Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Για το λιμάνι της Σκιάθου

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στον Θανάση Νάκο σε Ερώτησή του σχετικά με τα προβλήματα στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού της Σκιάθου
Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος σχετικά με τα προβλήματα στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού της Σκιάθου, απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης, αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα πως: «Όσον αφορά τον κεντρικό λιμένα Σκιάθου, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων με έγγραφό της την 9-6-2011 προς το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου επισήμανε, κατόπιν...
αυτοψίας, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιβαρύνεται από την προσέγγιση των πλοίων και χρήζει άμεσης επισκευής.
Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου την 14-6-2011 με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων ζήτησε την αξιολόγηση της επικινδυνότητας των υποσκαφών από μηχανικούς της Περιφερειακής Ενότητας, προκειμένου να διευκρινιστεί άμεσα εάν θα πρέπει να διακοπεί η λειτουργία του εν λόγω τμήματος του κρηπιδώματος για την αποεπιβίβαση οχημάτων και επιβατών από τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία. (…) Επίσης, ζητήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου η λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος ατυχήματος, καθώς επίσης και να μεριμνήσει για την κατασκευή ράμπας σε θέση που θα υποδειχθεί από τη Λιμενική Αρχή, σε συνεργασία με τους πλοιάρχους των Ε/Γ–Ο/Γ πλοίων. Ζητήθηκε παράλληλα από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου Α.Ε. να προβεί σε υποβρύχια αυτοψία και έλεγχο του κρηπιδώματος στο οποίο πρυμνοδετούν τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία.
Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας από πιθανούς κινδύνους, καθώς και λόγους διασφάλισης της λειτουργίας του λιμένα, λαμβάνοντας υπόψη και την έναρξη της τουριστικής περιόδου και της σοβαρότητας της κατάστασης, ζητήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου ο ορισμός πραγματογνώμονα/εμπειρογνώμονα προκειμένου, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου και τη Λιμενική Αρχή, να προσδιορίσει την έκταση (διαστάσεις), το είδος και τη φύση των υποσκαφών (…) Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν υπάρχει διαδικασία ταχείας αδειοδότησης επισκευής λιμενικών έργων που παρουσιάζουν βλάβες ή ζημιές»
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νάκος στην Ερώτησή του, μετά τη δημιουργία της ρωγμής στην κεντρική προβλήτα, τα επιβατηγά πλοία αγκυροβολούν σε άλλο σημείο. Όμως, αυτή η λύση δεν μπορεί να είναι μόνιμη, καθώς δεν χαρακτηρίζεται ως απόλυτα ασφαλής λόγω της στενότητας του χώρου, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για τα μεγαλύτερα πλοία. Έτσι, παρότι το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αυτές τις ημέρες που η τουριστική περίοδος είναι στο αποκορύφωμά της, δεν έχει προωθηθεί μέχρι σήμερα καμία οριστική, μόνιμη και ασφαλής λύση, η οποία θα επιτρέπει ανεμπόδιστα την προσάραξη στο λιμάνι της Σκιάθου όλων των οχηματαγωγών επιβατηγών πλοίων. Κατά συνέπεια, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξεύρεση λύσης και τελικώς στην υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων αποκατάστασης του προβλήματος στο λιμάνι είναι βέβαιο, ότι θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση του νησιού καθώς τις ημέρες που η κίνηση θα είναι αυξημένη τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.
Ο κ. Νάκος, σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και ένα μήνα, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι για τους πολίτες της Σκιάθου και τους ταξιδιώτες στο νησί. Κατέθεσα Ερώτηση προς τον Υπουργό, του έθεσα το πρόβλημα και του ζήτησα το συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων, όχι για να λάβουμε ως απάντηση μία απλή εξιστόρηση των γεγονότων, αλλά για να κατατεθεί ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών αποκατάστασης του προβλήματος και ανακούφισης των κατοίκων. Δυστυχώς, ο Υπουργός ξεκαθαρίζει, πως δεν υπάρχει νομοθεσία για την ταχεία επισκευή προβλημάτων στο λιμάνι και θα πρέπει να ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες, που προφανώς θα καθυστερήσουν και σε κάθε περίπτωση λύση θα δοθεί αφού έχει παρέλθει τουλάχιστον η φετινή τουριστική περίοδος.» 

1 σχόλιο:

  1. Δεν είμαι σχολαστική-αλλά βαρέθηκα να βλέπω την ίδια επαναλαμβανόμενη "πατάτα" ακόμα και σε καλές εφημερίδες... Αλίμονο αν..."προσαράξουν" όλα τα οχηματαγωγά επιβατηγά στο λιμάνι της Σκιάθου... Θα μας την αποτελειώσουν την προβλήτα!!... Παιδιά, μάθετε πρώτα τη ναυτική ορολογία και μετά αναλύετε ναυτικά θέματα... Η "προσάραξη" είναι συνώνυμο της "πρόσκρουσης"... "Προσάραξη" ίσον "ζημιά"! και μάλιστα, χοντρή ζημιά... Γιατί δεν προτιμάτε το ελληνικότατο-και ειρηνικότατο-"αγκυροβόληση";;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.