Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Αδύνατη η χρηματοδότηση και ένταξη των απαραίτητων έργων στο Πρόγραμμα Δ. Ε.

Απάντηση του Υφυπουργού Ναυτιλίας Άδωνι Γεωργιάδη στον Θανάση Νάκο για τα έργα στα λιμάνια των Βορείων Σποράδων.
Στην Αναφορά (κλικ) που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και αφορούσε τα προβλήματα στα λιμάνια των Βορείων Σποράδων, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε πως:
«Όσον αφορά την επισκευή των ζημιών στο λιμένα Σκιάθου, η αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΛΛΠ γνωμοδότησε θετικά προς το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου επί...
της εκτέλεσης εργασιών επισκευής υποσκαφών στο λιμένα Σκιάθου, θέτοντας συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις ήταν να υποβληθεί Υπεύθυνη Δήλωση του μελετητή ότι η διαστασιολόγηση των τεχνητών ογκολίθων προστασίας ποδός έγινε με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ και κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει μετατόπιση τους από τις υδροδυναμικές φορτίσεις κατά τη διαδικασία πρυμνοδέτησης του εν λόγω πλοίου.
Ωστόσο από τα στοιχεία που περιήλθαν πρόσφατα από το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου στην Υπηρεσία της ΓΓΛΛΠ, δεν προκύπτει η ανωτέρω απαίτηση και για το λόγο αυτό η εν λόγω υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων και Έργων Αεροδρομίων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τοποθετήθηκε επί του θέματος προς το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων και αναμένεται η σχετική έγκριση για την υλοποίηση του έργου.
Όσον αφορά του υπόλοιπους λιμένες παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης καθαρισμού τους, προς αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών, με απλή άδεια της οικείας Λιμενικής Αρχής, στο πλαίσιο του άρθρου 14, παρ. 8 του ν. 2971/2001. Ήδη η οικεία Λιμενική Αρχή από 11-10-2011, έχει εκδώσει σχετικές άδειες για το λιμένα Σκοπέλου και το λιμένα Λουτρακίου Σκοπέλου. Για την αποκατάσταση των ζημιών στους υπόλοιπους λιμένες θα πρέπει να ακολουθηθεί, η διαδικασία του ν.2971/2001.
Τέλος, όσον αφορά στο αίτημα χρηματοδότησης του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου με το ποσό των 500.000 Ε για την εκτέλεση των έργων στην περιοχή αρμοδιότητας του, στην παρούσα φάση είναι αδύνατη η ένταξη νέων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2011 της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΝ (ΣΑΕ 189).»
Σύμφωνα με την αναφορά του κ Νάκου, που επανήλθε για τρίτη φορά στη Βουλή, κατά τους τελευταίους επτά μήνες για το ίδιο ζήτημα, είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν άμεσα ο μερικός καθαρισμός των λιμένων Σκοπέλου, Λουτρακίου και η αποκατάσταση της υποσκαφής στο Λιμάνι της Σκιάθου, που το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου έχει δρομολογήσει από δικά του χρήματα, ενώ η αποκατάσταση βλαβών στον Αγνώντα Σκοπέλου, στο Πατητήρι Αλοννήσου, καθώς και ο καθαρισμός του υπολοίπου της λιμενολεκάνης Σκιάθου και Σκοπέλου απαιτούν επιπλέον χρήματα από το κράτος για να υλοποιηθούν. Εάν δεν γίνουν όλα τα αναγκαία έργα, το πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ» δεν μπορεί να προσεγγίσει σε κανένα από τα προαναφερόμενα λιμάνια, γιατί υποσκάπτει τα σημεία πρόσδεσης και για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη η χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα.
Ο κ. Νάκος, σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς, η απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού εξαντλείται στη λεπτομερή αναφορά των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που πρέπει να ακολουθηθούν, που είναι λίγο - πολύ γνωστές και για το κρίσιμο και ουσιώδες ζήτημα της αναγκαίας χρηματοδότησης είναι για ακόμη μία φορά αρνητική. Όμως, τα έργα στα λιμάνια των νησιών μας, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν άμεσα, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των μόνιμων κατοίκων, αλλά και τα εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού. Δεν είναι δυνατόν οι Βόρειες Σποράδες, που είναι από τα σημαντικότερα “τουριστικά προϊόντα” της χώρας να συνεχίσουν να έχουν τόσα πολλά προβλήματα στις υποδομές των λιμανιών και στα τρία νησιά και κανείς αρμόδιος να μην ενδιαφέρεται για την επίλυση τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.