Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Ο Δήμος Σκοπέλου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να φροντίζουν τα αδέσποτα

Σύμφωνα με το Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α’15/02.02.12) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Β΄32/11.02.14), οι Δήμοι της Χώρας έχουν συνοπτικά τις παρακάτω υποχρεώσεις:
1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς (άρθρο 9 παρ. 1).

2. Κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι, ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους (άρθρο 9 παρ. 2).

3. Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου, πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς (άρθρο 9 παρ. 12).

4. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς (άρθρο 9 παρ. 3).

5. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή αν χρειάζεται (άρθρο 9 παρ. 4) και εξετάζονται ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp. (άρθρο 17α, παρ. 2).

6. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί, εφόσον είναι υγιή και είναι μεγαλύτερα των 5 μηνών, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αφού προηγουμένως εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν, στειρωθούν, σημανθούν ηλεκτρονικά και καταγραφούν (αρ. 9, παρ. 9) και εξεταστούν ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp. (άρθρο 17α, παρ. 2).

7. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, και η σήμανση τους, μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα τον κτηνιάτρου στην Ελλάδα.

Τηλεφωνήστε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο!

Η κα Λαμπρόγιαννη, που χρόνια τώρα, μαζί με άλλους φιλόζωους του νησιού, φροντίζει και νοιάζεται για τα ζώα, γράφει:

«Θα πω κάποια πράγματα για το Δήμο Σκοπέλου, σχετικά με τα αδέσποτα ζώα με πλήρη ευθύνη των γραφόμενών μου...

Στις 3-9-2019, έκανα αίτηση με αρ. πρωτοκόλλου, ώστε να συμπεριληφθεί το θέμα των αδέσποτων ζώων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Μέρες αργότερα επισκέφθηκα τον δήμαρχο Σκοπέλου κ. Σταμάτη Περισσή, στο γραφείο του και τον ενημέρωσα σχετικά με τα αδέσποτα ζώα προφορικά... Στις 15-10-2019 έκανα νέα αίτηση με προτεινόμενες λύσεις, σχετικά με τα αδέσποτα ζώα, που εμείς οι άνθρωποι τα αναγκάσαμε να είναι αδέσποτα.

Εξήγησα πολλάκις στο δήμαρχο και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σκοπέλου και γραπτώς και προφορικώς ότι τα αδέσποτα ζώα προκύπτουν από ανεπιθύμητες γέννες ιδιοκτήτων ζώων και θα πρέπει ο Δήμος να λάβει μέτρα, με ανακοινώσεις μέσω τοπικών εφημερίδων και με συνεχείς ελέγχους της αστυνομίας, σε συνεργασία Δήμου, αστυνομίας και φιλοζωικού.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, παρότι έχουν περάσει 3 μήνες ΚΑΜΙΑ μέριμνα από το Δήμο Σκοπέλου για τα αδέσποτα ζώα...
Εγώ δεν είμαι ούτε δήμαρχος, ούτε αντιδήμαρχος, ούτε υπάλληλος του Δήμου, ούτε και κτηνίατρος...

Ήδη φροντίζω 350 ζώα του Δήμου...

Το να τηλεφωνείτε σε έμενα για άρρωστα ζώα, είτε για ζώα που πεινάνε, είτε για ζώα που χρειάζονται στείρωση, τι πιστεύετε ότι μπορώ να κάνω; Ήδη είμαστε χρεωμένοι κάτι χιλιάδες ευρώ σε κτηνιάτρους.

Απευθυνθείτε στους αρμόδιους για αυτό το θέμα και όχι σε μένα, σας παρακαλώ... Ίσως εσείς να έχετε μεγαλύτερη τύχη και να πάρετε απάντηση σε αντίθεση με έμενα που δεν έχω πάρει καμιά απάντηση μέχρι στιγμής...

Δεμένα σκυλιά,υποσιτισμένα ζώα κτλ...

Αυτή είναι η εικόνα του νησιού... ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ...
Προσωπικά θα κάνω ό,τι ορίζει ο νόμος σχετικά με τις υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι στα ζώα...
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΧΑΙΔΕΨΩ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΝΕΝΑΝ!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.