με αυτούς ως προς όλες τις έννομες συνέπειες.
Β. «Μεταφορικό ισοδύναμο»
Μετά  το 2005, με την κατάργηση του πλαφόν για την οικονομική θέση και τα οχήματα, τα εισιτήρια των πλοίων αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες των νησιών να εξεγείρονται για το ακριβό κόστος διακίνησης επιβατών και μεταφοράς προϊόντων. Μας δίνεται, όμως, η δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έγινε στην Κορσική στη Γαλλία και στην Πορτογαλία, να χρησιμοποιήσουμε Κοινοτικούς πόρους για να επιδοτήσουμε το κόστος μεταφοράς στα νησιά. Είναι δικαίωμα του νησιώτη να απολαμβάνει μεταφορικές υπηρεσίες με το ίδιο κόστος που τις απολαμβάνει ο κάτοικος της χερσαίας Ελλάδας (μεταφορικό ισοδύναμο).
Ως  εκ τούτου, ζητούμε να προβλεφθεί και  να θεσμοθετηθεί στο σχέδιο νόμου «Καλλικράτης» ή με άλλη νομοθετική παρέμβαση, ώστε να υλοποιηθεί στην πράξη, το μεταφορικό ισοδύναμο, προκειμένου να εξομοιωθεί το κόστος θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς.
Το  παρόν να κοινοποιηθεί στους αποδέκτες  και να δημοσιευθεί στον Τύπο.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΥΡ. ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΥ-ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΔΑΦΝΗ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
1. ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
3. ΔΙΟΛΕΤΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
4. ΖΛΑΤΟΥΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
5. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
6. ΚΑΝΤΑΡΑΚΙΑ-ΡΟΔΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΓΩ
7. ΚΟΦΙΝΑΣ ΦΩΤΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
8. ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
9. ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
10. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
11. ΤΣΟΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

8 σχόλια:

  1. Δίκαια και λογικά τα αιτήματα του Δήμου Σκιάθου. Μήπως θα έπρεπε να πράξουν το ίδιο και οι άλλοι 2 δήμοι των Βορείων Σποράδων, όσο είναι ακόμα νωρίς, πριν δηλαδή την ψήφιση του Καλλικράτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσε να γίνει σύγκλιση και των τριών Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών των Βορείων Σποράδων και να αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην ΚΕΔΚΕ ενιαίο ψήφισμα, γιατί το αίτημα του Δήμου Σκιάθου αφορά και τα τρια νησιά.Δεν γνωρίζω αν ο Δήμος Σκιάθου που είχε αυτή την πρωτοβουλία ήρθε σε επαφή με τους Δημάρχους Σκοπέλου και Αλοννήσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Δήμαρχος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης, ήρθε σε επαφή με τους δημάρχους Σκοπέλου και Αλοννήσου -την Πέμπτη ήρθε στη Σκόπελο και συναντήθηκε με τον δήμαρχο- και έχει δώσει το ψήφισμα -όπως μας είπε- για έγκριση από τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο νησιών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα αν εμείς, κάποιοι Σκοπελίτες, πούμε και πάλι ΜΠΡΑΒΟ στο δήμαρχο Σκιάθου, μήπως θυμώσουν μερικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», το οποίο προβλέπει τελικά ότι ο συνολικός αριθμός των δήμων διαμορφώνεται
    σε 325 από 1034.
    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η εξοικονόμηση των πόρων υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ.
    Η Κυβέρνηση είναι αποφασιμένη να περάσει μεγάλες διοικητικές μεταρρυθμίσεις.
    Σύμφωνα με την φιλοσοφία της είναι ο μόνος δρόμος για να γίνουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαικό Κράτος,που θα ξέρει τι του γίνεται πόσους υπαλλήλους έχει,πού πάνε τα χρήματα του Ελληνικού λαού.
    Το θέμα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε εμείς να δεχτούμε όλες αυτές τις αλλαγές.
    Αν αυτά γίνονταν πριν από 20 χρόνια σήμερα δεν θα πέρναμε μισθούς πείνας,δεν θα κινδύνευαν τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.
    Τα ψηφίσματα τα δικά μας δεν τα λαμβάνουν καθόλου υπόψη.
    Είναι αποφασισμένοι να συνεχίζουν.Ας περιμένουνε λοιπόν να δούμε τα αποτελέσματα.
    Ο καθένας μέσα από τον εργασιακό του χώρο ας σταματήσει πια το δε βαριέσαι,έχει και άλλη μέρα.
    Αύριο όμως είναι μια άλλη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχολιαστή 14/5, 5:59 Μ.Μ. που με το δίκιο σου και πολύ σωστά αναρωτιέσαι: «Το θέμα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε εμείς να δεχτούμε όλες αυτές τις αλλαγές.»
    Διαβάζω σήμερα πως: «…εκτός από τους πρώτους 231 μεγαλογιατρούς που βρέθηκαν από το ΣΔΟΕ να έχουν διαπράξει πλήθος φορολογικών παραβάσεων, στην τσιμπίδα της Εφορίας έπεσαν και 178.000 μισθωτοί, που δήλωναν εισοδήματα λιγότερα από αυτά που ελάμβαναν ή δεν δήλωναν καθόλου εισοδήματα.»
    Απ’ ότι φαίνεται, τα πράγματα έχουν αγριέψει πάρα πολύ και τους παίρνουν σβάρνα όλους. Μικροί απατεωνίσκοι και μεγάλοι απατεώνες τρώνε χαστούκια για να συνέλθουν. Πιστεύω πως είμαστε δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε όλες αυτές τις αλλαγές, θα αναγκαστούμε… μάλλον δεν υπάρχουν περιθώρια με το άγρυπνο μάτι του ΔΝΤ από πάνω μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γουστάρω πολύ δύο παραγράφους του «Καλλικράτη» που λένε:

    1. Οι δαπάνες όλων των δήμων και των περιφερειών, όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων τους υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Συνέδριο θα πραγματοποιεί προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας.
    2. Εισάγεται υποχρέωση ανάρτησης κάθε απόφασης των δήμων στο διαδίκτυο, προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή.

    Δύσκολοι καιροί για τα λαμόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στους 325 δήμους από τους 1.034 σημερινούς
    «κλείδωσε» τελικά ο «Καλλικράτης» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,185 δισ. ευρώ τον χρόνο.
    Κατέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχυ για τους νέους δήμους ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς από την αρχική πρόβλεψη για δημιουργία 333 έως 343 δήμων κατόρθωσε να περιορίσει περισσότερο- κατά 8 δήμους- ακόμη και το σενάριο με τον μικρότερο αριθμό.
    «Η γενική κατεύθυνση ήταν όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα διλήμματα αλλά και σε περιπτώσεις κάποιων νομών προχωρήσαμε στη λογική της μεγαλύτερης μείωσης» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης. Ενδεικτικό είναι πως στους εννέα νομούς, όπου βάσει του αρχικού σχεδίου είχαν κατατεθεί δύο σενάρια, επιλέχθηκε το αυστηρότερο ενώ σε άλλους επτά υπήρξαν ακόμη μεγαλύτερες συνενώσεις.
    Ετσι, για παράδειγμα στον Νομό Καβάλας το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία 4 ή 5 δήμων και στο τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε αποφασίστηκε να μείνουν 4 δήμοι, ενώ αντιστοίχως στην Αχαΐα από τα σενάρια των 5 ή 6 δήμων ο αριθμός έκλεισε στους 5 δήμους.

    Προς συζήτηση. Ο «Καλλικράτης» θα τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα να έχει ψηφιστεί. «Ενδέχεται να κάνουμε κάποιες αλλαγές αφού ακούσουμε τα κόμματα και τους βουλευτές» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, αποκλείοντας πάντως κατηγορηματικά να υπάρξουν αλλαγές στο χωροταξικό χωρίς να εφαρμόζονται τα κριτήρια που έχουν τεθεί.
    «Εξαίρεση δεν μπορούμε να κάνουμε για κανέναν, όποια μορφή πίεσης και αν υπάρξει» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό δεν έκανε δεκτό το αίτημα να εξαιρεθούν τα μεγάλα νησιά από τη λογική ένα νησί ένας δήμος, ενώ σε κανέναν νομό δεν έγιναν περισσότεροι δήμοι από το αρχικό σχέδιο.
    Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι έγιναν δεκτές κάποιες από τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν από την Κεντρική Ενωση των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ), ωστόσο απορρίφθηκε το αίτημα να μην τεθεί επαγγελματικό ασυμβίβαστο για δημάρχους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.
    Εκλογή με 50%+1. Μικρές τροποποιήσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο στο εκλογικό σύστημα όπως για παράδειγμα στον αριθμό των υποψηφίων ή στην ποσόστωση των γυναικών. Παραμένει σε κάθε περίπτωση η επαναφορά του 50%+1 για την εκλογή δημάρχων ενώ, όπως είχε ανακοινωθεί, για πρώτη φορά θα μπορούν να είναι υποψήφιοι και νέοι 18 ετών, μετά την κατάργηση του ορίου του 21ου έτους που ισχύει σήμερα.

    Μαχαίρι στα μέλη. Σημαντικός περιορισμός προβλέπεται και στα μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων, όπου από 60.000
    που είναι σήμερα θα μείνουν μόνον 20.000, με δεδομένο εξάλλου πως μπαίνει μαχαίρι και στον αριθμό των ΝΠΔΔ και των επιχειρήσεων των δήμων - από 6.000 περιορίζονται σε λιγότερο από 2.000. Επιπλέον εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται και με την απόφαση οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης να γίνονται κάθε πενταετία, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Φέτος, πάντως, αποφασίστηκε οι εκλογές να γίνουν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου και ο επαναληπτικός γύρος στις 14 Νοεμβρίου. Η αρχική επιλογή να διεξαχθούν στις 14 και στις 21 Νοεμβρίου απορρίφθηκε καθώς, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα συνέπιπταν με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.