Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Σκόπελος | Στάση εργασίας των δασεργατών για το δικαίωμα στη δουλειά | Διαδήλωση εκατοντάδων συμβασιούχων σε Δασαρχεία όλης της χώρας

«Τα δάση θέλουν προστασία, θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία». Με αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν εκατοντάδες συμβασιούχοι σε Δασαρχεία όλης της χώρας, αντιδρώντας στις απολύσεις περίπου 5.000 συμβασιούχων στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» και διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, δεν πήραν απάντηση και πορεύτηκαν δυναμικά στη Βουλή.

Η συγκέντρωση έξω από τη Βουλή

Εκεί κατήγγειλαν τον υπουργό Εργασίας ο οποίος, αν και βρισκόταν εντός της Βουλής, δεν δέχτηκε την αντιπροσωπεία τους, όπως επίσης δεν τους δέχτηκε και κανένας από την ΚΟ της ΝΔ. Παράλληλα επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στα άλλα κόμματα.

Στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή το λόγο πήραν συμβασιούχοι. Στη δουλειά των δασεργατών σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες, από το κρύο και το χιόνι μέχρι τον καύσωνα, με μισθούς ψίχουλα και λειψό εξοπλισμό, αναφέρθηκε εργαζόμενη στο Δασαρχείο της Πάρνηθας. Με τη δουλειά αυτή φτιάχτηκαν αντιπυρικές ζώνες, καθαρίστηκαν τα δάση από τα υλικά που λειτουργούν ως βραδυφλεγής βόμβα, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα πρόσβασης της Πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς. 

«Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας από οποίο μετερίζι κι αν βρεθούμε, του δασεργάτη, του άνεργου, του συμβασιούχου», ήταν το μήνυμα που έστειλε σε όσους υπηρετούν την πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους και απειλεί τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Στο Δασαρχείο Σκοπέλου

Σε στάση εργασίας από τις 11 π.μ. ως την λήξη της βάρδιας, συμμετείχαν οι συμβασιούχοι στο Δασαρχείο Σκοπέλου, οι οποίοι εργάζονται στο πρόγραμμα “κοινωφελούς εργασίας», συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση, διεκδικώντας:


• Ανανέωση για 12 μήνες των συμβάσεων 5.066 συμβασιούχων που δουλεύουν μέσα από το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας».


• Άρση όλων των νομικών περιορισμών και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο Δασαρχείο Σκοπέλου με το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, παρευρέθηκε και χαιρέτισε εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας ο Γιώργος Γούλας.

Ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ δήλωσε
τη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για την παράταση των συμβάσεών τους και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, ενώ κατήγγειλε τη στάση του Υπουργείου Εργασίας, που τους θεωρεί  "ανακυκλώσιμους" και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζουν τις αντεργατικές  πολιτικές αρνούμενες την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τη μετατροπή τους.

«Είναι αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την προστασία των δασών, την κλιματική αλλαγή, τις καταστροφές και τα θύματα που προκαλούν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες και την ίδια ώρα παραχωρούν με  fast track διαδικασίες τα δάση, τους αιγιαλούς στους μεγαλοεπενδυτές χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες. είπε μεταξύ άλλων ο Γ. Γούλας, ο οποίος τόνισε, επίσης,  την ανάγκη συντονισμού και οργάνωσης της πάλης με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα,  πανελλαδικά και τοπικά, ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, φέρνοντας παραδείγματα από τις κατακτήσεις που έχουν αποσπάσει με τους αγώνες τους, όπως το δικαίωμα σε κανονικές άδειες, αναρρωτικές,  διευκόλυνσης, τοκετού,  λοχείας, τη μετατροπή των ενσήμων τους από "συλλεκτών σταφίδας" σε δασεργατών, μετά και από παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Λαϊκής Συσπείρωσης στην  Περιφέρεια Θεσσαλίας και του ΚΚΕ στη Βουλή.

Τέλος, κάλεσε τους συγκεντρωμένους, που αμείβονται με τα λιγοστά 546€,  να γνωστοποιήσουν στην τοπική κοινωνία τον πλούσιο απολογισμό της δουλειάς τους, παρά τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάστηκαν- με ανύπαρκτο εξοπλισμό (εργαλεία κλπ), με λειψά και κακής ποιότητας Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως φόρμες, γάντια, άρβυλα κλπ,  χωρίς οχήματα και καύσιμα βαλμένα "από την τσέπη τους".

Κλείνοντας κάλεσε τους εργαζομένους -και όχι "ωφελούμενους"- να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους και την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.