Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Σκόπελος | Συγκέντρωση ενάντια στη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Συμμετέχοντας στη δράση που πραγματοποίησαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς σε όλη την Ελλάδα, το σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Σκοπέλου, ο Σύλλογος Γυναικών Σκοπέλου – Μέλος Ο. Γ. Ε., ο Σύλλογος Αλιέων Σκοπέλου, το Παράρτημα Σκοπέλου του Συλλόγου Συνταξιούχων Μαγνησίας και Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας πραγματοποίησαν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, συγκέντρωση έξω από το Κέντεο Υγείας Σκοπέλου, διεκδικώντας:
-Αναβαθμισμένη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία με κρατική χρηματοδότηση.
-Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων παθολόγων και ακτινολόγου
-Προσλήψεις  μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και  οδηγού ασθενοφόρου για να στελεχώνονται όλες οι βάρδιες.
-Επίσπευση της έκδοσης αποτελεσμάτων της Προκήρυξης 2Κ/2019
-Μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων
-Επισκέψεις ιατρών ειδικοτήτων σε τακτά διαστήματα
-Άμεσα ολοκληρωμένη μελέτη και χρηματοδότηση επισκευής και αποκατάστασης των φθορών, ανακαίνισης του κτιρίου και του ιατρο- τεχνολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, θέρμανσης και κλιματισμού.

Ο πρόεδρος του σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Σκοπέλου Βαγγέλης Κορέντης προλόγισε την εκδήλωση και έδωσε τον λόγο στην Εύη Ταλαδιανού, κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η οποία είπε:

«Σκοπελίτισσες και Σκοπελίτες,

Χαιρετίζουμε όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και δίνετε το «παρών» στη σημερινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την περσινή συγκέντρωση  παρά την εναλλαγή των κυβερνήσεων στο τιμόνι της εξουσίας. Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι η επιστροφή στην κανονικότητα και η έξοδος από τα μνημόνια δεν αφορά τις σύγχρονες  ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων σε δημόσια δωρεάν ποιοτική Υγεία.
Θυμίζουμε ότι από  το 2013 μέχρι και το 2019 η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας ξεπέρασε το 30%, ενώ στο πλαίσιο του «Προγράμματος Σταθερότητας 2019 - 2022» προβλέπεται παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (από 5,2% του ΑΕΠ το 2017 στο 4,7% του ΑΕΠ το 2022).

Παίρνοντας την πάσα από τις προηγούμενες, η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή για το 2020,  συνεχίζει τις  περικοπές στα ήδη πετσοκομμένα κονδύλια για τη Δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα:
• Για τα δημόσια νοσοκομεία, προϋπολογίζεται νέο πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης κατά 37 εκατ. ευρώ, που έρχεται να προστεθεί στις περικοπές όλων των προηγούμενων χρόνων από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, προβλέπεται νέα αύξηση στα ίδια έσοδα των νοσοκομείων: Από την περσινή πρόβλεψη για ίδια έσοδα 156 εκατ. ευρώ για το 2019 και την εκτίμηση ότι θα φτάσουν τελικά στα 167 εκατ. ευρώ, για το 2020 προϋπολογίζονται 185 εκατ. ευρώ.

• Η επιδείνωση της ήδη άθλιας κατάστασης προβλέπεται και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου περικόπτονται 4 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος (από 136 εκατ. ευρώ το 2019 στα 132 εκατ. το 2020).

• Καθηλωμένη στο πενιχρό ποσό των 100 εκατ. ευρώ παραμένει η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Θυμίζουμε ότι μόνο σε δύο χρόνια (2017 - 2018) η κρατική του χρηματοδότηση είχε περικοπεί κατά 414 εκατομμύρια ευρώ. Το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, καθώς προβλέπεται νέα 88αύξηση 89 εκατομμυρίων ευρώ στις ασφαλιστικές εισφορές (από 4,396 δισ. ευρώ το 2019 σε 4.485 δισ. ευρώ το 2020), καθώς και αύξηση 159 εκατ. ευρώ στις μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κάθε μέρα ζούμε στο πετσί μας μια  διαχρονικά εφαρμοζόμενη πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε ατομική υπόθεση του καθενός. Είναι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ουσία που υλοποίησαν με συνέπεια οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζοντας το δικαίωμα του λαού σε υγεία, πρόληψη, φάρμακα ως εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται κατά πως θέλουν οι περίφημες αγορές, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, προωθούν τη λειτουργία των δημοσίων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεων που θα καλύπτουν το κόστος πουλώντας υπηρεσίες στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαφημίζουν σαν λύση τις τάχα φιλανθρωπικές χορηγίες των επιχειρηματιών, με το αζημίωτο βέβαια, αλλά και τον «εθελοντισμο», για να εμπεδωσουν στη συνείδηση του κόσμου  το συμβιβασμό με τα ψίχουλα.

Στόχος τους είναι να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και φόρο απαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, να πιάνουν το όριο των στρατιωτικών δαπανών που επιβάλλει η δολοφονική συμμορία του ΝΑΤΟ και να εξασφαλίζουν πελατεία και σίγουρη κερδοφορία σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ασφαλιστικές εταιρίες.

Σκοπελίτισσες και Σκοπελίτες, 

Όσο μειώνονται οι δαπάνες, τόσο κατακόρυφα αυξάνεται από πλευράς Υπουργείου - 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και Περιφέρειας ο εμπαιγμός ενός ολόκληρου νησιού στα σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης και απαξίωσης των υποδομών  του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, καταπατώντας το δικαίωμα πρόσβασης όλων μας σε ποιοτικές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

- Οι οξυμένες ανάγκες ντόπιων και επισκεπτών εξακολουθούν να καλύπτονται με ανανεούμενες μετακινήσεις ιατρών από τη χερσαία Μαγνησία και τους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας, ενώ σε λίγο καιρό θα παύσει και η στοιχειώδης υποστήριξη από ακτινολόγο με ό, τι κινδύνους και έξοδα συνεπάγεται αυτό για τις λαϊκές οικογένειες.

- Η «κατεπείγουσα μελέτη» του κλιμακίου μηχανικών που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας προεκλογικά, για την αποκατάσταση των κτιριακών και άλλων υποδομών, χάθηκε στο δρόμο… της κανονικότητας της αντιλαϊκής πολιτικής που με συνέπεια εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, για να συμβιβαστούμε με τη μιζέρια και την  εγκατάλειψη.

- Την ίδια ώρα που με fast track διαδικασίες αδειοδοτούνται και  επιδοτούνται κερδοφόρες επενδύσεις, μας ζητούν να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για περίθαλψη και φάρμακα. Ακόμη χειρότερα, αναγκάζουν τους ασθενείς των Σποράδων και τους συγγενείς τους σε έξοδα δύο διανυκτερεύσεων στο Βόλο για οποιοδήποτε μεγάλο ή μικρό πρόβλημα, αφού σε λίγο καιρό αναμένεται η διακοπή των δρομολογίων του ταχύπλοου «Ερατώ», που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

- Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό «έχει χτυπήσει κόκκινο», ενώ η νέα διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες για την εκτέλεση των πετσοκομμένων προϋπολογισμών, δίνει χρηματοδοτήσεις για…ασπιρίνες. Καλεί μάλιστα τη διοίκηση να προσλάβει γιατρούς με «μπλοκάκι».

Με παρακάλια, φιλικά χτυπήματα στον ώμο και υποσχέσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα, κοροϊδεύουν κατάμουτρα όλη τη Σκόπελο για όσο καιρό δείχνουμε ανοχή και υπομονή!

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες της Σκοπέλου δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια!

Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία και το φιλότιμο ιατρών και εργαζομένων, που δίνουν τη μάχη μέσα στις αντίξοες συνθήκες που αναφέραμε.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να μπει φρένο στην εγκληματική πολιτική του Κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Κυβερνήσεων και των κομμάτων τους!
Να μην επιτρέψουμε άλλο να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουμε για υπηρεσίες υγείας που δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη.

Τα σωματεία, οι λαϊκές επιτροπές, τα συνδικάτα, οι γυναικείοι σύλλογοι, οι επιτροπές αγώνα, οι αυτοαπασχολούμενοι,  οι συνταξιούχοι  να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Αναβαθμισμένη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία με κρατική χρηματοδότηση.
-Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων παθολόγων και ακτινολόγου, οδοντιάτρου
-Προσλήψεις  μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και  οδηγού ασθενοφόρου για να στελεχώνονται όλες οι βάρδιες.
-Επίσπευση της έκδοσης αποτελεσμάτων της Προκήρυξης 2Κ/2019
-Μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων
-Επισκέψεις ιατρών ειδικοτήτων σε τακτά διαστήματα
-Αύξηση στους μισθούς, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού.
-Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, ένταξη στα ΒΑΕ. Καμία περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αντίθετα διεύρυνση και επέκτασή του.
-Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση για την επιδότηση του ενοικίου των γιατρών που θέλουν να υπηρετήσουν στο νησί μας.
-Άμεσα ολοκληρωμένη μελέτη και χρηματοδότηση επισκευής και αποκατάστασης των φθορών, ανακαίνισης του κτιρίου και του ιατρο- τεχνολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, θέρμανσης και κλιματισμού.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ 30 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΌ ΣΤΙΣ 6.30 μμ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ! 
Στο τέλος της συγκέντρωσης εγκρίθηκε  το παρακάτω ψήφισμα:
Όλοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε, σήμερα Σάββατο 23 Νοεμβρίου   στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα Σωματείων, Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα,  εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τόσο από άποψη στελέχωσης  όσο και λειτουργίας, με ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και ασθενών
Τόσο πανελλαδικά όσο και στο νομό Μαγνησίας μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, το Νοσοκομείο Βόλου, τα Κέντρα Υγείας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου ιατρικού- υγειονομικού και λοιπού προσωπικού που απέμεινε, με αποτέλεσμα να βάζουμε βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες που έχουμε πληρώσει.

Σ΄ αυτό το σημείο οδηγηθήκαμε εξαιτίας  της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επέλαση ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων στην Υγεία, πετσοκόβοντας παράλληλα τις δαπάνες για να πιαστούν οι στόχοι των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- Αναβαθμισμένη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία με κρατική χρηματοδότηση.
- Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων παθολόγων και ακτινολόγου
- Προσλήψεις  μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και  οδηγού ασθενοφόρου για να στελεχώνονται όλες οι βάρδιες.
- Επίσπευση της έκδοσης αποτελεσμάτων της Προκήρυξης 2Κ/2019
- Μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων
- Επισκέψεις ιατρών ειδικοτήτων σε τακτά διαστήματα
- Αύξηση στους μισθούς, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού.
- Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, ένταξη στα ΒΑΕ. Καμία περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αντίθετα διεύρυνση και επέκτασή του.
-Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση για την επιδότηση του ενοικίου των γιατρών που θέλουν να υπηρετήσουν στο νησί μας.
-Άμεσα ολοκληρωμένη μελέτη και χρηματοδότηση επισκευής και αποκατάστασης των φθορών, ανακαίνισης του κτιρίου και του ιατρο- τεχνολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, θέρμανσης και κλιματισμού.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ
ΔΩΡΕΑΝ  ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ένα αντίτυπο του ψηφίσματος θα επιδοθεί στη Διευθύντρια του Κ.Υ. Σκοπέλου για την προώθησή του στην ΥΠΕ Θεσσαλίας και ένα στον  Δήμαρχο για την προώθησή του στην Κυβέρνηση, τους βουλευτές του νομού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.