Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ανεκμετάλλευτα χρυσωρυχεία το δαμάσκηνο Σκοπέλου και τα τοπικά προϊόντα του νησιού

Ο Αλ. Παπαχατζής σε κτήμα με δαμασκηνιές
στον Καλόγερο Σκοπέλου
Στην Σκόπελο βρέθηκαν οι Δρ. Αλεξ. Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Λάρισας, αν. Πρόεδρος τμήματος Φυτικής Παραγωγής, Δρ. Ιωάννης Βαγγέλας Καθηγητής Εφαρμογών (Φυτοπαθολογίας) ΤΕΙ Λάρισας, τμ. Φυτικής Παραγωγής, Δρ. Γεώργιος Ζακυνθινός, αν. Καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, Εργαστήριο Βιολογίας και Τεχνολογίας Οπωροκηπευτικών σε συνέχεια (κλικ) της επίσκεψης που έκαναν στο νησί το περασμένο καλοκαίρι και συζήτησαν για το σκοπελίτικο δαμάσκηνο, την ταυτότητά του, την τυποποίηση και προώθηση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες (κλικ) για τον άνθρωπο, αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από μια τέτοια δραστηριότητα στους κατοίκους του νησιού.

Ο Ιωάννης Βαγγέλας με τον παραγωγό
Θανάση Γρυπιώτη στη Λούτσα
Οι τρεις καθηγητές, οι οποίοι είχαν εποικοδομητικές συναντήσεις με τον νέο Δήμαρχο Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη και μέλη του νέου δημοτικού συμβουλίου, αλλά και τον πρόεδρο των ξενοδόχων Γιάννη Γιολδάση εξεδήλωσαν την πρόθεση τους να πραγματοποιήσουν στη Σκόπελο το καλοκαίρι του 2015 διεθνές συνέδριο για το δαμάσκηνο, επισκέφθηκαν κτήματα με δαμασκηνιές στη Σκόπελο και παρουσίασαν προτάσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα για τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ξεκινήσει η μηχανή της πρωτογενούς παραγωγής στο νησί και πρότειναν την υιοθέτηση του «σκοπελίτικου πρωινού» στα ξενοδοχεία του νησιού.

Σημαντική και επαναστατική ήταν η πρόταση του Δρ. Γιώργου Ζακυνθινού για την αναπαραγωγή και διατήρηση του προβάτου Γλώσσας. Αυτό θα...
συμβάλει στην δημιουργία Φέτας Σκοπέλου (ΠΟΠ) από πρόβειο γάλα προβάτου Γλώσσας και γίδινο από την μοναδική γίδα Σκοπέλου.

Στις προτάσεις της ομάδας συμπεριλαμβάνονται και εκδηλώσεις στην Σκόπελο, όπως η γιορτή του Δαμάσκηνου, το συνέδριο οπωροκηπευτικών (27ο ΕΕΕΟ) και συνέδριο για την ανάπτυξη τροφοφαρμάκων μέσα από τις καλλιέργειες τοπικών  προϊόντων (Διεθνές).

Η εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες» επικοινώνησε με τον Χρήστο Βασιλούδη και τον Γιάννη Γιολδάση και τους ρώτησε τη γνώμη τους γι' αυτή την επίσκεψη. Να τι μας είπαν:

Χρήστος Βασιλούδης (νέος Δήμαρχος Σκοπέλου):
«Δεχθήκαμε ευχαρίστως την πρόταση για να γίνει διεθνές συνέδριο για το δαμάσκηνο το καλοκαίρι του 2015 και θα μελετήσουμε την πιθανότητα υπογραφής μιας προγραμματικής σύμβασης για γεωτεχνικές υπηρεσίες στο νησί από τους 3 καθηγητές, την οποία αντιμετωπίσαμε κατ' αρχήν θετικά.
Σε 10 ημέρες περίπου έχω προγραμματίσει να επισκεφθώ μαζί με τον καθηγητή Αλ. Παπαχατζή τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για να συζητήσουμε πιθανή ένταξη στο ΕΣΠΑ, αφού προβλέπεται στο ΕΣΠΑ προγράμματα αγροτικής παραγωγής και διατροφής..»
Γιάννης Γιολδάσης (Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων):
«Εκτιμω ότι είναι μία καταπληκτική ευκαιρία για τη Σκόπελο. Πρέπει, επιτέλους, να αναδείξουμε το δαμάσκηνο Σκοπέλου και θα πρέπει οι συνάδελφοι Ξενοδόχοι, αλλά και οι επαγγελματίες της εστίασης να αγκαλιάσουν τις προσπάθειες των παραγωγών, αρκει βέβαια και οι παραγωγοί να έχουν σωστό και πιστοποιημένο προϊόν και λογικές τιμές…
Απ' ό,τι γνωρίζω και η δημοτική αρχή είναι δίπλα σε μια τέτοια προσπάθεια και πιστεύω ότι είναι μία επιπλέον διέξοδος για τη Σκόπελο…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.