Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Η μεθοδευμένη απαξίωση του Δημοτικού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού Σκιάθου

Στο βιβλίο του «Ημιμάθειας εγκώμιο» ο κ. Γ. Παμπούκης αναφέρει ότι,  
«Η βελτιωμένη μορφή δημοκρατίας που ονειρευόμαστε θα έπρεπε, πριν από όλα, να εδράζεται στην ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών, στον ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ και στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ.» 
Αυτός ακριβώς ήταν και ο σημαντικότερος ρόλος της Δημοτικής Επιχείρησης Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Δήμου Σκιάθου έως τον Φεβρουάριο του 2009, η  ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ και ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ των πολιτών της Σκιάθου. Υπήρχαν ζωντανές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές, όπου μπορούσε ο κάθε πολίτης ελευθέρα να εκφράσει την άποψη του και ο ακροατής ή τηλεθεατής μπορούσε να σκεφτεί και να κρίνει ανάλογα! 

Είναι πρωταρχική ανάγκη, κυρίως χρέος κάθε ενεργού πολίτη, η ενημέρωση καθώς επίσης και η δυνατότητα έκφρασης, για αυτό άλλωστε πιστεύω αρχικά οραματίστηκαν την δημιουργία αυτής της Δημοτικής Επιχείρησης.  Με αυτό το όραμα καθώς και την αγάπη κάποιων ανθρώπων για τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, ξεκίνησε γύρω στο 2000 αυτή η προσπάθεια με εκπομπή του ραδιοφώνου και από το 2006 οργανώθηκε ακόμη καλύτερα ο σταθμός με καινούργια πλέον μηχανήματα και είχε πλέον τη δυνατότητα τηλεοπτικής εκπομπής.
Η παραγωγή των εκπομπών ήταν με εθελοντική πρωτοβουλία των δημοτών. Τα έσοδα κυρίως από τις διαφημίσεις κάλυπταν αφενός τα πάγια έξοδα της επιχείρησης και αφετέρου με απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης, κάποια μηνιαία αμοιβή στους δύο τεχνικούς που αφιέρωναν πολλές ώρες, προκειμένου να εκπέμπει πρόγραμμα επί 24ώρου βάσεως στο Ραδιόφωνο και στη Τηλεόραση και αργότερα ενός ατόμου γενικών καθηκόντων. 
Η εύρυθμη λειτουργία και η καλύτερη στελέχωση του σταθμού μας οδήγησαν το Φθινόπωρο του 2007 με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, στην προσπάθεια για έκδοση Βεβαίωσης Νομίμου Λειτουργίας για το ραδιόφωνο (δεν υπήρχε τότε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την τηλεόραση), η οποία και ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Φεβρουάριο του 2009.
Δυστυχώς στηn πορεία κάποιοι επηρεασμένοι από προσωπικά, πολιτικά κίνητρα ή φοβίες, άρχισαν να ενοχλούνται από τη λειτουργία του σταθμού και δρομολογούν έντεχνα το κλείσιμο του. Έτσι τον Ιανουάριο του 2009 αναλαμβάνει το νέο Δ.Σ. και  πρόεδρος η κα Δ. Ξυλοποδάρου, όπου δηλώνει ξεκάθαρα στη πρώτη κιόλας άτυπη σύσκεψη του Δ.Σ., πώς εάν είναι ζημιογόνα η επιχείρηση θα κλείσει (υπάρχουν μαγνητοφωνημένα πρακτικά). Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν από το λογιστή η επιχείρηση παρουσίαζε θετικό αποτέλεσμα με βασικότερο πρόβλημα τη στελέχωση, εφόσον δεν είχε άδεια Λειτουργίας, ώστε να μη μπορούν να γίνουν σύννομα προσλήψεις τεχνικού προσωπικού, άρα δυσκολία στην εξυγίανση και περαιτέρω εύρυθμη λειτουργία.  
Αρχές Φεβρουαρίου του 2009 λαμβάνει ο Δήμαρχος ανώνυμη επιστολή καταγγελίας για την «ζωντανή» τηλεοπτική εκπομπή, με αποτέλεσμα «κόβονται» οι «ζωντανές» εκπομπές, όπως  και η προβολή ταινιών, ντοκιμαντέρ κ.α. Πιστεύω πως το επόμενο βήμα θα ήταν να κλείσει η δημοτική επιχείρηση, αλλά λίγες μέρες αργότερα, μέσα Φεβρουαρίου,  το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έστελνε τη θετική απόφαση του για τη λειτουργία του ραδιοφώνου, με έκδοση Βεβαίωσης Νομίμου Λειτουργίας, η οποία  αποτελεί σήμερα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για το Δήμο και «μπλοκάρεται» προσωρινά το εν γένη κλείσιμο του σταθμού! 
Τον επόμενο μήνα παραιτείται η Πρόεδρος του Δ.Σ. και αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Πρόεδρος,  όπου θέτει ως πρωτεύον θέμα την οικονομική εξυγίανση του σταθμού αντί να ασχοληθεί με το οργανόγραμμα και τη προσωρινή στελέχωση έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στελέχωσης μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα ο σταθμός  σε πρόγραμμα εκπομπών, για να μη χάσουμε την Β.Ν.Λ. και παράλληλα να έχει εισροή εσόδων από διαφημίσεις  για τη βιωσιμότητα του. Οι «ζωντανές» τηλεοπτικές εκπομπές έχουν σταματήσει και σύντομα σταματούν  και οι ραδιοφωνικές, εφόσον οι δύο τεχνικοί εργάζονται ήδη πολλούς μήνες χωρίς να πληρώνονται αποχωρούν, επιφυλασσόμενοι για το τρόπο διεκδίκησης των συμφωνηθέντων.
Την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009 συγκαλείται  Δ.Σ. για την έγκριση σύμβασης έργου για την λογιστική υποστήριξη της επιχείρησης, για την τεχνική υποστήριξη και ενός ατόμου γενικών καθηκόντων. Δεν γίνεται καμία έστω προσωρινή πρόσληψη  και περνάει σχεδόν χωρίς έσοδα η καλοκαιρινή περίοδος 2009,  εφόσον δεν υπάρχει κανείς να ασχοληθεί για την προσέλκυση διαφημίσεων, ενώ παράλληλα τα πάγια έξοδα της επιχείρησης συσσωρεύονται.  Το φθινόπωρο του 2009 τελικά προσλαμβάνεται για το ραδιόφωνο ένα άτομο με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την τεχνική υποστήριξη αλλά η λειτουργία περιορίζεται σε μουσικές εκπομπές κυρίως «κονσέρβα» και σχεδόν ανύπαρκτη ενημέρωση, μόνο με κάποιες ανακοινώσεις, αποτέλεσμα μίας ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ και εσωστρέφεια, απόρροια της έλλειψης διαφάνειας, της ανασφάλειας και του φόβου για την ελεύθερη έκφραση. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι, ενώ ΖΗΤΟΥΣΑ  ΚΑΤ΄ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ να συνεχίσω την ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή για τον Τουρισμό «Πρόκληση και Πρόσκληση»,  δε μου δόθηκε η δυνατότητα ακόμη κι όταν προσελήφθη τελικά άτομο για τεχνική υποστήριξη. 
Για μήνες, πάνω από χρόνο πλέον, ερευνούν και προσπαθούν να κάνουν τις απαραίτητες οικονομικές διευθετήσεις ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. της επιχείρησης για το όποιο αποτέλεσμα. Έτσι η Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Δήμου Σκιάθου τους τελευταίους 14 μήνες, αφενός ΔΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΡΟΛΟ με τακτά Δελτία Ειδήσεων, ζωντανές εκπομπές και συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπομπών βάση του οποίου πήραμε και τη Βεβαίωση Νομίμου Λειτουργίας  και αφετέρου μεταφέρονται και ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ με στόχο την εκ του συσσωρευμένου αρνητικού  αποτελέσματος παύση της. 
Τον Απρίλιο του 2010 συγκαλείται άτυπη σύσκεψη εκτός της έδρας της επιχείρησης,  στην οποία σκοπίμως δε προσκαλούμαι, ενώ δηλώνει ότι δε θα παρευρεθεί το τακτικό μέλος που αντικαθιστώ. Γιατί άραγε;  
Επιπροσθέτως, στη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου στις 4 Μάιου 2010, ο κ. Μ. Πασχάλης,  Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας υποβάλλει την παραίτηση του από μέλος στο Δ.Σ. της επιχείρησης. 
Τι συμβαίνει, αρχίζει η εγκατάλειψη του πλοίου γιατί βουλιάζει ή δεν θέλουμε να χρεωθούμε το κλείσιμο του σταθμού και μία αποτυχία; Γιατί το λιγότερο που αντιμετωπίζουμε είναι να χαθεί η Βεβαίωση Νομίμου Λειτουργίας, που τόσο δύσκολα αποκτήσαμε και είναι ιδιαίτερης οικονομικής αξίας. 
Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης  δήλωσε  ότι «Για το σταθμό γίνεται το καλύτερο για το Δήμο». 
Τι εννοεί ακριβώς, γιατί αφενός απαξιώνει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και αφετέρου ΣΤΕΡΕΙ από τους πολίτες της Σκιάθου τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ; 
Με εκτίμηση
Δέσποινα Συμιακάκη
Αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της
Δημοτικής Επιχείρησης Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δήμου Σκιάθου

7 σχόλια:

  1. Δηλώστε καλύτερα τη βασική σας ιδιότητα, κυρία Συμιακάκη-που είναι "υποψήφια Δήμαρχος Σκιάθου"-κι αφήστε καλύτερα το πονεμένο θέμα των σκοπιμοτήτων και του ωφελιμισμού (τραγικότερο θύμα των οποίων υπήρξε και ο πολύπαθος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός) να το αναπτύξει κανένας άλλος, που εργάστηκε πραγματικά επειδή πονούσε το σταθμό και το νησί γενικότερα και δεν προσπαθούσε απλώς να ωφεληθεί ο ίδιος.
    Παρασκευή Κουτούμπα
    Σκιάθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεσποινα Συμιακάκη25 Μαΐου 2010 στις 8:20 μ.μ.

    Αγαπητή κυρία Κουτούμπα,
    Δεν έκρυψα ποτέ την ταυτότητά μου (γιατί να το κάνω άλλωστε;), αλλά και δεν πόνεσα ξαφνικά το σταθμό. Στηρίζω χρόνια αυτή τη προσπάθεια. Η ραδιοφωνική εκπομπή μου ήταν από τις πρώτες του Δημοτικού Ραδιοφώνου και ήμουν εκεί, πολλές φορές αφανής, όποτε χρειάστηκαν τη βοήθεια μου.
    Πιστεύετε ότι λόγω της ενασχόλησής μου με τον σταθμό δεν μου επιτρέπεται η συμμετοχή μου στα κοινά, γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνω πως αμφισβητείτε την προσφορά μου και μου στερείτε το δικαίωμα να εκφράσω την άποψη μου;
    Επίσης επιτρέψτε μου, περίμενα πολύ καιρό καρτερικά να το αναπτύξει κάποιος άλλος, αλλά δεν ασχολήθηκε κανείς!
    Αυτό με στεναχωρεί περισσότερο...
    Με εκτίμηση,
    Δέσποινα Συμιακάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπαίνω στη βαρετή για όλους διαδικασία της απάντησης, μόνο και μόνο για να θυμίσω ότι για το θέμα της εγκατάλειψης του σταθμού έχω γράψει στις "Σποράδες" από τους πρώτους. Για να στενοχωρηθείτε λιγότερο το λέω. Ρωτήστε μόνο την αρχισυνταξία, διότι δυστυχώς δεν την έχω ψωνίσει τόσο ώστε να αρχειοθετώ τα γραφόμενά μου. Δικαίωμα του καθενός να συμμετέχει στα κοινά, εφόσον θεωρεί τον εαυτό του άξιο, αλλά και να εκφράζεται. Και γω ακριβώς το ίδιο έκανα: εκφράστηκα. Δεκτή η εκτίμησή σας.
    Παρασκευή Κουτούμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τον Απρίλιο του 2009 είχε γράψει η Παρασκευή Κουτούμπα στην έντυπη εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες» για το θέμα του σταθμού. Θυμίζουμε στους αναγνώστες ένα απόσπασμα από το άρθρο της:
    «Κλειστόν λόγω πένθους
    ...Θα μου πεις, αυτό είναι το πρόβλημα; Όχι μόνο, δυστυχώς. Αλλού είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Δεν έπεσε μουγκαμάρα στο τοπικό ραδιοτηλεοπτικό μας πεδίο επειδή εμάς μας αρέσει να τα βάφουμε όλα πράσινα ή μπλε ή θαλασσί ή σομόν ή ό, τι άλλο μας κατέβει. Μουγκαμάρα θα’ πεφτε κάποια στιγμή έτσι κι αλλιώς, μια κι αυτά αποφασίζονται «άνωθεν». Έτσι λέει κι ο νόμος της βαρύτητας: ο «γύψος» σου’ ρχεται πάντα από πάνω, ποτέ από κάτω… Άλλωστε το θέμα δεν είναι μόνο αυτή καθ’ αυτή η μουγκαμάρα: είναι το τι πρόσωπο παρουσιάσαμε σαν τοπική κοινωνία μέχρι να φτάσουμε στη «μουγκαμάρα»… Πήραμε αυτό το ύψιστο αγαθό που λέγεται δημόσιο βήμα έκφρασης, και το κάναμε «έλα κερία, κορτίνες, τεντόπανα, μεταξωτά έχωωω!...». Ο καθένας να φωνάζει για την πάρτη του. Ναι, δε λέω, δικαίωμα του καθενός να διασφαλίσει τα συμφέροντα τα δικά του – και των δικών του. Και κάποιοι ωφελήθηκαν «και πλυθήκαν και μπαλωθήκαν και σιδερωθήκαν, και ξεαραχνιαστήκαν» που’ λεγε κι ο Κωνσταντάρας – από τα τραγιά πάντοτε. Άσε που υπάρχουν και τραγιά μεταμφιεσμένα σε προβατίνες…
    Αλλά για παρντόν: υπάρχουν και όρια ξέρετε. Και μεις αυτά τα όρια τα’ χουμε ξεπεράσει προ πολλού… Μόνο τα αισθηματικά μας προβλήματα δε λύσαμε «on air» - λίγο ακόμα και θα το κάναμε κι αυτό. Όση κατινιά υπήρχε παραχωμένη στα τρίσβαθα του πάτου του υποσυνειδήτου μας, τη βγάλαμε όλη στο φανερό. Φτυαριές λάσπης εκατέρωθεν. Κι από πάνω, να βγάζουμε κι αυτή τη νοοτροπία του μαρτυριάρη μαθητή – όλοι μας ως μαθητές θα’ χαμε σίγουρα μες στην τάξη κι από ένα τέτοιο. Ξέρετε, εκείνο το κατά τα άλλα συμπαθέστατο, δειλό παιδάκι που δεν το πιάνει το μάτι σου μέχρι να το δεις να σηκώνει ξαφνικά το παχουλό του χεράκι την ώρα του μαθήματος και ν’ αρχίζει: «Κυρία, ο Πετράκης έχει δυναμιτάκι… Κυρία, η Μαρία δεν έχει βιβλίο… Κυρία, ο Γιώργος αντιγράφει… Κυρία, η Σοφία τρώει…». Ήταν ο συμμαθητής που όλοι θέλαμε να πλακώσουμε στις φάπες στο διάλειμμα. Κι όμως, ακριβώς το ίδιο κάνουμε και μεις τώρα. Μόνο που «κυρία» είναι τώρα ο εισαγγελέας. Φάπες, όμως, ποιος θα βρεθεί να μας ρίξει;… Ρεκόρ καταγγελιών, σου λέει – γίναμε ανέκδοτο στις αίθουσες των δικαστηρίων. Έτσι μάθαμε να λύνουμε τα προβλήματά μας. Και δεν έχουμε καν το θάρρος της γνώμης μας: κάνουμε τη θεάρεστη δουλειά μας ανώνυμα, εκδικητικά και αηδιαστικά. Μα αφού και η δικαιοσύνη δέχεται τέτοιες ενέργειες από μας, καλά να πάθει κι αυτή. Ρουφιανίσκοι σαν και μας της αξίζουνε μονάχα. Σιγά μη μας γλύτωνε το έρμο το καναλάκι μας…»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν καταλαβαίνω την διαφωνία της κας Κουτούμπα, το άρθρο της που αναφέρει, όπως σωστά έκανε η εφημερίδα και το έβαλε, μιλάει γενικά και αόριστα, καταλήγοντας οτι φταίει η κοινωνία της Σκιάθου κοντολογίς !!!.Μετά από όσο κατάλαβα η κ. Συμιακάκη έχει και ρόλο, αναπληρωματικό μέλος ΔΣ του σταθμού!!!, αυτά που καταγγέλει είναι σαφή και συγκροτημένα, πιός λοιπόν ο λόγος να στραφεί επιθετικά εναντίον του άρθρου αλλά και ενός προσώπου που έχει εργασθεί εθελοντικά για την λειτουργία του σταθμού αλλά και στην αδειοδότησή του έχει συμβάλει? με τέτοιεα νοοτροπία θα έρθει η αναγκαία αλλαγή για την Σκιάθο?
    Κ.Σκαρίπας
    Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Σκαρίπα μου, εάν ζούσατε στη Σκιάθο-και όχι στην Αθήνα-θα γνωρίζατε πώς ακριβώς φιμώθηκε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός και θα βλέπατε ότι όσα είπα κάθε άλλο παρά γενικά κι αόριστα ήταν. Δεν κατηγορώ μια ολόκληρη κοινωνία-μέρος της είμαι και γω. Καταγγέλλω μια άνανδρη, ανώνυμη καταγγελία-εξ αιτίας της οποίας δε λειτουργεί σήμερα ο σταθμός. Εκείνοι που έπρεπε να πάρουν το μήνυμα το πήραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αμπατζογλου Γιωργος28 Μαΐου 2010 στις 3:22 μ.μ.

    Το θεμα ειναι τι γινεται απο 'δω και πέρα.Θελουμε ενα Δημοτικο ραδιοφωνο απλα μουσικο ή συμφωνα με το καταστατικο αλλα και την αδεια που παρθηκε, ενημερωτικο? Θελουμε πολυφωνια ή μουγκαμαρα?

    Αμπατζογλου Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.