Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Ένας λεσσεψιανός μετανάστης πιάστηκε σε δίχτυα και στη Σκόπελο!

«Αυτό μας έλειπε, έφτασαν και στη Σκόπελο… Καταστροφή!» γράφει ο επαγγελματίας ψαράς Νίκος Μουρίσης, ο οποίος όταν σήκωσε τα δίχτυα, τα οποία είχε ρίξει στη δυτική πλευρά της Σκοπέλου, ανάμεσα σε άλλα ψάρια αντίκρισε και λαγοκέφαλο.

Ο λαγοκέφαλος, (επιστημονική ονομασία: Lagocephalus sceleratus) είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Η κατανάλωσή του μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο.


Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 30 λεπτά μετά την κατάποση και ανάλογα της ποσότητας έως και 4 ώρες.

Τα συμπτώματα συνοψίζονται στα εξής:

μούδιασμα σε χείλη και γλώσσα
παραισθήσεις (κλείσιμο ματιού)
αίσθηση ελαφρότητας (σαν να επιπλέεις)

πονοκέφαλος, έντονος πόνος σε στομάχι - κοιλιά
σταδιακή παραλυσία και καθολική ακινησία
αυξανόμενη αναπνευστική ανεπάρκεια και καρδιακή αρρυθμία και στην συνέχεια κατάληξη

Ο λαγοκέφαλος αποτελεί εισβολικό ξενικό είδος ιδιαίτερα τοξικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο αν καταναλωθεί, έχει ιδιαίτερα αιχμηρά δόντια που μπορούν να θρυμματίσουν ακόμα και λεπτά μεταλλικά αντικείμενα. Διακρίνεται για την επιθετικότητά του ειδικότερα όταν πεινάει ή βρίσκεται σε αναζήτηση τροφής. Στις ελληνικές Θάλασσες έχουν εντοπιστεί 4 είδη του γένους Lagocephalus, που όλα αποκαλούνται συνήθως με το κοινό όνομα λαγοκέφαλος.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Επιστολή της iSea σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό με το λαγοκέφαλο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.