Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Mεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι...

Σήμερα (20-05-2011) το βράδυ, στις 20.30, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του «Aθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου έκθεση με έργα Ελλήνων Ζωγράφων του πρώτου μισού του 20ου αιώνα από τη Δημοτική Συλλογή Βόλου. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ και εντάσσεται στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου για φέτος εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων σε εκθεσιακούς χώρους του διευρυμένου Δήμου Βόλου.
Στo γενικό πρόγραμμα του εορτασμού η σημερινή εκδήλωση θεωρείται κορυφαία, αφού είναι η πρώτη φορά που τα παλαιότερα και πλέον σημαντικά έργα της Δημοτικής Συλλογής εξέρχονται από τους δημοτικούς χώρους και βεβαίως είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενηθούν στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας δημιουργίες γνωστών και «Μεγάλων» ζωγράφων της Νεοελληνικής Τέχνης, όπως του Κ. Μαλέα, Θ. Τριανταφυλλίδη, Γ. Γουναρόπουλου, Α. Αστεριάδη, Σπ. Βασιλείου, Λ. Γεραλή, Δ. Γιολδάση, Ν. Γρύσπου, Ε. Ζέπου και άλλων, καθώς...
και των μεγάλων Βολιωτών Κ. Γκέσκου, Α. Αγγελόπουλου και Γ. Κοσμαδόπουλου.
Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή περιήγηση, με ελεύθερη είσοδο, στις Αίθουσες του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου από αρχαιολόγους της ΙΓ΄ΕΠΚΑ. Την έκθεση θα πλαισιώσει η μουσική από το σύνολο πλαγιαύλων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου «Κέντ-αυλος» με τον δάσκαλο μουσικής Μπερνάρ Μπεττέρ και τις μαθήτριες Άννα Ζηνέλη, Ζωή Τζήφα και Ερατώ Ντινοπούλου.
Η διάρκεια της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι έως τις 15 Αυγούστου.
Η ιστορία της Δημοτικής Συλλογής χάνεται στο βάθος του χρόνου. Συνδέεται όμως σίγουρα με τη «…Χρυσή Δεκαετία της Θεσσαλικής ζωγραφικής (1920 – 1930) που βρίσκει το Βόλο καλλιτεχνική πρωτεύουσα της Θεσσαλίας…(Φ. Βογιατζής)».
Η Δημοτική Συλλογή σχηματίστηκε κυρίως από δωρεές καλλιτεχνών και ιδιωτών προς τον Δήμο και από σποραδικές αγορές του Δήμου και κατά την τελευταία εικοσαετία του Καλλιτεχνικού Οργανισμού. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια εμπλουτίζεται συστηματικά με την υποχρεωτική δωρεά των καλλιτεχνών από τις ατομικές εκθέσεις των έργων τους, που προγραμματίζονται στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» και σε άλλους μικρότερους χώρους του Δήμου.
Σήμερα η Δημοτική συλλογή περιλαμβάνει περίπου 500 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, αγιογραφίας, ψηφιδωτού και καλλιτεχνικής φωτογραφίας.
Η πρώτη συνολική παρουσίαση της Δημοτικής Συλλογής την τελευταία τριακονταετία έγινε το 1998 και στη συνέχεια το 2008 με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των έργων στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Η Δημοτική Συλλογή φυλάσσεται σε ειδικό χώρο του Κέντρου Τέχνης, ενώ μερικά έργα εκτίθενται σε επίσημους χώρους του Δημαρχείου Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.