Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

«Το περιθώριο αύξησης του κέρδους θα είναι τεράστιο»

Του Γ.Κ. από την Ρήξη φ. 98 που θα κυκλοφορήσει 
αύριο Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 
Σύμφωνα με το γνωστό οικονομικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, οι ελληνικές μετοχές είναι οι «ελκυστικότερες παγκοσμίως». (Καθημερινή 1-11-2013). Οι αποδόσεις του Χρηματιστήριου Αθηνών έχουν εκτοξευθεί κατά 140% – οι καλύτερες μεταξύ ενενήντα τεσσάρων αγορών εκτός από τη Βενεζουέλα!


Χαρακτηριστικά, ο Φραντσίσκο Κόντε της JP Morgan αναφέρει  πως «η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση επειδή μείωσε τόσο πολύ τα επίπεδα κόστους ώστε, εάν υπάρξει θετικό ΑΕΠ, το περιθώριο αύξησης κέρδους αναμένεται να είναι τεράστιο». Ο δε εγχώριος Α. Θωμόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε στο Μπλούμπεργκ  πως, «τώρα οι επενδυτές δεν θέλουν να δουν τίποτ’ άλλο εκτός από την Ελλάδα». Προφανώς, όταν μιλάει για επενδυτές, ο τραπεζίτης εννοεί τα γεράκια του χρηματιστηρίου που επανέρχονται.


Ταυτόχρονα, η μελέτη της ICAP για τις πεντακόσιες πιο κερδοφόρες εταιρείες της Ελλάδας το 2012, διαπιστώνει πως τα ακαθάριστα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 44,26% σε σχέση με το 2011. Δηλαδή όλα αρχίζουν να πηγαίνουν κατ’ ευχήν στον κόσμο των αφεντικών.
 

Την ίδια στιγμή, η ανεργία πλησιάζει το 30%, το ΑΕΠ συνεχίζει να...
συρρικνώνεται, το εισόδημα των νοικοκυριών έχει πέσει πάνω από 30%, τα «κόκκινα δάνεια» ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ, και οι φόροι πολλαπλασιάζονται στο διηνεκές.


Οι δύο κόσμοι της κρίσης και το νέο μοντέλο της ελληνικής κοινωνίας: Ο πρώτος κόσμος βρίσκει πλέον πως «τα κέρδη θα είναι τεράστια», γιατί το επίπεδο ζωής των Ελλήνων εξαθλιώθηκε, το κοινωνικό κράτος και οι εργασιακές σχέσεις αποδιοργανώθηκαν. Εκεί εδράζεται το  success story τους. Όσο για τον  δεύτερο κόσμο, αυτός λατινοαμερικανοποιείται. Οι Έλληνες θα γίνουν πολύ «φτηνοί» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και κατά συνέπεια «ελκυστικοί».


Στη Χιλή, το 1973, χρειάστηκε η δικτατορία του Πινοσέτ και οι εκατόμβες των δολοφονημένων ώστε να μπορέσουν τα Chicago Boys  του Φρήντμαν  να διαλύσουν την κοινωνία της χώρας. Στην Ελλάδα άρκεσε η  δικτατορία της Μέρκελ, των Βρυξελλών, της Λαγκάρντ και των εγχώριων ανδρεικέλων τους.


Αυτοί έχουν ήδη δει «φως στο τούνελ» των κερδών τους. Το δικό μας τούνελ έχει την αντίστροφη κατεύθυνση και όχι την ίδια, όπως  μας παραμυθιάζουν. Για χρόνια ακόμα, το φως τους θα είναι το σκοτάδι μας.


Άραγε ισχύει και το αντίστροφο; Αυτό εξαρτάται από εμάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.