Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Οριστικό αντίο από την «Αλκυόνη»

Ο φίλος των Σποράδων και του blog efimerida-sporades.blogspot.gr, isalos freak, μας ενημερώνει για ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» σχετικά με την ΝΕL Lines, την «Αλκυόνη» και τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Θεσσαλονίκης:
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΙΜΟΣ ΦΑΚΑΛΗΣ
Δεμένο στους κάβους του Περάματος θα παραμείνει όλο το καλοκαίρι το πλοίο «Αλκυόνη», που επρόκειτο να συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τα νησιά των Σποράδων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η πλοιοκτήτρια εταιρία ΝΕΛ ανέκρουσε πρύμναν χτες και αποφάσισε, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, να ανακαλέσει τη δρομολόγησή του που ήταν προγραμματισμένη για αύριο 14 Ιουλίου.
Οπως εξήγησε στον «Α» ο υπεύθυνος εμπορικής διεύθυνσης της NEL Line, Φίλιππος Σιμενάκης, δεν τέλειωσαν οι επισκευές στο πλοίο, με...
αποτέλεσμα να μην καταστεί αξιόπλοο. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, στην απόφαση της εταιρίας συνέβαλε και η τρομακτική μείωση της επιβατικής κίνησης που παρατηρείται από τις αρχές του καλοκαιριού.
Τριάντα με τριάντα πέντε χιλιάδες έξτρα επιβάτες θα μετακινούνταν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εάν εκτελούνταν κανονικά η ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, τονίζει ο υπεύθυνος Ναυτολογίας του ΟΛΘ, Γιώργος Βαγγέλας.
Πλήγμα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης, χαρακτηρίζει την ακύρωση του «Αλκυόνη» πλήγμα για την πόλη που ουσιαστικά οδηγεί στον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της. «Τόσο εμείς όσο και ο δήμος μαζί με τους άλλους φορείς της πόλης φωνάξαμε πολύ αλλά δεν εισακουστήκαμε τελικά», είπε. Οπως εξηγεί μάλιστα ο ίδιος, οι πλοιοκτήτες θεωρούν ότι δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα καθώς η τουριστική περίοδος των Βορειοελλαδιτών είναι μικρή, αφού εκτείνεται από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου. Μετά η κίνηση πέφτει κατακόρυφα. Ετσι οι πλοιοκτήτες προτιμούν να βάλουν τα πλοία τους στον Αργοσαρωνικό.
Με 30 χρόνια πλεύσης
Πάντως, μετά την απόσυρση του «Αλκυόνη» από την ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη-Σκιάθος-Σκόπελος-Αλόννησος, καμία ναυτιλιακή εταιρία δεν εκδήλωσε και φέτος ενδιαφέρον για τη δρομολόγηση συμβατικού πλοίου με προορισμό την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Από τη νύμφη του Θερμαϊκού «μπαρκάρουν» αυτήν την περίοδο κάθε βδομάδα δύο μόλις επιβατηγά καράβια με προορισμό το βορειοανατολικό Αιγαίο. Πρόκειται για τα πλοία «Θεόφιλος» και «European Express» που μετρούν πάνω από 30 χρόνια πλεύσης στις ελληνικές θάλασσες.
Οδύσσεια περιμένει τους επιβάτες που θα ταξιδέψουν με το πλοίο «Θεόφιλος», καθώς θα χρειαστεί να περάσουν 31 ώρες για να δέσει στον τελικό προορισμό του, την Ικαρία. Το «Θεόφιλος» «μπαρκάρει» μια φορά τη βδομάδα, κάθε Παρασκευή, προσεγγίζοντας τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Από την άλλη, το «European Express» μπαρκάρει κάθε Κυριακή στη 1:30 τα ξημερώματα και πιάνει Λήμνο, Μυτιλήνη και Χίο μετά από 20 ώρες στις 10 το βράδυ της Δευτέρας.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, και για τα δύο πλοία είναι ίδιες. Ξεκινούν από 25 ευρώ το άτομο και 64 ευρώ το αυτοκίνητο για τη Λήμνο, 38 ευρώ το άτομο και 120 για ΙΧ για Μυτιλήνη, Χίο. Ενώ 43 ευρώ στοιχίζει για Σάμο, Ικαρία και 133 το ΙΧ.
Η επιβατική κίνηση
Στα ίδια επίπεδα με πέρσι κινείται μέχρι στιγμής η επιβατική κίνηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.
Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2011 μετακινήθηκαν 53.200 επιβάτες ενώ αντίστοιχος αριθμός ταξίδεψε και φέτος. Η κίνηση θα ανέβαινε στις 80.000 αν δρομολογούνταν και το «Αλκυόνη», τονίζει ο Γιώργος Βαγγέλας. Αντίστοιχα ελάχιστες διαφορές εμφανίζουν και τα πρώτα στοιχεία της κρουαζιέρας. Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου αναμένεται να δέσουν στη Θεσσαλονίκη 18 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας 12.000 επιβάτες.
Στην Καβάλα
Μείωση Ελλήνων ταξιδιωτών και αύξηση ξένων τουριστών καταγράφει στις αρχές του φετινού καλοκαιριού το λιμάνι της Καβάλας.
Γύρω στο 8% υπολογίζεται η μείωση από την Κεραμωτή προς τη Θάσο. Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 μετακινήθηκαν 240.246 επιβάτες έναντι 260.812 πέρσι ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκε η ακτοπλοϊκή γραμμή Καβάλας-Πρίνου.
Κάμψη σε ποσοστό 11% εμφανίζει και η κίνηση προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο «Ταξιάρχης» πιάνει Λήμνο, Αγιο Ευστράτιο, και Λαύριο 4 φορές τη βδομάδα, ενώ δύο δρομολόγια εκτελεί το επιβατικό πλοίο «Μυτιλήνη» προς Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Βαθύ, Καρλόβασι, Εύδηλο και Πειραιά. Συνολικά και στις δύο γραμμές ταξίδεψαν πέρσι 16.299 επιβάτες έναντι 14.556 φέτος.
Αντίθετα, αύξηση 70% παρουσιάζει η κίνηση των ξένων τουριστών που καταφτάνουν στη μακεδονική πόλη με κρουαζιερόπλοια. Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2011 έκαναν στάση στο λιμάνι της Καβάλας 529 τουρίστες ενώ φέτος μέχρι στιγμής πέρασαν από την πόλη 1.756 Αμερικανοί επισκέπτες.
Στην Αλεξανδρούπολη
Πτωτική πορεία ακολουθεί και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Καθημερινά πραγματοποιείται ένα δρομολόγιο από το επιβατηγό πλοίο «SAOS 2» προς Σαμοθράκη. Ενδεικτικά φέτος τον Ιούνιο ταξίδεψαν 11.519 επιβάτες έναντι 13.540 πέρσι. Σημειώνεται ότι κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν προσεγγίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ από το 2006 έχουν διακοπεί τα δρομολόγια που εκτελούσαν ιπτάμενα δελφίνια.»

14 σχόλια:

  1. Υπαρχει πιθανοτητα να μπει καποιο αλλο πλοιο,καποια στιγμη μεσα στο καλοκαιρι για απευθειας Θεσσαλονικη-Σποραδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μπει πλοίο στη γραμμή για ένα μήνα, μου φαίνεται αδύνατον.

      Διαγραφή
  2. Απ'το κακό στο χειρότερο δηλαδή..πως κοιμούνται ήσυχοι οι Δήμαρχοι μας και οι "επιστήμονες" που απαρτίζεται το Δημ. συμβούλιο της Σκοπέλου...ναι αυτοί οι ειδικοί που κατάφεραν μετά από χρονια να αποκοπεί το νησί μας, όπως και η Αλόννησος από το φιλικό βορρά. Για τη Σκιάθο δεν θα μιλήσω, γιατί είναι προνομιούχα φυσικά με το αεροδρόμιο της.
    Πραγματικά, πως τα καταφέρατε, εσείς που δεν σηκώνεται μύγα στο σπαθί σας και θα λυνατε όλα αυτου του είδους προβλήματα..; Η "Ειδική Συμβουλος" του νησιού μας,αυτή που αξίζει όσο 10 κατά το Δήμαρχο μας, τι έχει να πει...;
    Πραγματικα, πέρα από αηδίες αντιπολίτευσης, (όπως θα ισχυριστούν μερικοί), πως τα καταφερατε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως είσαι κομπλεξικός.

      Διαγραφή
    2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΤΣΙΝΗΣ13 Ιουλίου 2012 στις 9:20 μ.μ.

      σταματηστε πια αυτα τα "οι δικοι μας και οι αλλοι". αν δεν γινουμε ολοι ΕΝΑ για το καλο αυτου του τοπου που μας εχει και τον εχουμε αναγκη,παντα θα ειμαστε ή εμεις, ή οι αλλοι κομπλεξικοι. καποια στιγμη ας δουμε και την πραγματικοτητα.
      ειμαστε στη μεση του καλοκαιριου και η κινηση ειναι στο 25% σε σχεση με περυση και εμεις το μονο που κανουμε ειναι να προσπαθουμε να βρουμε υπονομευτες αντι για συμμαχους.
      μηπως φτανει ως εδω ;;;
      δουλεια χρειαζεται και συνενοηση επιτελους.

      Διαγραφή
    3. Γιατί? Επειδή λέει την αλήθεια? Μάλλον εσείς κοιμάστε κι ονειρεύεστε.

      Διαγραφή
    4. Έτσι είναι αυτά, οποιος λέει την αλήθεια...πονάει..!!!

      Διαγραφή
    5. Τσακαλακια εχετε να προτεινετε καποιον καλυτερο; Απο αυτους που εχουμε δοκιμασει και οχι μονο. Μην ντρεπεστε. Πειτε κανα ονοματακι. Για ελατε

      Διαγραφή
  3. @ τον Αν-ώνυμο 13 Ιουλίου 2012 6:02 μμ : Μικρή μου κοκκινοσκουφίτσα, τι καλά που κάθεσαι μέσα στο holiday cottage σου, πλέκεις καλτσάκια με τη μαμά σου, σερφάρεις στο internet και κάνεις bird watching από τη veranda. Έξω στο δάσος έχει πολλούς λύκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κακοήθη κοσμητικά επίθετα και κακόγουστες φράσεις που χρησιμοποιείτε μόνο το επίπεδο και τον επαγγελματισμό σας δείχνουν και όχι τις ικανότητες σας. Αντί να σπαταλάτε χρόνο, (για τον οποίο σας πληρώνουν δημότες), να βρίσκεται “εργαλεία”, ώστε να εντοπίσετε τον “Αν-ώνυμο”, ίσως θα πρέπει να τον χρησιμοποιήστε για να βρείτε λύσεις στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας. Έχω κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιώ την “επωνυμία” ή “ανωνυμία” μου ώστε να ζητώ, (ως ψηφοφόρος της συγκεκριμένης παράταξης, μέλος της οποίας είστε), εξηγήσεις για την πλήρες αποτυχία σας στο συγκεκριμένο θέμα των ακτοπλοϊκών.
      ‘Οσο για τους “λύκους” του δάσους που αναφέρεστε, πληρώνεστε για να τους αντιμετωπίσετε, και αυτό σας κάνει υπόλογους είτε σας αρέσει είτε όχι. Για τα υπόλοιπα όμορφα “keywords” που με κόπο “ανακαλύψατε”, μάλλον τα ψαρέψατε από το site της δικής σας επιχείρισης, όπου σίγουρα αφιερώνεται περισσότερο χρόνο, απ’ότι αφιερώνεται για το συγκεκριμένο ζήτημα…!
      Μην χάνετε άλλον από τον πολύτιμο χρόνο σας να μας διαφωτίσετε...μας καλύψατε πλήρως….ΤΕΛΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (14 και 15) "μικρή μου κοκκινοσκουφίτσα" έχω δικαίωμα να "σπαταλήσω" τον πολίτυμο χρόνο μου όπως εγώ επιλέξω.
      Όσο για τα υπόλοιπα ψέμματα που γράφεις στις 4:13 το πρωί, οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες προφανώς σε έχουν επηρεάσει αρνητικά και δεν μπορείς να κοιμηθείς. Μερικές βουτιές στην πισίνα θα σε δροσίσουν "γενικότερα" και σου εύχομαι ολόψυχα να συνέλθεις.

      Διαγραφή
  4. που θα παει μωρε το Αλκυονη.Θα το ξαναβαλουν αργα η γρηγορα το σαπιοκαραβο.μονο το δικο μασ δρομολογιο μπορει να κανει.
    Απο την αλλη δεν εχει και κινηση.αν ειχε κινηση θα το εβαζε.και χωρις επισκευη.
    αποτελεσματα απο την τουριστικη καμπανια δεν βλεπω.εκτος αν τους λεγατε στη γερμανια ρωσια κτλ που πηγενατε να ερθουν τον αυγουστο για διακοπες.η μπορει να ερθουν του χρονου η του παραχρονου.δεν ξερω.
    το κομματι του προμοσιον ειναι περιεργο παιχνιδι.σου δεινει την εντυπωση οτι μπορει να το κανει ο καθενας,αλλα ειναι μια ψευδεσθηση αυτο.
    Ειναι τραγικο γιατι αφορα το 100% το προιοντος μας και εχει γινει απευθειας αναθεση σε μη ειδικους.τυπικο ελληνικο προβλημα.
    χαμογελα μονο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνεχίστε τη φαγωμάρα.Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι κρίμα που δεν θα μπεί το καράβι γιατί τώρα δεν θα μπορέσουν εύκολα να έρθουν οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.