Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

O Κώστας Καρτάλης για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας

Σε συνέδριο για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου που πραγματοποιείται στην Αθήνα συμμετείχε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα και επεσήμανε την ανάγκη για μία ουσιαστική συζήτηση για την αξιοποίηση του, χωρίς όμως υπερβολές και υπεραπλουστεύσεις όπως αυτή ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος μπορεί να λυθεί με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη...
ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολυτέλεια αλλά ότι αντιθέτως υποστηρίζει την ισόρροπη σχέση περιβάλλοντος και ανάπτυξης και προανήγγειλε την κατάθεση πορίσματος της Επιτροπής Περιβάλλοντος που θα οριοθετεί αυτή τη σχέση.
Έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα 1) την χάραξη εθνικής μεταλλευτικής πολιτικής που θα συναρτάται άμεσα με τα υπό αναθεώρηση περιφερειακά χωροταξικά σχέδια 2) την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος που θα βασίζεται σε αυστηρά όρια ως προς τη φέρουσα ικανότητα μίας περιοχής («κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες που ξεπερνούν τα όρια δεν θα χωράνε»), σε πλήρεις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων («σε αντίθεση με τις φασόν μελέτες που σήμερα κατατίθενται από ορισμένους φορείς και τελικά προκαλούν αντιδράσεις και καχυποψία»), σε επαρκείς μηχανισμούς παρακολούθησης της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων, στην περιβαλλοντική ευθύνη («που θα συνδέει μία εξορυκτική δραστηριότητα με την αστική ευθύνη») αλλά και σε ρητές δεσμεύσεις για την αποκατάσταση του τοπίου 3) την ενσωμάτωση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και τεχνολογιών («η διεθνής εμπειρία δεν θα πρέπει να μείνει αναξιοποίητη») καθώς και την αξιοποίηση υπογείων κοιλοτήτων 4) τη στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες («δεν θα πρέπει να αιφνιδιάζονται και θα πρέπει να είναι βέβαιες ότι τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι»).
Ο Κ. Καρτάλης εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του ως προς τον πολλαπλασιασμό των εξορυκτικών δραστηριοτήτων πετρελαίου στο Αιγαίο σημειώνοντας ότι απαιτούνται αυστηρότατοι όροι για την αποφυγή ενός περιβαλλοντικού ατυχήματος. Τέλος αναφέρθηκε στο πρόσφατα ψηφισθέν σχέδιο νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας σημειώνοντας ότι προβλέπεται, όπως και στην Ε.Ε., η λειτουργία μεταλλευτικών και λατομικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura υπό αυστηρές προϋποθέσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η εξορυκτική βιομηχανία («σημασία έχει να προστατεύσουμε τις περιοχές Natura αλλά και να μη δώσουμε την εντύπωση στις τοπικές κοινωνίες ότι πρόκειται για βαρίδια για την ανάπτυξη τους, βαρίδια από τα οποία πρέπει να απαλλαγούν»).

8 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΞΩΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,ΠΟΥ ΑΠΟΤΙ ΛΕΝΕ ΕΓΓΥΡΟΤΑΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΣ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥΣ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΞΩΡΙΞΗ ΣΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ,ΑΣ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΑΝ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΩΡΕΣ.ΜΗΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΙ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΑΝΑΦΕΡΘΕΝΥΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο μας, πως θα είμαστε μετά οι μαριονέτες τους? Αφού δεν θα μπορούν να μας έχουν του χεριού τους.Ασε που εδώ και πολλά χρόνια σπάζουν το κεφάλι τους για να δούνε πως θα μας τον αρπάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καστρο παντα απο τα εσω πεφτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΕΧΤΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 1981
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Η ΠΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΕΙΝΑΙ

    Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΜΑΣ.

    ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΕΕ 1980 -81

    ΕΛΛΑΣ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ.
    ΟΣΜΙΟ- ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ-ΟΥΡΑΝΙΟ-ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ-ΧΡΥΣΟΣ -ΝΙΚΕΛΙΟ-ΑΕΡΙΟ -ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ=Κ.ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΧΙΤΑΝΟ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ - ΑΝΑΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ, ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΠΕΙΣ !!! ΑΚΟΥ ΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΛΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΟΝΕΙΡΕΨΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΣΚΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΠΥΘΑΡΙΑ!!! Α Α Α ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΣ ΑΥΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΜΕ !!! ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΥ8ΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς τιγρη.Ειναι προτιμοτερο οταν δεν εχετε κατι ουσιωδες να πειτε για τα θεματα που υπαρχουν αναρτημενα στο μπλοκ,πεστε ενα ανεκδοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
    ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ.

    Ι.Γ..Μ.Ε ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-
    Ε.Μ.Π ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    ΜΟΝΟ ΨΩΡΟΚΟΣΤΑΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΝΑΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΝΤΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΧΑΡΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΟ BLOG ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΙΓΡΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΛΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.