Τραγικές είναι οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τη δυσκολία κάλυψης των ιατρικών - νοσηλευτικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής και την διαρκή εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.Στο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν 96 ειδικοί γιατροί, από τους 162 που προβλέπονται να υπηρετούν σύμφωνα με τον υπάρχον ελλιπή οργανισμό, 15 επικουρικοί και 60 ειδικευόμενοι από τους 22 και 86 που προβλέπονται αντίστοιχα.
Η έλλειψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να είναι αδύνατη ή εξουθενωτική η κάλυψη των εφημεριών σχεδόν σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ακόμη, τέλος Νοεμβρίου για πέντε γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων, που πληρώνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λήγουν οι συμβάσεις τους (ένας οφθαλμίατρος, ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος και ένας ορθοπεδικός). Έτσι το τμήμα αιμοδοσίας θα μείνει με έναν γιατρό, όπως και το οφθαλμολογικό. Με έναν γιατρό έμεινε και το γαστρεντερολογικό καθώς έληξε η σύμβαση ενός επικουρικού γιατρού γαστρεντερολόγου που στελέχωνε το τμήμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό είναι και το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα χειρουργεία, καθώς δεν επαρκούν οι αναισθησιολόγοι και τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν φτάσει μέχρι τον Μάρτιο. Από τις δύο τακτικές αίθουσες που είχαν οι χειρουργοί, έχει χαθεί η μία. Από τις έξι φορές την εβδομάδα, τώρα κάνουν χρήση των αιθουσών χειρουργείου μόνο τρεις φορές. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Βόλου έχει προμηθευτεί Μαγνητικό Τομογράφο, δεν είναι σε λειτουργία λόγω μη πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού.
Σε σχέση με τις ανάγκες σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τις 1000 θέσεις που προβλέπονται στο οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου καλύπτονται οι 700. Αναγκαία είναι και η στελέχωση όλων των υποστηρικτικών τμημάτων, όπως των τραυματιοφορέων, καθώς επίσης του επισιτιστικού τμήματος, ενώ η καθαριότητα, η φύλαξη και τμήματα της τεχνικής υποστήριξης έχουν δοθεί σε εργολάβους.
Επιπλέον η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) εκτιμά ότι οι απαιτήσεις για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 (μέχρι τέλους του χρόνου) σε λειτουργικά έξοδα και σε αναγκαίες προμήθειες ανέρχονται σε 1.000.000 €. Μέχρι στιγμής, αντί αυτού του ποσού, επιχορηγήθηκε το νοσοκομείο με το πενιχρό ποσό των 80.000€.
Τραγική είναι και η εικόνα σε όλα τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία από την έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται, όπως σημαντική είναι η υποστελέχωση και η έλλειψη υποδομών του Ε.Κ.Α.Β. Στην ενεργό υπηρεσία του ΕΚΑΒ Μαγνησίας βρίσκονται 39 διασώστες, ενώ οι βάρδιες καλύπτονται με 4 ασθενοφόρα το πρωί, 4 το απόγευμα και 3 στη νυχτερινή βάρδια, ενώ μένουν ακάλυπτες οι βάρδιες ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας. Οι ασθενείς όταν φεύγουν από το νοσοκομείο αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικά ασθενοφόρα για μεταφορά τους στα σπίτια τους.
Και στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας οι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές, διοικητικοί και βοηθητικό προσωπικό ζουν στο πετσί τους την υλοποίηση της ίδιας πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - της στρατηγικής της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν το δικαίωμα του λαού στην υγεία ως εμπόρευμα που "πουλιέται και αγοράζεται" να υπόκειται στους νόμους της αγοράς μετατρέποντάς το σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων" που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την "πώληση" υπηρεσιών στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι να εξοικονομούνται με τις περικοπές κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίζουν πελατεία και σίγουρη κερδοφορία σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ασφαλιστικές εταιρείες.
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας και ο Σύλλογος Εργαζομένων Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου ζητούν την άμεση κάλυψη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Κέντρα Υγείας, όπως και τη θέσπιση κινήτρων (μισθολογική στήριξη, εξασφάλιση διαμονής, δωρεάν μετακίνηση, κλπ.) για όλες εκείνες τις θέσεις προσωπικού σε «άγονες» περιοχές (ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρικών εργαστηρίων, οδηγούς ασθενοφόρων, κ.ά).
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Ποια μέτρα θα πάρει για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τη στελέχωση όλων των υποστηρικτικών τμημάτων στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής;
Τι θα κάνει για να υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των μονάδων υγείας;
Οι Βουλευτές του ΚΚΕ
Λαμπρούλης Γιώργος
Δελής Γιάννης
ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.