Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα...

17 Νοέμβρη 1973
Οι φοιτητές της Αθήνας καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο. 
Σύνθημα: Ψωμί Παιδεία Ελευθερία Εθνική Ανεξαρτησία

Ώρα 7 μ.μ. Η Συντονιστική Επιτροπή μεταδίδει τα μηνύματά της από μεγάφωνα και τον μικρό πομπό. Γύρω απ το Πολυτεχνείο, οι αδούλωτοι Έλληνες που συμπαραστέκονται. Το μήνυμα της Συντονιστικής Επιτροπής ξεκάθαρο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι αντιφασιστική και αντιιμπεριαλιστική. Κάτω η χούντα, κάτω ο Παπαδόπουλος, έξω οι Αμερικάνοι, κάτω ο φασισμός, η χούντα θα πέσει από τον Λαό, Λαέ κατέβα στο πεζοδρόμιο, έλα να μας συμπαρασταθείς τη λευτεριά σου για να δεις.

Όλη η Ελλάδα συμπαραστέκεται. Πάνω από 150000 άνθρωποι βροντοφωνάζουν.

Ώρα 7 και μισή μ.μ. Ο δικτάτορας διατάζει να χτυπηθεί πρώτα η λαοθάλασσα έξω στους δρόμους. Δακρυγόνα πέφτουν. Ο λαός τα εξουδετερώνει ανάβοντας φωτιές. Τώρα σφυρίζουν οι σφαίρες και οι πρώτοι Νεκροί πέφτουν μέσα και έξω απ το Πολυτεχνείο.
Νεκροί... ξεκάθαρα πράγματα! Κι ας τελειώνει επιτέλους η ανόητη προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Βλέπεις η αλήθεια πάντα ενοχλούσε και θα ενοχλεί για ευνόητους λόγους..

Από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών είναι πιστοποιημένα 24 ονόματα νεκρών. Ζούμε σε μια εποχή, που η ενημέρωση τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία πιστοποιημένα. Δε γίνεται να δεχόμαστε στοιχεία που αφορούν περασμένους αιώνες και να αμφισβητούμε ό,τι συνέβη 46 χρόνια πριν.

Ώρα 12 τη νύχτα. Μπαίνει στην Αθήνα στρατός και τανκς...

Ώρα 2 πρωινή. Τα τανκς πλησιάζουν το Πολυτεχνείο.. «Φαντάροι, είμαστε άοπλοι, είμαστε αδέρφια, μη μας χτυπήσετε» φωνάζουν οι φοιτητές.

Όταν η συνείδησή σου φωνάζει, τότε δεν μπορείς να εκτελέσεις καμία διαταγή... Εκτός κι αν δεν έχεις συνείδηση...

Ώρα 3 πρωινή. Ένα τανκ γκρεμίζει τη σιδερένια πόρτα κι ας είναι στα κιγκλιδώματα φοιτητές... Ρίχνονται ριπές.
Εκεί που έπεσε είναι μια κόκκινη λίμνη
ένα κόκκινο δέντρο, ένα κόκκινο πουλί...
Στρατός και αστυνομία μπαίνουν στο προαύλιο.
18 Νοέμβρη 1973 | Ώρα 11 πρωινή. Επαναφέρεται στρατιωτικός νόμος.  Όμως το Πολυτεχνείο στάθηκε η αρχή για το τέλος τους! Ο ξεσηκωμός του λαού γκρεμίζει τη δικτατορία. Γυρίζει πίσω η Λευτεριά και η Δημοκρατία.

Τι θα είχε απογίνει η Ελλάδα μέσα στα τόσα βάσανά της, αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που "δεν παραδέχτηκαν την ήττα..." Κι είναι Αυτοί, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με καιροσκόπους, δήθεν αγωνιστές που το μόνο που αποζητούν είναι το προσωπικό τους συμφέρον. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μανώλης Αναγνωστάκης: ''Φοβάμαι τους ανθρώπους που εφτά χρόνια έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι....
Φοβάμαι τους ανθρώπους που γέμιζαν τις ταβέρνες και τα έσπαζαν στα μπουζούκια κάθε βράδυ και τώρα τα ξανασπάζουν όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη..."

Είναι όμως κι Αυτοί (κι ευτυχώς είναι πολλοί), οι άδολοι ήρωες, οι αθώοι, ειλικρινείς, αγνοί, καθαροί, ανόθευτοι. Αυτοί που κρατούν ψηλά τη συνείδησή μας. Που δε συμβιβάζονται, αλλά συνεχίζουν να δίνουν μάχες για το δημόσιο καλό! Τα μηνύματα αυτών των σπουδαίων ανθρώπων κρατάμε εμείς σήμερα, ώστε να μπορέσουμε μέσα στα σχολειά μας να διδάξουμε όλες τις σελίδες της Ιστορίας μας και να πολεμήσουμε τον νεοφασισμό της εποχής μας που απλώνει ρίζες όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος!

"Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει. Όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα."

Λένα Κουτούμπα 
Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.