Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Η καλή μέρα απ΄ το πρωί φαίνεται

Γράφει ο Δημήτρης Γελαλής
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ / Ν. Λάρισας
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Μερικές πρώτες σκέψεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα στην οικονομική επιτροπή της βουλής.
Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά μεταξύ προσχεδίου, σχεδίου νόμου, ψηφισθέντος νομοσχεδίου και εφαρμογής του προϋπολογισμού.
Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα είναι από τους πιο αντίξοους, τους πιο αντιφατικούς, αλλά και ο προϋπολογισμός που θα έχει τις μεγαλύτερες τελικές αποκλίσεις.
Πρόκειται για θλιβερό απολογισμό στον οποίο ομολογείται η αναμφισβήτητη αποτυχία της πολιτικής των μνημονίων. Αποδεικνύεται το μάταιο της θυσίας του...
λαού καθώς και η έλλειψη πατριωτικού θάρρους και αποτελεσματικού σχεδίου για την διάσωση της χώρας.
Σύμφωνα με το προσχέδιο το 2013, με την εφαρμογή των νέων υπό διαπραγμάτευση μέτρων, η εξοικονόμηση των δαπανών θα προκύψει από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα (483 εκατ. ευρώ), την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης (100 εκατ. ευρώ), τη μείωση της μισθολογική δαπάνης (1,1 δισ. ευρώ), τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις (3,799 δισ. ευρώ), την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων (347 εκατ. ευρώ), τη μείωση της δαπάνης για υγειονομική περίθαλψη (803 εκατ. ευρώ), την περικοπή των δαπανών για την εθνική άμυνα (304 εκατ. ευρώ), τη μείωση των δαπανών για την παιδεία (132 εκατ. ευρώ) και τον "εξορθολογισμό" στις ΔΕΚΟ (241 εκατ. ευρώ). 
Τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 492 εκατ. ευρώ από τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, από τα 65 στα 67 έτη (5 εκατ. ευρώ), τη μείωση των επιστροφών εσόδων (60 εκατ. Ευρώ), προφανώς μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών . 
Για το 2013, το προσχέδιο προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ (από 6,6% του ΑΕΠ εφέτος) και πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ (από πρωτογενές έλλειμμα 1,4% εφέτος). Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 48,952 δισ. ευρώ εφέτος και σε 46,742 δισ. ευρώ το 2013, μετά τα πρόσθετα μέτρα (χωρίς τα μέτρα θα ήταν 49,109 δισ. ευρώ).
Είναι ενδεικτικό ότι από τις περικοπές των εισοδημάτων των συνταξιούχων θα εξοικονομηθούν 3,8 δις και από τους μισθούς 1,1 δις. Οι συνταξιούχοι καλούνται να σηκώσουν σχεδόν το μισό από το συνολικό βάρος των 7,8 δις της περιστολής των δαπανών. Επομένως φαίνεται καθαρά ότι το μαχαίρι μπαίνει στο κόκαλο και στις συντάξεις, μετά στους μισθούς που ήδη μειώθηκαν σε ποσοστό 30-50%. Οι επιπτώσεις μόνο από τα παραπάνω μέτρα είναι βαθύτερη μείωση στην κατανάλωση και στην επένδυση αλλά και άμεση μείωση στα δημόσια έσοδα.
Με αποτέλεσμα εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα τα προβλεπόμενα έσοδα είναι υψηλότερα κατά 2,4 δις. Έχουμε λοιπόν μια παραδοχή από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών για την αποτυχία της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, την οποία πολλές φορές έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες που υπολογίζονται περίπου 7 δις, ενώ ήδη πλησιάζουν τα 8 δις, δεν αναμένεται να πληρωθούν φέτος παρά μόνο 3,5 δις και τα υπόλοιπα το 2013, ανάλογα με την καταβολή των δόσεων.
Ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται στο προσχέδιο το 2012 ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο -6,5% και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πέφτει κάτω από 200 δις.
Είναι γεγονός και έχει αναφερθεί επανειλημμένα ότι πρόκειται για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας με συνέχιση της βαθιάς ύφεσης, παρά τις προβλέψεις της Κυβέρνησης για ρυθμούς ανάπτυξης -3,8%, το 2013. Εκτίμηση που είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς η ύφεση αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη στην πραγματικότητα θα φθάσει σε 6 με 6,5%. Επίσημα σε δηλώσεις εκπροσώπων του ΔΝΤ αναφέρθηκε ότι φοβούνται ότι η ύφεση για το 2013 θα είναι 5%.
Η ανεργία εκτοξεύεται στο 24% επίσημα και με την πρόβλεψη για συνέχιση της ύφεσης θα ξεπεράσει το 30% το 2013. Άλλωστε και μόνο ο αριθμός των ανέργων που ανέρχεται επίσημα σε 1.216.000 είναι τρομακτικό γεγονός.
Σε ό,τι αφορά τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό, θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,2% επηρεαζόμενος κυρίως από τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση, αλλά για εκατομμύρια δοκιμαζόμενα νοικοκυριά οι τιμές θα θεωρούνται ακριβές, λαμβάνοντας υπόψη τα μειωμένα εισοδήματα τους.
Ομολογείται η συνεχιζόμενη φυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό, εφόσον απέτυχαν να οικοδομήσουν ένα σταθερό περιβάλλον. Παρατηρείται απροθυμία των τραπεζών να ενισχύσουν την ρευστότητα της αγοράς με συνεχούμενη επιτάχυνση μάλιστα των ρυθμών μείωσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα παρά την συνεχή ενίσχυση τους.
Το χειρότερο βέβαια από όλα αυτά είναι ότι φαίνεται καθαρά, με στοιχεία πλέον, ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο αφού θα εκτοξευθεί στο 180% του ΑΕΠ, από το 129% το 2009, (και αυτό είναι εκτίμηση …ίσως να φθάσει και περισσότερο αν η μείωση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη), γεγονός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Βενιζέλου ότι το PSI+ θα ήταν η σωτηρία της χώρας.
Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από τον πίνακα 1.3 του προσχεδίου και δείχνουν ανάγλυφα την καταστροφική πορεία που βαδίζουμε τα τελευταία χρόνια.
Η συνεχής αύξηση του δημόσιου χρέους σε δις ευρώ σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έχουν σαν αποτέλεσμα το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ συνεχώς να αυξάνεται. Έτσι από 113% που ήταν το 2008 έφτασε το 169,5 φέτος και αναμένεται να προσεγγίσει το 180% το 2013. Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ο στόχος που έχουν βάλει είναι το 2020 το χρέος να είναι το 120% του ΑΕΠ. Μετά δηλαδή από μια δεκαετία κοινωνικής εξαθλίωσης το χρέος να είναι 7 μονάδες πάνω από εκεί που ήτανε.
Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε ότι τα παραπάνω μέτρα δεν είναι οριστικά περιμένουμε τα νούμερα να επιδεινωθούν, καθώς η «διαπραγμάτευση» με την τρόικα είναι ακόμα σε εξέλιξη, και -επί της ουσίας- αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το επικοινωνιακό «σερβίρισμά» τους στον ελληνικό λαό.

4 σχόλια:

  1. Παρακολουθώντας κανείς τις αναρτήσεις στο blog διαπιστώνει εύκολα ότι μαλλον απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και γενικότερα του αριστέρου χώρου.Απόψεις που εκφράζονται και διατυπώνονται γενικότερα στη Θεσσαλία απο άτομα που ανήκουν στο δεξιό και κεντροδεξιό περιβαλλον σπάνια έως και καθόλου προωθούνται ή αναδημοσιεύονται.Το σχόλιο μου δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο αρθρο.Είναι γενικό,μια διαπίστωση.Παρακολουθώ το BLOG καθημερινά.Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγχαρητηρια στο αρθρο.ενημερωση με αριθμους,στοιχεια για συγκριση και καθολου προπαγαντα.ας σκεφτει ο καθενας μας πανω στον προυπολογισμο-προσχεδιο για την ωρα-οχι για να τον κανουμε καλυτερο,αλλα για να πλησιασουμε την πραγματικοτητα μας,για να μην εχουμε αυταπατες.να σκεφτουμε,να κανουμε ενα βημα πιο κοντα στο να συνειδητοποιησουμε ποιοι ειμαστε , ποιοι θα ειμαστε σε λιγο και ισως και τι πρεπει να κανουμε.συγχαρητηρια στον αρθρογραφο και τον ευχαριστω που με ενα απλο κειμενο και κατανοητο κειμενο μας ενημερωνει περι του τι μελλει γενεσθαι.και φυσικα χαιρομαι πολυ για την εφημεριδα που κραταει τετοιο επιπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΓΩ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΙΓΙΣΜΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΜΑΘΑ ΚΑΤΙ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.