Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Η σπάνια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Hλιο ορατή και από την Σκόπελο

Ο Ερμής | Φωτό: Γιώργος Μιχαήλ
Την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο και παράλληλα όμορφο. Πρόκειται για τη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε διάβαση του Ερμή ήταν στις 9 Μαΐου 2016. Στην Ελλάδα θα είναι ορατό το φαινόμενο κατά το ήμισυ, δηλαδή από την αρχή του έως λίγο πριν το μέγιστο, καθώς την ίδια περίπου ώρα θα δύσει ο Ήλιος.

Το Αστεροσκοπείο Κένταυρος -καιρού επιτρέποντος- θα στήσει τηλεσκόπια για την ασφαλή, με ειδικά φίλτρα παρατήρηση του φαινομένου στον Πάνορμο Σκοπέλου και προσκαλεί τους φίλους της Αστρονομίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, να παρακολουθήσει το φαινόμενο.

Οι χρόνοι του φαινομένου (ώρα Ελλάδας):

1η επαφή: 14:35:22
2η επαφή: 14:37:03
Δύση ηλίου: 17:14:20

Μέγιστο διάβασης: 17:19:49 (μη ορατό από Ελλάδα)
3η επαφή: 20:03:15 (μη ορατή από Ελλάδα)
4η επαφή: 20:04:57 (μη ορατή από Ελλάδα)

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρατηρούμε τον ηλιακό δίσκο με το μάτι, με κιάλια ή τηλεσκόπια, χωρίς να παρεμβάλλονται στην πορεία των ακτίνων κατάλληλα προστατευτικά φίλτρα. Υπάρχει κίνδυνος μόνιμης και σοβαρής βλάβης των ματιών. Μην καταφεύγετε σε «πρακτικές» λύσεις, όπως μαυρισμένα γυαλιά, εμφανισμένα φιλμ κλπ.. Αν δεν είστε σίγουροι ότι ένα φίλτρο είναι εγκεκριμένο και ασφαλές ή εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία ΜΗΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ.

Γεώργιος Μιχαήλ
Μέλος της εταιρίας αστρονομίας  και διαστήματος Βόλου
george@volnet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.