Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

K. Kαρτάλης: Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης η φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης με ερώτηση (που υπογράφεται επίσης από δέκα ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) προς τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θέτει το θέμα της απώλειας εσόδων για το Κράτος από την εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό.
Ειδικότερα στην ερώτηση αναφέρεται ότι: Η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή αποτελούν διαρθρωτικό πρόβλημα για την εθνική οικονομία, που διογκώνεται με την αυξημένη ροή καταθέσεων σε Τραπεζικά Ιδρύματα του Εξωτερικού, ιδίως της Ελβετίας και...
της Κύπρου, καθώς η απόκρυψη των εισοδημάτων από τους τόκους καθιστά αδύνατη τη φορολόγησή τους. Σύμφωνα με πρόσφατη Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό ήταν η βασική συνιστώσα (85% του συνόλου) της σημαντικής μείωσης των καταθέσεων κατά το 1ο εξάμηνο του 2010. Ήδη οι αρχές της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελβετίας, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Ελβετίας, συμφώνησαν σε αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών οικονομικού χαρακτήρα που θα οδηγήσει στη φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων βρετανών πολιτών σε τράπεζες της Ελβετίας. Υπολογίζεται ότι με μια ανάλογη συμφωνία το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει έως 2 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο.
Η Συμφωνία αυτή μεταξύ ΕΕ και Ελβετικού Κράτους παρόλο που συνήφθη το 2004 δεν κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο παρά τον Μάρτιο του 2011. Η ολιγωρία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης που επέδειξε η προηγούμενη Κυβέρνηση προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της διαρροής κεφαλαίων στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελβετία και την Κύπρο, πραγματοποιείται μέσω τραπεζικών εμβασμάτων από ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα κωλυσιεργούν και δεν παρέχουν τα απαραίτητα στοιχεία για τις κινήσεις μέσω εμβασμάτων στις ελληνικές αρχές.
Τέλος είναι προφανές ότι η έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στους μεγαλοκαταθέτες και όχι στους μικρούς καταθέτες που ωθήθηκαν σε αυτήν την κίνηση από το κλίμα πανικού που κατά καιρούς ενσπείρουν κερδοσκοπικά συμφέροντα. Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για τις ενέργειες του στο θέμα της διαρροής κεφαλαίων μέσω εμβασμάτων από τις ελληνικές Τράπεζες ώστε να ενισχυθεί το πρόσφατα ανακοινωθέν Τριετές Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής. 

7 σχόλια:

  1. Άλλος ένας που ψήφισε το μνημόνιο και την υποδούλοση της χώρας.
    Τώρα θυμηθήκατε τα λεφτά που βγάζουν έξω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναφέρεστε καθημερινά στο μνημόνιο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω ακούσει κάποια εναλλακτική λύση.
    Μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους τι σημαίνει 300 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσύ αγαπητή Σπυριδούλα μπορείς να συλλάβεις ότι ο μισθός των παιδιών μας θα είναι περίπου 300 Ευρώ?
    Μπορείς επίσης να συλλάβεις το μέγεθος των δισεκατομμυρίων από τις μίζες όλα αυτά τα χρόνια και κανείς δεν τιμωρείται?
    Μπορείς τέλος να συλλάβεις ότι η χώρα και οι πολίτες της έχουν δώσει και με το παραπάνω τα δάνεια των τοκογλύφων?
    Ξέρεις ότι μία διεθνής σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την υπέγραψε παράνομα?
    Για ρίξε μιά ματιά τι λένε καθηγητές Πανεπηστιμίων σχετικά με τις διεθνείς συμβάσεις και μετά να προσπαθείς να δικαιολογείς τα loby. Γιά ρίξε μία ματιά στις ειδήσεις να καμαρώσεις τον κ. Στρός Κάν !!! και θα καταλάβεις με τι ανθρώπους τα βρήκαν οι ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΩΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΔΙΟΤΙ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΡΣΑΛ Η ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΠΗΓΑΝ,ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2011 ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΕΤΕΞΥ Ε.Ε ΚΑΙ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΤΟ 2004 ΤΥΧΑΙΟ ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.-ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΛΑΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΦΑΙΝΕΣΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΟΤΙ ΝΑΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ-ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΕ ΡΙΞΗ ΜΑΖΙΤΟΥΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O δικοσας νους Κυρια Καρβελη Σπυριδουλα εχει συλαβει πως εφτασε το χρεος εκει που εφτασε και απο ποιους εφτασε αλλα και αν εφτασε εκει που το παρουσιαζουν ολοι αν θελετε σας λεω τα πει χρεους και τα περι μνημονιου και να δειτε ποσο καλοστημενη ειναι ολοι η δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εσύ αγαπητέ άγνωστε φίλε μπορείς να καταλάβεις ότι όλα αυτά τα γνωρίζω και πάνω από όλα δεν δικαιολογώ κανένα loby,εξέφρασα απλά μια σκέψη μου δεν επιτέθηκα σε κανέναν, και εγώ προσωπικά δεν καμαρώνω τον Στρος Καν ούτε τους Σωτήρες του έθνους,αυτούς να τους καμαρώσουν αυτοί που τους ψήφισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την λίστα με τα 2.000(περίπου) ονόματα που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό,που έχει το υπουργείο οικονομικών εδώ και τόσο πολυ καιρό γιατί δεν την αξιοποιεί? μήπως πάλι μας κοροιδεύουν και παίζουν τον "παπά"?
    ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ !!!
    http://youtu.be/0TGRGIVEsNg
    http://youtu.be/-8Gp2OVlhlE

    ΕΝΑΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.