Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η θέση της ΑΚΠ Σκιάθου για τον Προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2014

Ο προϋπολογισμός του 2014 δεν είναι αναπτυξιακός, δεν είναι επενδυτικός ούτε καν κοινωνικός. Και δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι όχι λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, όχι ότι η κρίση δεν έχει ή δεν θα επηρέαζε και  τα οικονομικά του Δήμου μας, αλλά επειδή εμείς μπήκαμε στην κρίση με χρέη εκατομμυρίων ενώ θα έπρεπε όπως άλλοι δήμοι να μπούμε με κέρδη. Αλλά δεν είναι αυτή η στιγμή ούτε για την  αναζήτηση των υπευθύνων ούτε για επίρριψη ευθυνών.  

Ο προϋπολογισμός που συζητήθηκε και ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία είναι  ένας προϋπολογισμός  αναγκαστικός,  που έχει συνταχθεί με αριθμητικούς τύπους και εγκυκλίους και μάλιστα  έχει ήδη  συμμορφωθεί  κατά τις υποδείξεις  του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας.

Είναι ένας σφιχτός προϋπολογισμός των  10,1 εκ. Ευρώ αλλά ουσιαστικά των 6,45 εκ Ευρώ αφού τα 3,65 εκ. ευρώ καταγράφονται  ήδη στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (στοχοθεσία) ως «Προβλέψεις μη είσπραξης βεβαιωμένων εσόδων κατά ΠΟΕ».
Τις τελευταίες 20 ημέρες η Οικονομική Επιτροπή έχει επανειλημμένα συζητήσει αναμορφώσεις  στον  προϋπολογισμό  και  στο ΟΠΔ του 2013 και δυστυχώς έπεται συνέχεια. 

Με το υπ’αρ. 274/17-9-13 έγγραφο το Παρατηρητήριο διαπίστωσε...
αποκλίσεις αρνητικού χαρακτήρα μεγαλύτερες του 10%  δηλαδή ότι είμαστε εκτός στόχων και φυσικά ζήτησε   αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Με αφορμή αυτό η οικονομική υπηρεσία με το υπ’ αρ.10685/21-10-2013 έγγραφό της κατέγραψε  ενδιαφέροντα συγκεντρωτικά-στατιστικά  στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της υπηρεσίας τα έσοδα του 2012 ήταν 6,9 ενώ είχαν προϋπολογισθεί 9,4 (δεν συμπεριλαμβάνονται τα βεβαιωμένα ΠΟΕ) και  το  9μηνο του 2013 μόλις 4,5 εκ  με στόχο μέχρι τέλους του έτους τα 6,5 εκ.  Με δεδομένο ότι τον Οκτώβριο 2013 τα έσοδα ήταν 500 χιλ. εκφράζουμε τους φόβους μας ότι είναι ανέφικτος ο στόχος των 6,5 εκ ευρώ για το 2013 πολύ δε περισσότερο για το 2014.

Ωστόσο επειδή ο προϋπολογισμός αποτελεί την κορυφαία πράξη της Δημοτικής Αρχής εκτός από τους αριθμούς και τα λογιστικά έχει και μια άλλη διάσταση. Την διάσταση της γενικής έγκρισης ή απόρριψης των έργων, των πεπραγμένων, της πολιτικής και συνεπώς της ικανότητας της  Δημοτικής Αρχής. Και μάλιστα ο τελευταίος Π/Υ λαμβάνει με έμφαση τη διάσταση αυτής της κριτικής για μια συνολική 4ετή πορεία.

Η πορεία αυτή συνοψίζοντας τα υπέρ και τα κατά είναι αρνητική και ακόμα χειρότερα μια χαμένη ευκαιρία για τη Σκιάθο, έστω και εν μέσω κρίσης, όχι τόσο για το παραχθέν έργο όσο για την χαμένη ευκαιρία αλλαγής νοοτροπίας και τρόπου διακυβέρνησης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΑΚΠΣ καταψήφισε στην σημερινή συνεδρίαση  τον Προϋπολογισμό και το Ο.Π.Δ. του 2014.

Για την ΑΚΠΣ

Αναστασία  Φιλαρέτου
Θεοδόσης Τρακόσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.