Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Θ. Νάκος: «Τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδα, για την αυτοδιοίκηση και για τους πολίτες»

Σημεία Ομιλίας του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Επερώτησης βουλευτών του κόμματος για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και το Πρόγραμμα Καλλικράτης.
«Δεν είπε μόνο ο Πρωθυπουργός ψέματα, λέγοντας το περίφημο “λεφτά υπάρχουν”, τη στιγμή που γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το επαναλάβατε κι εσείς θεσμοθετώντας τον Καλλικράτη, όταν, ενώ σας επισημάναμε πως η άσκηση χωρίς χρήματα δεν έχει λύση, εσείς είπατε στην Τρόικα ότι ο Καλλικράτης και θα βελτιώσει τις παροχές προς τους πολίτες και θα εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το πρόβλημα είναι ότι και ψέματα λέτε...
και το αυτί σας δεν ιδρώνει». Με τη φράση αυτή, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Θανάσης Νάκος, συμπύκνωσε την κριτική του στην κυβέρνηση και ειδικότερα στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, κατά την ομιλία του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος στη συζήτηση Επερώτησης για την πορεία του προγράμματος «Καλλικράτης».
Ο κ. Νάκος προειδοποίησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι «τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδα, για την αυτοδιοίκηση και για τους πολίτες» και συμπλήρωσε ότι υπάρχει «πληθώρα περιπτώσεων, σε όλες τις πτυχές της ζωής, σε κάθε τομέα, που βασανίζουν τους πολίτες, σε μια περίοδο μάλιστα που η απελπισία καθρεφτίζεται στα μάτια τους και η οργή βράζει».
Ειδικά για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, ο βουλευτής της Ν.Δ. σχολίασε δηκτικά ότι «η εφευρετικότητα που επιδείξατε για να δικαιολογήσετε τις τεράστιες περικοπές στους πόρους της Αυτοδιοίκησης χρήζει ειδικού βραβείου ευρεσιτεχνίας, όμως αυτή δεν αλλοιώνει την πραγματικότητα που είναι μία: Διαλύσατε το προβληματικό κράτος. Ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε κι ο Καλλικράτης».
Ο κ. Νάκος κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι «την άγρια περικοπή και την ασυνέπειά σας την ονομάζετε συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Όμως για να συμβάλλει κάποιος σε κάτι πρέπει να μπορεί, να γίνεται. Αλλά αυτό εδώ στην περίπτωση μας είναι αδύνατο!» και εξήγησε:
- Κάνετε ότι αγνοείτε πως όλοι οι δήμοι είναι ήδη –άλλος πολύ κι άλλος περισσότερο– χρεωμένοι μέχρι το λαιμό, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν και να πλήττουν έτσι την αγορά.
- Κάνετε, επίσης, ότι αγνοείτε πως τα έσοδα θα είναι φέτος μειωμένα λόγω ανέχειας και ύφεσης στην αγορά (απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ, τελών, δημοτικών φόρων κλπ.)
- Κάνετε, ακόμη, ότι αγνοείτε πως είναι αδύνατον να εφαρμόσετε αυτό το λογαριασμό. Να πάρετε, για παράδειγμα, από τα έσοδα από τέλη καταλήψεως πεζοδρομίων στην Αθήνα και να τα μεταφέρετε στο Δήμο Αλμυρού, που σχεδόν δεν έχει, ή τέλη παρεπιδημούντων από τις τουριστικές περιοχές και να τα μεταφέρετε στους δήμους που δεν έχουν ούτε ένα ξενοδοχείο.
«Πως θα γίνουν αυτά; Πως θα κατανείμετε δίκαια και με ποιο δικαίωμα τους πόρους του κάθε δήμου;», αναρωτήθηκε ο πρώην υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «κι αν ακόμα το επιχειρήσετε, κι αν ακόμα παρακάμψετε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που θα δημιουργήσετε, ο λογαριασμός σας δεν βγαίνει. Δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες». Όπως είπε, «οι συνέπειες αυτής της τακτικής σας είναι εύκολα ορατές. Θα οδηγήσουν σε αδυναμία παροχής οποιασδήποτε υπηρεσίας από την Αυτοδιοίκηση. Σε κλείσιμο των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με τους δήμους και έχουν λαμβάνειν. Θα δημιουργηθεί ένα, εν πολλοίς, κλειστό σύστημα, που θα τρέφει τον εαυτό του χωρίς να παράγει το παραμικρό έργο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα οικονομικά των περιφερειών. Δεσμευτήκατε με τον Καλλικράτη και προϋπολογίσατε 850 εκατ. ευρώ και αντί αυτών υπόσχεστε τώρα ότι θα δοθούν 670 εκατ.»
Ο κ. Νάκος αναφέρθηκε και στον τομέα των έργων, τονίζοντας ότι το υπουργείο υπόσχεται πως όλοι οι δήμοι της χώρας θα εισπράξουν 600 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ, έναντι 903 εκατ. που έλαβαν το 2009, ενώ αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, πιστεύετε ότι έστω κι αυτά τα λίγα θα πάνε σε έργα;». Για να απαντήσει ο ίδιος: «Είναι βέβαιο πως όχι. Γιατί θα πληρώσουν με αυτά οι δήμοι ανελαστικές δαπάνες και λειτουργικά, μια που δεν θα μπορούν να τα καλύψουν αλλιώς. Έτσι, συντηρήσεις, αποπερατώσεις ή νέα έργα από τις τακτικές χορηγήσεις είναι αδύνατον να γίνουν. Καλύτερα να τα ξεχάσουν οι δήμοι. Γι’ αυτό οι περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και ο δήμος της Αθήνας δεν έχουν καταρτίσει τεχνικό πρόγραμμα».
Παράλληλα, ο βουλευτής της Ν.Δ. εκτίμησε ότι έργα δεν θα γίνουν ούτε από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, το οποίο, όπως είπε, «δεν πρόκειται να λειτουργήσει, απλούστατα γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει». Σε ό,τι αφορά, δε, τη διακοπή του «ΘΗΣΕΑ», ο κ. Νάκος ανέφερε: «Μετά από παλινωδίες αποφασίσατε, πετώντας έξω από το πρόγραμμα τελειωμένες δημοπρασίες, να χρηματοδοτηθούν όσα έργα είχαν συμβασιοποιηθεί έως 25-6-2010, παρ’ ότι το πρόγραμμα έληγε 31-12-2011. Παρά ταύτα, και αυτή η χρηματοδότηση σταμάτησε και εκατοντάδες έργα εγκαταλείφθηκαν από τους εργολάβους, οι οποίοι φυσικό ήταν να τα εγκαταλείψουν. Κατά συνέπεια, το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς των έργων που έχουν γίνει ή θα γίνουν, σε εργολαβίες που συμβασιοποιήθηκαν μέχρι 25-6-2010. Και αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν».
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στα έργα των Περιφερειών. «Αν οι λογαριασμοί σας επαληθευθούν ή τους τηρήσετε, θα απομείνουν για την κατασκευή έργων 87 εκατ. ευρώ –δηλαδή 670 εκατ. έσοδα μείον 583 έξοδα για έργα. Ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των εσόδων που είχαν οι Νομαρχίες για έργα το 2009 ή διαφορετικά η αναλογία για έργα είναι 1,5 εκατ. ευρώ ανά παλιά νομαρχία. Πόσα έργα μπορούν να γίνουν με 1,5 εκατ. ευρώ;», διερωτήθηκε ο κ. Νάκος και καταλήγοντας ανέφερε το εξής παράδειγμα: «Σε ερώτηση και αίτημα συναδέλφου προς τον υπουργό Υποδομών, για τη χρηματοδότηση του καταρρεύσαντος σε πολλά σημεία οδικού κυκλώματος του Πηλίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιοχή, ο υφυπουργός κ. Μαγκριώτης απάντησε ότι η αποκατάσταση του οδικού δικτύου είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ως εκ τούτου απέκλεισε τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Κι εγώ σας ερωτώ: από ποια λεφτά από το 1,5 εκατ. ευρώ της αναλογίας του Νομού;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.