Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Εγκαταλελειμμένο το Κάστρο Σκοπέλου

Με την φράση «όταν λέμε τίποτα, εννοούμε τίποτα...», ο φύλακας αρχαιοτήτων Σκοπέλου, συνοδευόμενος από δύο αστυφύλακες και δύο δημοτικούς αστυνόμους, σταμάτησε τις εργασίες σε κτίσμα στο νότιο τμήμα του Κάστρου Σκοπέλου.
Ο υπάλληλος είχε δώσει εντολή να σταματήσουν οι εργασίες την Δευτέρα, αλλά...
οι εργάτες «δεν κατάλαβαν» και συνέχισαν να δουλεύουν και την Τρίτη!
Η efimerida-sporades είχε φιλοξενήσει σχετική επιστολή(κλικ) κατοίκων τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά δεν δόθηκε η ανάλογη σημασία.
Το σημερινό περιστατικό έρχεται να ρίξει φως στην εγκατάλειψη του Κάστρου και στην αδιαφορία δημοτικών αρχών και δημοτών για την πολιτιστική κληρονομιά τους. Η καταστροφή, τα σκουπίδια, οι οικοδομικές παραβάσεις προηγούμενων ετών, έχουν αφήσει το σημάδι τους σε μια τοποθεσία που θα μπορούσε να είναι το καμάρι της Σκοπέλου και πόλος έλξης τουριστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η 7η εφορεία αρχαιοτήτων, στις αρμοδιότητες της οποίας εντάσσονται η προστασία των μνημείων και η εφαρμογή της αρχαιολογικής νομοθεσίας, θα επιληφθεί του θέματος.

12 σχόλια:

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!!
    Συγχαρητήρια...
    να που κάποια πράγματα λοιπόν αλλάζουν
    σιγά σιγά αλλά σταθερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την εγκατάλειψη του ΞΕΝΙΑ που είναι και φάτσα στην παραλία θα πει κάποιος κάτι ρε παιδιά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε επόμενη ανάρτηση θα έχεις πολλά νέα... (αμαρτίες του παρελθόντος)
      ισως και καυτα νεα!!!
      άντε ενα ενα να μπαινει στη σειρά...
      αντε τα λαμόγια να παίρνουν δρόμο ...
      σιγα σιγά και σταθερά.

      Διαγραφή
    2. Φίλε 1:17..εδώ μιλάμε για το Κάστρο..όχι το Ξενία..συγγνώμη δηλαδή..! Θα πρέπει το blog να κάνει διαφορετική ανάρτηση ωστε να εκφράσεις εκεί τα παραπονά σου..! Νομίζω είναι λίγο σοβαρότερο το θέμα αυτό..χωρίς παρεξήγηση!

      Διαγραφή
  3. Το μεγάλο αυτό θέμα, ναι μεν σταμάτησε προσωρινά, (γιατί και άλλες φορές είχε σταματήσει), αλλά η Κυρία, έχει φέρει εις πέρας το 99% των εργασιών που ήθελε...και από βδομάδα, περιμένει και "φίλους", (ενοικιαστές). Κατάφερε λοιπόν να περάσει τα δικά της ενώ διαμαρτηρόμασταν σχεδόν 2 χρόνια τώρα. Οι αντιπρόσωποι Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ήταν άψογοι και ήρθαν στο σημείο να δουν τα τερατουργήματα της κυρίας. Βέβαια, είναι οι καινούργιοι υπάλληλοι που ενδιαφέρθηνκαν για τον Αρχαιολογικό μας χώρο, γιατί από τους προηγούμενους.."φωνή βοώντος εν το ερήμο"....!!
    Τα ερωτήματα είναι ως εξής:
    1.Τι θα γίνει από δω και στο εξής...? Θα υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις?
    2.Αν ναι, ποιός θα εμποδίσει την κυρία από το να εκμεταλλευτεί τον χώρο προς δικός της όφελος? Χαμογελάει κρυφά γι'αυτα΄που κατάφερε να περάσει με την ανοχή μερικών-μερικων.
    3. Εμφανές είναι το γεγονός ότι δεν τίθεται θέμα οικονομικό της Κυρίας για να πληρώσει και τυχόν παραβάσεις/κυρώσεις, άρα...ποιό το όφελος της δικής μας Αρχαιολογικής Κληρονομιάς. Θα έρθουν οι "φίλοι" της, θα απολαμβάνουν και θα ρεμβάζουν την θέα κάτω απο το τοίχος του Κάστρου μας, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, και θα θαυμάζουν τις ικανότητες και την "μαεστρία" της που "καβάτζωσε" τέτοιο μέρος.
    Η Κυρία δηλαδή θα έχει και έσοδα απο τον Αρχαιλογικό χώρο του Κάστρου, τα οποία φυσικά θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Και αν δεν το κατάλαβαν μερικοί συνεργοί της, (που έβγαλαν κι'ενα μεροκάματο βρε αδερφέ δουλεύοντας εκεί), θα το περιγράψω πιο λιτά: είναι τα πιο μικρά.."Ελγίνια Μάρμαρα" της Σκοπέλου...!! Πότε λοιπόν θα "επιστρέψουν" στην πατρίδα τους να "ξεκουραστούν"..??? Πότε θα σταματήσουμε το ξεπούλημα??
    Το συμπέρασμα... και η αληθινή "τιμωρία" των ιδιοκτητών θα πρέπει να είναι η άμεση κατάσχεση και απολετρίωση του χώρου προς όφελος του Δήμου μας και του νησιού μας...! Εκεί, μάλιστα, θα μπορούμε να πούμε ότι..κάλιο αργά παρά ποτέ..καταφέραμε κάτι...!!

    Ευχαριστώ το blog για τις φωτογραφίες, το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση που έχει δείξει μέχρι τώρα, και το 'αρθρο για την ενημέρωση πολλών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "...θα το περιγράψω πιο λιτά: είναι τα πιο μικρά.."Ελγίνια Μάρμαρα" της Σκοπέλου...!! Πότε λοιπόν θα "επιστρέψουν" στην πατρίδα τους να "ξεκουραστούν"..??? "
    Εκτός από πιο "λιτά" , θα μπορούσες σε παρακαλούμε να το περιγράψεις πιο απλά και πιο κατανοητά, μήπως και καταλάβει και ο απλός κοσμάκης τι ακριβώς εννοείς?

    π.χ. Τι σημαίνει "Ελγίνια Μάρμαρα" , τι θα επιστρέψουν και σε ποια πατρίδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν το κατάλαβες...άστο...δεν αξίζει να το εξηγήσω..δεν χρειάζεται περισσότερη απλούστευση...!! Δεν νομίζω να υπάρχει 'Ελληνας που να μην γνωρίζει για τον 'Ελγιν και τα μάρμαρα του Παρθενώνα...αν έχεις γνώση τεχνολογίας να απαντήσεις στο παραπάνω σχόλιο, έχεις και γνώση να σερφάφεις και στο ιντερνετ ώστε να μάθεις ποιός ήταν ο Έλγιν..έτσι για να σε βοηθήσω λίγο παραπάνω..!!!

      Διαγραφή
    2. Μας καταϋποχρέωσες!
      Όπως λοιπόν διαπίστωσες υπάρχει Έλληνας (και συγκεκριμένα πάρα πολλοί Έλληνες) που δεν γνωρίζουν τον Έλγιν.
      Μια και με βοήθησες να τον μάθω κι σε ευχαριστώ γι' αυτό, απάντησε σε παρακαλώ και στην παρακάτω ερώτηση:
      Τι σχέση έχουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα με το κάστρο της Σκοπέλου???

      Υ.Γ. Θέλω να πιστεύω πως όλοι οι Σκοπελίτες θέλουν να προστατευτεί ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου, να καθαριστεί και να αποτελέσει πόλο έλξης και θαυμασμού των τουριστών μας.

      Διαγραφή
    3. Φίλε σχολιαστή,
      Δεν θέλω να πιστεύω ότι κοιτάς το δάχτυλο που σου δείχνει το δάσος, και όχι το δάσος το ίδιο...!!! 'Ελεος δηλαδή...!!!!
      'Ο Λόρδος Έλγιν και η φράση που χρησιμοποίησα για τα Ελληνικά Μάρμαρα του Παρθενώνα, ήταν μια παρομοίωση για το κάστρο Σκοπέλου, που όμως, έχει μία βάση: το ότι και η προαναφερόμενη Κυρία ΕΙΝΑΙ ΑΓΓΛΙΔΑ, (αν είχες διαβάσει την προ έτους επιστολή επί του θέματος, που παραθέτει το blog).
      "Οπως έφυγαν τότε τα Μάρμαρά μας, έτσι και τώρα, φεύγουν κομμάτια ολόκληρα ως προς την ιδιωτική χρήση της ιδιοκτήτριας..χρησιμοποιώντας τα στους διακοσμητικούς τοίχους που έχει ήδη φτιάξει, και βγάζοντας τα, κυριολεκτικά, από τα τείχη του Κάστρου...!!!
      ΑΥΤΑ.....ως προς το αν όλοι οι Σκοπελίτες θέλουν να προστατευτεί ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου, άστο να το κρίνουν άλλοι, εσύ δεν ξέρεις, οπότε, μην υποθέτεις..!!

      Σ'ευχαριστώ...!!!

      Διαγραφή
  5. Διαβάζω καλά ή κάνω λάθος; Οι πέτρες του κάστρου αρμολογήθηκαν στον τοίχο κάποιας κυρίας που γειτονεύει με το κάστρο; Έλεος Παναγιά μου! Δεν πήραν χαμπάρι στην αρχαιολογική υπηρεσία να τη σταματήσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά διαβάζεις φίλε...!!
      Τώρα κινητοποιήθηκε η Αρχαιολογία, χάρη σε κάποιους ποιό ευαισθητοποιημένους υπαλλήλους, και χάρη επίσης, στον τοπικό και καινούργιο, (ευτυχώς), φύλακα αρχαιοτήτων που έχουμε στο νησί μας..!

      Διαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.