Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Οι νέοι άνθρωποι θα το πληρώσουν ακριβά

Γράφει η κα Victoria S. σε σχόλιό της προς την εφημερίδα:
«Kai ti na kanoume emeis pou den exoume ellhnikes grammatoseires ston ypologisth mas? Kai deuteron, den einai agglika ta grammata, einai latinika, opote h ekfrash Greeklish einai lathos. Greeklish einai na xrhsimopoieis agglikes lexeis anti gia ellhnikes, p.x. super market h email. Blepo sta keimena sas polles xenes lexeis ekei pou tha borousate na balete ellhnikes, opote brisko to "ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ GREEKLISH ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ" kapos akyro. Den thelo se kamia periptosh na sas stenaxoreso aplos ekfraso thn gnomh mou.»
Θα απαντήσω στη κα Victoria S., αφού πρώτα την...
ευχαριστήσω για την επικοινωνία, για τον κίνδυνο της «αποξένωσης» των Ελλήνων από την εικόνα των ελληνικών λέξεων, λόγω της αυξανόμενης χρήσης των «greeklish», τον οποίο έχει επισημάνει ο καθηγητής της Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, προειδοποιώντας ότι «οι νέοι άνθρωποι θα το πληρώσουν ακριβά».
Αναφερόμενος στη διαδεδομένη χρήση των «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) μεταξύ των νέων που στέλνουν γραπτά μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα ή συνομιλούν μέσω του Διαδικτύου, ο Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τόνισε:

«Τα greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα, και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της».
Υ.Γ.: Δεκτή η παρατήρηση για την χρησιμοποίηση ξένων λέξεων στα κείμενά μας. Θα προσπαθήσουμε γι' αυτό.

6 σχόλια:

  1. Δημήτρης Ντακούλας6 Δεκεμβρίου 2011 στις 8:38 μ.μ.

    Η Ελληνική όπως κάθε γλώσσα έχει τους δικούς τους χαρακτήρες και τη δικιά τους γραφή. Τη δικιά τους ομορφιά και αν θέλεις και την δικιά τους ξεχωριστή σημασιολογία.
    Τα γκρίκλις είναι σαφώς μια εξέλιξη του σύγχρονου κόσμου αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Με τα γκρίκλις ξεχνάμε και αυτό ακριβώς είναι που θέλουν κάποιοι.
    Μου θύμισες μια πρόταση κάποιου Κύπριου ευρωβουλευτή που έλεγε να υπάρχει μόνο ένα φωνήεν για κάθε ήχο στη γραφή, π.χ. η αγκύλωση να γράφεται ως αγκιλοσι, κλπ.
    Έχουμε μια τόσο όμορφη, πολυμορφική και εκφραστική γλώσσα, που επιβιώνει και εξελίσσεται για πολλούς αιώνες. Ας μη τη χάραμίσουμε χάριν ευκολίας και νεοτερισμού ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα με την φίλη αναγνώστρια 6/12/2011 και ώρα 8:38 μ.μ. και είναι καταπληκτική τόσο η δική της τοποθέτηση όσο και η απάντηση του διαχειριστή μας.

    Υ.Γ. Θα ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις από απλή περιέργεια...
    Πρώτον αν κάποια στιγμή τύχει και βρεθούμε σε μια χώρα του εξωτερικού και θελήσουμε να γράφουμε κάτι, θα το γράψουμε στην τοπική γλώσσα της χώρας ή θα στείλουμε το μήνυμά μας γραμμένο σε γκρίκλις;
    Και δεύτερον πόσο δύσκολο είναι να εγκαταστήσει κάποιος στον υπολογιστή του μια γραμματοσειρά;
    Σας ευχαριστώ
    Εύη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Εύη
    όλη η συζήτηση και ο προβληματισμός γίνεται για το μέλλον της ελληνικής Γλώσσας, που κατά πολλούς ειδικούς κινδυνεύει.
    Όσο για το τεχνικό ζήτημα, αν κάποιος δηλαδή μπορεί να βάλει στο pc ελληνικούς χαρακτήρες, σου απαντώ ότι και εύκολο είναι και ελληνικές γραμματοσειρές υπάρχουν παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι'εγώ θα συμφωνήσω με τον Διαχειριστή ως προς την ευκολία της εγκατάστασης Ελληνικής Γραμματοσειράς, και με την σειρά μου θα διαφωνήσω ΚΑΘΕΤΑ με την κα Βικτώρια, που υποστηρίζει ότι...δεν έχει Ελληνική Γραμματοσειρά....!!
    Καταρχήν, πιστεύω είναι πολύ πιο αποδεκτό να γράφουμε ΟΛΟΙ με Ελληνικούς χαρακτήρες, και ίσως κάποιες λέξεις όταν μας "ξεφύγουν" να τις γράψουμε αλά "Αγγλιστή"..(δες e mail, super market, κλπ), παρά το χάλι των....Greeklish, (ή Γρεκο-λατινικών αν προτιμάτε)...αυτή είναι μια φθηνή πλέον δικαιολογία που είναι τελείως άστοχη....δλδ δεν έχουμε Ελληνική Γραμματοσειρά..άρα γράφουμε Greeklish. Επίσης, δηλώνει ολική άγνοια της ορθογραφίας των Ελληνικών, άρα ας γράψουμε ότι μας βολεύει. 'Αστοχη, γιατί με τους ορθογράφους στους υπολογιστές μας, δεν υφίσταται να μην μπορούμε να γράψουμε σωστά Ελληνικά....!!! 'Αντε και να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την ορθογραφία μας...και πάλι είναι προτιμότερο να γράψουμε με Ελληνικό αλφάβητο και άς έχει και ορθογραφικά, από το να γράψουμε Greeklish...!!!
    Μην το πάρετε προσωπικά κα Βικτώρια...αυτό πάει και σε άλλους που έχουν κατά καιρούς εκφράσει την ίδια με εσάς γνώμη...!

    Aντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένη μου εφημερίδα σε ευχαριστώ για την απάντησή σου.
    Από την πρώτη στιγμή που διάβασα το άρθρο και την απάντησή σου, κατάλαβα ποιο είναι το σημαντικό μήνυμα που θέλεις να τονίσεις και έχεις απόλυτα δίκιο.
    Πιστεύω πως η πλειοψηφία συμφωνεί τόσο μαζί σου, όσο και με το σχόλιο της αναγνώστριας 6/12/2011 ώρα 8:38 μ.μ. και είμαι σίγουρη πως αντιπροσωπεύει το σύνολο των αναγνωστών.
    Τώρα όσον αφορά τις ερωτήσεις, δεν ήταν ακριβώς ερωτήσεις άγνοιας και απορίας μου, ήταν σκέψεις μου και ερωτήσεις προς την αναγνώστρια που ανέδειξε το θέμα.
    Για να την βάλω σε κάποιες σκέψεις, πρώτον για το τι κάνει οποιοσδήποτε από εμάς όταν βρεθεί σε μια χώρα του εξωτερικού, που προσπαθεί να ενσωματωθεί στο καινούργιο του περιβάλλον, να μιλάει και να γράφει την τοπική γλώσσα και όχι αυτή που γνωρίζει ή που τον εξυπηρετεί και δεύτερον για να την κάνω να σκεφτεί αυτό ακριβώς που έγραψες.
    Ότι δηλαδή είναι πάρα πολύ εύκολο να εγκαταστήσει κάποιος ελληνικές γραμματοσειρές στον υπολογιστή του γιατί υπάρχουν παντού.
    Θα κλείσω επαναλαμβάνοντας:
    "Έχουμε μια τόσο όμορφη, πολυμορφική και εκφραστική γλώσσα, που επιβιώνει και εξελίσσεται για πολλούς αιώνες. Ας μη τη χαραμίσουμε χάριν ευκολίας και νεωτερισμού ..."

    Με εκτίμηση
    Εύη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντροπή που υπάρχουν τη σήμερον ημέρα άνθρωποι που ενώ βλέπουν πως η Ελλάδα μας πλήττεται καθημερινά από όλες τις πλευρές, συνεχίζουν να υποστηρίζουν οτιδήποτε ξενόφερτο. Έχουμε καταντήσει ανιστόριτοι, ανορθόγραφοι και απαίδευτοι γενικότερα. Αυτό ήθελαν και το κατάφεραν και αυτό διότι υπάρχουν (ανθ)Έλληνες που δυσφορούν στο άκουσμα οτιδήποτε ελληνικού και σε χλευάζουν λέγοντάς σε συντηρητικό και φασίστα!! ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.