Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

“Ξήλωμα” του συνόλου των υποδομών και των αναπτυξιακών βάσεων της χώρας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ
Ανακοίνωση σχετικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση ως το τέλος του χρόνου 22 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων – σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα – και το πολιτικό σκέλος του αεροδρομίου της Αγχιάλου, καθώς και το αεροδρόμιο της Σκιάθου, εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας».
Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρονται τα εξής :
«Το “ξήλωμα” του συνόλου των υποδομών και των αναπτυξιακών βάσεων της χώρας δεν έχει τέλος. Πιο πρόσφατη εξέλιξη στην αλυσίδα των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος των υποδομών, του δημόσιου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών που δρομολογεί η εγχώρια και η διεθνής τρόικα, είναι η υπόθεση της παραχώρησης σε ιδιώτες για πάνω από τριάντα χρόνια μέχρι και 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το πολιτικό σκέλος του αεροδρομίου της Αγχιάλου, καθώς και το αεροδρόμιο της Σκιάθου.
Η παραχώρηση των αεροδρομίων δεν αποτελεί βέβαια μεμονωμένη περίπτωση. Θυμίζουμε ότι στον ίδιο σχεδιασμό έχουν ενταχθεί μικρά λιμάνια και...
μαρίνες, ορισμένα εκ των οποίων και στις Σποράδες, το λιμάνι του Βόλου, οι εθνικοί αυτοκινητόδρομοι, ο σιδηρόδρομος και μία σειρά ακόμη υποδομών, των οποίων ο αριθμός φαίνεται ότι δεν έχει τέλος. Οι πολίτες της Θεσσαλίας έχουν πικρή εμπειρία, με βάση τα διόδια της Εθνικής Οδού, για το τι σημαίνει για την τσέπη τους και την πρόσβασή τους στα δημόσια αγαθά, όπως οι συγκοινωνίες, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των παραχωρήσεων. Είναι πλέον γνωστό ότι οι συμβάσεις παραχώρησης σημαίνουν δυσθεώρητο κόστος και αποκλεισμό των πολιτών από την απόλαυση σημαντικών υπηρεσιών, κακοτεχνίες, καταβολή αντιτίμου για μη εκτελεσθέντα έργα, στέρηση εσόδων από το δημόσιο και, τελικά, ο μόνος που ωφελείται είναι ο εκάστοτε επιχειρηματικός όμιλος που θησαυρίζει, στις πλάτες και με έξοδα του κοινωνικού συνόλου.
Και περαιτέρω, όμως, αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, μαζί με τους φορείς της περιοχής, καλούνται να αποφασίσουν για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Θεσσαλίας μέχρι το 2020, η κυβερνητική πολιτική, τους κόβει κυριολεκτικά τα πόδια. Πώς άραγε εννοεί η κυβέρνηση την επιστροφή στην ανάπτυξη; Μήπως συγχέει την κερδοφορία των μεγάλων συμφερόντων με την ευημερία των πολιτών; Πώς οι τοπικές κοινωνίες θα σχεδιάσουν μία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική για το μέλλον τους; Χωρίς κανένα εργαλείο, καμία υποδομή; Το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο ψηφίστηκε μόλις πριν λίγες μέρες, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υπόθεση της ανάδειξης της Θεσσαλίας σε συγκοινωνιακό κόμβο, με βάση ακριβώς την ύπαρξη του εθνικού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, των λιμανιών και των αεροδρομίων. Και όμως, η κυβερνητική πολιτική έρχεται να ανατρέψει τη βάση αυτή, στερώντας από την τοπική κοινωνία τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις διαθέσιμες δημόσιες υποδομές, με στόχο την ανάπτυξη με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της.
Είναι προφανές ότι πρόκειται περί εγκληματικής πολιτικής, της οποίας οι εμπνευστές και εκτελεστές θα κληθούν αργά ή γρήγορα να λογοδοτήσουν. Είναι όμως επείγουσα ανάγκη ως τοπική κοινωνία να υπερασπιστούμε με κάθε θεσμικό και κινηματικό μέσο το δημόσιο πλούτο και της υποδομές της περιοχής μας έναντι αυτού του άνευ προηγουμένου ξεπουλήματος. Υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα των αεροδρομίων και όλων των υπόλοιπων υποδομών της Θεσσαλίας, υπερασπιζόμαστε στην ουσία το ίδιο το μέλλον της περιοχής.
Καλούμε όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για να μην περάσει το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα και ζητάμε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή και των άλλων τοπικών φορέων, προκειμένου να τοποθετηθούμε άμεσα επί του θέματος και να αναλάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.